Uttalelse fra Bærum Nei til EUs årsmøte

Bærum Nei til EU hadde årsmøte 28. februar og vedtok enstemmig følgende uttalelse om Norge, EUs energibyrå og ACER.

Bærum Nei til EU samlet til årsmøte 28. februar 2018 krever at Norge ikke slutter seg til EUs Energibyrå, ACER (Agency for the Cooperation of Energy Regulators), slik regjeringen legger opp til som en del av EØS-avtalen.   Regjeringens forslag innebærer at Norge skal avgi suverenitet til ACER. Formålet er å etablere et felles europeisk nett for både gass og strøm, der nasjonale hensyn ikke lenger vil gjelde.
Forslaget skal opp til behandling i Stortinget i mars 2018. 

Mens dagens samarbeid er rådgivende, skal ACER kunne fatte bindende flertallsvedtak. Konkret foreslås at ACER skal bestemme reglene for når strømmen skal flyte den ene eller andre veien gjennom eksportkablene. 

ACER vil utarbeide regelverket og ha håndhevings- og vedtaksmyndighet. 

For Norge skal overvåkingsorganet ESA ha en tilsvarende rolle i EØS. ESA vil måtte kopiere vedtakene ord for ord, og norske myndigheter implementere lovene. Nye kraftledninger fra Norge som må bygges for å sikre tilstrekkelig flyt i dette omfattende europeiske energinettet, må Norge selv finansiere. 

For Norge vil dette slå meget negativt ut for industrien som er avhengig av forutsigbare og konkurransedyktige strømpriser. Det vil koste arbeidsplasser og svekke teknologiutviklingen. Hyppig tapping og fylling av vannmagasiner kan få skadelige virkninger på miljøet som blir berørt.  

Det er all grunn til å frykte at Norge vil importere europeiske  strømpriser og dermed miste en viktig konkurransefordel. Norske forbrukere vil også måtte betale høyere strømpriser enn i dag. 

Bærum Nei til EU krever at Stortinget behandler saken etter Grunnlovens paragraf 115 - som forutsetter 3/4 flertall ved suverenitetsavståelse.

reLATERT

Se alle arrangementer

Flau bris med høy pris

16. des. 2024

Skyhøye strømpriser skyldes ikke bare vindstille i Tyskland, det er et kraftmarked som har kortsluttet.

Strømpriskrisa er tilbake for fullt!  

16. des. 2024

Denne uka har vi opplevd strømprisene nå opp til et ufattelig nivå over 13 kroner per kWh på de delene av Sørlandet, Vestlandet og Østlandet som ligger tettest på det europeiske energimarkedet og EUs energiunion.

Strømpriskrisa er tilbake for fullt!  

16. des. 2024

Denne uka har vi opplevd strømprisene nå opp til et ufattelig nivå over 13 kroner per kWh på de delene av Sørlandet, Vestlandet og Østlandet som ligger tettest på det europeiske energimarkedet og EUs energiunion.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!  

12. des. 2024

Igjen går strømprisen løpsk. I dag blir strømmen det dyreste den har vært siden 2009, med en makspris på 13,17 kroner i Sør- og Sørvest-Norge. Det er på tide å ta tilbake kontrollen over krafta!  

Tid for handling: Ta tilbake kontroll på krafta

02. des. 2024

Vi ønsker å reise full oppmerksomhet om forvaltningen av kraftressursene og norsk kraftpolitikk inn mot stortingsvalget 2025 under parolen ‘Krafta er vår – ta tilbake demokratisk kontroll over strømprisene’.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!

19. nov. 2024

Norge må bruke reservasjonsretten i EØS mot EUs fornybardirektiv og resten av EUs fjerde energimarkedspakke. 

Er SV fremdeles mot EØS?

30. okt. 2024

Det foreslåtte standpunktet er politisk krevende og pedagogisk uholdbart. Hvis målet er å å få også EØS-skeptikernes og -tvilernes stemme ved stortingsvalget 2025.

Fornybardirektivet på 1-2-3

24. okt. 2024

EU presser på for at Norge skal innføre fornybardirektivet i EØS-avtalen. Se videoen med Morten Harper her!

Energifattigdom

08. aug. 2024

EUs energimarked forsterker forskjeller og skaper klima-urettferdighet.

Fornybare forviklinger

17. juli 2024

Erna Solbergs iver etter å innføre fjerde energipakke skaper usikkerhet for næringsliv og natur.

Det EU-styrte kraftregimet kan gi nye prisbomber

20. mars 2024

Norge har mistet adgangen til ensidig å bestemme nye prisområder for strømmen.

Langreist strøm «forsvinner» i nettet. Du får regninga

18. jan. 2024

Det EU-styrte markedsregelverket fører til større energitap i strømnettet. Kostnadene blir overført til deg og meg gjennom økt nettleie.