Vellykket og viktig kvinnekonferanse

Feministisk grep om sosial dumping, irske kvinners dårlige situasjon og danske kommuners utfordringer med velferd var noen av temaene på Nei til EUs kvinnekonferanse i Oslo 4.-5. november.

Leder i Nei til EU Kathrine Kleveland hilste de vel femti fremmøtte med å si at den siste ukens nyheter rundt #metoo og mannsdominerte ledelseskulturer bekreftet at det fortsatt er behov for kvinnekonferanser, og at Nei til EU setter likestilling høyt, og må fortsette med det.

Forbundsleder i Fellesorganisasjonen, FO, Mimmi Kvisvik startet med temaet Sosial dumping i kvinneyrker. Kvisvik leder 28 000 medlemmer i velferdsstatens frontlinje, først og fremst i helse- og sosialsektoren. Hun snakket om tjenester og arbeidsplasser som er truet av privatisering, kommersialisering, outsourcing og oppsplitting.
-  Vi må ta et feministisk grep om sosial dumping, må heve stemmene og sette søkelyset på det som foregår i andre sektorer enn dem det snakkes oftest om, sa hun, og fortsatte
-  Vi må se på det med høyskolebriller, stille spørsmålet om arbeidstid og innleie.
Deretter viste hun til flere eksempler, blant annet fra rusomsorgen med 60-timers uker.

Ebba Boye, fra tenketanken Rethinking Economics Norge fortsatt med temaet Å verdsette omsorg. Boye trakk blant annet fram Baumols lov med teorien om produktivitet der teknologisk utvikling gir produktivitetsvekst som gir billigere varer og høyere lønninger, men viste til at arbeidsintensive tjenester ikke har samme produktivitetsvekst, at menneskenære tjenester ikke kan erstattes av teknologi, og sa
- Vi verken kan eller skal slutte med å spille Beethovens strykekvartett fra 1800-tallet selv om vi trenger like mange til å spille den nå som da. Men de må få mere lønn i dag enn da, selv om de ikke er blitt mer "effektive".

Hun sammenlignet helseutgiftene bare USA bruker mer enn Norge, og dermed uttalte regjeringen i statsbudsjettet i 2015, det var åpenbart at norske helseutgiftene var for høye. Professor Bjarne Jensen sier at dette er fordi Norge har et høyere lønnsnivå, og det er vi jo glade for. Da Jensen lønnsjusterte helseutgiftene hadde ikke Norge høyere helseutgifter enn andre i EU.

Kostnadene til helsetjenester vil fortsette å øke, mente Boye. Spørsmålet er om vi trenger å være bekymret. Etterspørselen etter velferd kommer til å øke og øke. Men er vi villige til å betale mer skatt? Hvorfor blir vi stadig fortalt at skatter er et problem.

Berit Ås_Kathrine_Kvinnekonferansen2017 (1)
Æresmedlem Berit Ås i samtale med Kathrine Kleveland


Berit Ås, som var deltager på konferansen
tok ordet etterpå og sa at det var behov for feministisk økonomi, det at kvinners frivillige ulønnede ikke blir regnet med, er stadig like galt.










Bokbad med Bodil Christine Erichsen og Eva Nordlund

Historiker og forfatter av «Norske kvinners liv og kamp 1850–2000», Bodil Christine Erichsen, ble deretter bokbadet av Nationens kommentator Eva Nordlund, som for mange på konferansen er kjent som nestleder i Nei til EU årene rundt folkeavstemningen i 1994.
Nordlund utfordret på spørsmål om kvinneorganisasjonene virkelig hadde fremmet frigjøring og likestilling, på den store nordiske seksualmoralen, var innom Bjørnsons dobbeltmoral vedrørende hanskedebatten og mye mer.

Bokbad_ Erichsen_Nordlund_Eide Hillestad (1)
Margaret Eide Hillestad snakker med forfatter Bodil Chr Erichsen og Eva Nordlund

-   EØS blander seg i vår kvinnepolitikk og setter en stopper for våre vedtatte kvinnetiltak og brutaliserer arbeidslivet som gir oss en slitsom hverdag, sa Erichsen og la til: - Hvis du er fattig nok driter du i likestillingen, og er du rik nok, betaler du for deg. Hva skjer når damene sjøl betaler seg for 6-timersdagen sin sjøl ved å gå ned på 80-prosent?

Helene Bank, fra For velferdsstaten stilte spørsmålet Hva er det helt spesielle med Norge? Vi har fordelt makt og ressurser i Norge, et ordnet arbeidsliv - og kollektive forhandlinger. Historisk er konsesjonslovene, regler for salg og eie av olje, vann, skog og fisk har vært særdeles viktig, og tillit som kjerneverdi kjennetegner oss.

Nå har vi gått fra å være innbyggere og brukere til å bli kunder, og Helen Bank problematiserte de ekstra utgiftene vi ikke ser når alt skal ut på anbud og privatiseres.

Tove Bøygard_Kvinnekonferansen2017
Tove Bøygards innslag var fulltreffer på Kvinnekonferansen

Sangeren og musikeren Tove Bøygard sto for kulturinnslaget, og blant annet med sangene Marie og Melea og Folkestyre traff hun kvinnene i både hjerte og hode.

Søndag morgen startet med et sterkt innlegg av irske Pyper Ludlow fra partiet People Before Profit Alliance Ireland. Stemmen fra Irland viste oss ikke noe pent bilde av kvinners status i Irland i dag, og Ludlow var klar på at EU ikke hadde vært noe positivt for kvinners likestilling.

Pyper Ludlow
Irske Pyper Ludlow med tøft budskap

Arbeiderklassens kvinner og dermed en stor gruppe av irske kvinner, har mistet kontroll over egne liv, arbeid, boforhold mm. Det har blitt en klart økende ulikhet mellom kvinner i Irland. 64,5 % kvinner er på minimumslønn som er under 10 euro i timen. Dette fører til isolasjon og barna dyttes til fattigdom, og på sikt får kvinnene lave pensjoner.

Ludlow trakk spesielt fra ekstrem boligkrise, der de aller fleste hjemløse er kvinner. Ellers snakket hun om retten til abort, som irske kvinner fortsatt ikke har.
-   Biler kan krysse grensene fritt, men ikke irske kvinner, sa hun.

Ditte Staun og Ellen Engelstad
Ditte Staun og Ellen Engelstad

Ellen Engelstad, redaktør i Manifest snakket i sin innledning om gjeldskrisa i EU og konsekvenser for kvinner. Viktig bakgrunn for gjeldskrisa er liberaliseringa av bankmarkedet i EU, som førte til at arbeidsledigheten økte i alle EU-landene og folk er blitt fattigere.

I etterpåklokskapens lys ser selv det internasjonale valutafondet at dette ikke fungerte. IMF sier nå at det er vanskelig å få øye på noe vekst samtidig som ulikheten er blitt større. Dette rammet kvinner mer, selv om man i første fasen mente man det var en krise for menn, bygg/anlegg, bilfabrikker) mm. Men: en rapport viser at kuttpolitikken rammer først og fremst offentlig sektor og der jobber 70 prosent kvinner i EU.

EU har hatt økt innsats for å få flere kvinner i arbeid, men nå har antall kvinner i arbeid gått tilbake i 12 land, der i blant Danmark Hellas og Spania. European Womens lobby  http://www.womenlobby.org/

Dårligere barnehager, dårligere foreldrepermisjon mm. Undersøkelser tyder også på at vold mot kvinner har økt i perioden vold i samfunnet generelt har gått ned, mens vold i nære relasjoner har gått opp.

Ditte Staun_Kvinnekonferanse2017
Danske Ditte Staun, fra Folkebevægelsen mod EU

Siste innleder var Ditte Staun, fra Folkebevægelsen mod EU i Danmark. Hun startet med å si at Folkebevægelsen, som norske Nei til EU er gode eksempler på det som vi er gode til i nord å samarbeide på tvers av politiske skillelinjer.

EU har inngått finanspakten som i Danmark er blitt til en lov, som heter budsjettloven som setter stramme rammer for staten selv og kommunene. Selv om kommunene har kommunalt selvstyre og skriver ut skatt så begrenser budsjettloven det nivå for velferd hver kommune kan yte.

Ditte Staun sitter selv i kommunestyrelsen i Skive, og selv om de har penger de ønsker å bruke, så får de ikke lov å bruke mer enn vedtatt for kommunene sentralt. Det er vansklelig å forklare velgerne, sier Staun som ikke tar gjenvalg i år.

Tidligere investerte de i infrastruktur, i utdannelse og sikkerhetsnett, altså i at mennesker hele tiden fikk mulighet til å bli den beste utgaven av seg selv. Det har sluppet de nordiske kvinner mye mer fri. Slik kvalifiserte vi hverandre til å ta aktiv del. Velferd, folkestyre og likestilling henger uløselige sammen. Det går dessverre først utover likestilling når vi presser velferden.

Ditte Staun som omtalte seg som grunnleggende optimist avsluttet slik:

Clementine Dehwe_Kvinnekonferansen 2017
Clementine Dehwe stiller spørsmål på konferansen

-   Når vi låser os fast til den modsatte logik; at vi kan spare os til nå bæredygtig vækst og udvikling. Når vi begrænser os selv og sparker til og straffer os selv og hinanden, så går vi glib af potentialerne i rigtig mange mennesker. Vi går glib af udviklingspotentiale. Vi har alle muligheder for i Norden at få forrest med en økonomisk, social, miljømæssigt og mental bæredygtig vækst. Men det kræver, at vi er frigjort af EUs rammer, regler og kultur. Det kræver, at vi, hvis drømme, ambitioner og potentialer er mest truet viser vejen. At kvinderne viser vejen til det bæredygtige samfund.

Det er Nei til EUs kvinneutvalg som arrangerer Kvinnekonferansen, og utvalgsleder Margaret Eide Hillestad ledet helgen på beste vis. Nå ser vi fram til ny kvinnekonferanse neste år!

 

reLATERT

Se alle arrangementer

Nyanser av EØS

22. april 2024

EØS-utredningen gjør rett i å avdramatisere konsekvensene ved å bruke vetoretten mot EU-regler.

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange i Oslo er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

05. april 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU angående det reviderte fornybardirektivet.