Informasjonskampanje om EU og EØS

Fylkeslaget i Møre og Romsdal starter informasjonskampanje.

Det er lenge siden folkeavstemninga om medlemskap i EU i 1994, og det er tydelig at det er mer behov for informasjon både om hva EØS har ført med seg og hvordan EU fungerer.
I noen måneder framover er det derfor disse korte utsagnene som skal informere folk i fylket, blant annet i form av banner i de største nettavisene i fylket.

Informasjonsbannerne vil blant kunne se slik ut når de dukker opp i avisen på nettet. Budskapene skal gå i loop og vil i første omgang være disse: Lett å lese og lett å huske.

MR01.png

Visste du at?

Norge har beholdt handelsavtalen fra 1973, som uavhengig av EØS-avtalen gir tollfri eksport for alle industrivarer til EU. En undersøkelse viser at nesten 60 prosent av befolkningen tror at en oppsigelse av EØS vil skape tollmurer mot EU.

 

MR02.png

Visste du at?

Dersom EØS-avtalen sies opp, følger det av avtalens artikkel 120 at handelen reguleres av den frihandelsavtalen vi allerede har og WTO-regelverket. Frihandelsavtalen gjelder allerede på forhold som EØS ikke omfatter, og avtalen er oppdatert flere ganger det siste tiåret.

 

MR03.png

Visste du at?

For få år siden var strømprisen i snitt 33 øre pr kWh, og at det koster ca 12 øre å produsere vannkraft i Norge. Nå gjør strømpolitikken med EØS og ACER at vi konkurrerer med utlandet om strømmen vår og at strømprisen tidvis er oppe i 4 -5 kr pr kWh.

 

MR04.png

Visste du at?

I Norge produserer vi normalt årlig over 150 TWh strøm og har et overskudd på ca 15 TWh. I 2022 da det var lite magasinfylling, produserte vi 146 TWh og brukte 124 TWh.

 

MR05.png

Visste du at?

Tidlig på 2000-tallet ble EØS-direktiver om matsminke og barnemat vedtatt i Norge. Det gjorde ca 80 tilsetningsstoffer som lenge hadde vært forbudt i Norge tillatt igjen. Nå ser vi de uheldige konsekvensene av det.

 

MR06.png

Visste du at?

Norge ville som EU-medlem trolig få 13 av 705 representanter i EU-parlamentet, altså 1,8 % av stemmene.

 

MR07.png

Visste du at?

Det er så mye som 30 000 lobbyister i Brussel, som jobber for å påvirke EUs politikk til sin fordel. De fleste organisasjoner har ikke råd til heltidsansatte lobbyister. Det er de store bedriftene som betaler de fleste lobbyfirmaene.

 

MR08.png

Visste du at?

Problemene med sosial dumping økte sterkt i Norge etter innføringen av EØS-avtalen og EUs østutvidelse. LO har krevd at norsk arbeidslovgivning skal ha forrang foran EUs regler, men både i EU og EØS er det slik at EU-reglene går foran nasjonale regler.

Finn dokumentasjon her

For de som ønsker bakgrunnsinformasjon ligger det noen linker her for de som ønsker å sette seg bedre inn i det. Den viktigste er kanskje denne artikkelen av Morten Harper som er utredningsleder i Nei til EU sentralt. Vi merker at folk ikke har fått med seg at Handelsavtalen fra 1973 sikrer Norge tollfri tilgang til EU med våre industrivarer, så denne er det verd å lese:
https://neitileu.no/aktuelt/myten-om-markedet

Ut over det er det utfyllende fakta på disse linkene:
https://loitrondheim.no/de-facto-rapport-om-eos/
Om konsekvenser av øst utvidelse

https://www.de-facto.no/wp-content/uploads/2015/11/201024tredelt-arbeidsliv-endeligdocx.pdf Hele rapporten

https://www.coleurope.eu/lobbyists-and-bureaucrats-brussels
Om at det er ca 30.000 lobbyister i EU.

Meningsmåling om strøm og EØS

Egen meningsmåling i Møre og Romsdal om strøm og EØS og EU. En meningsmåling med tusen intervju som meningsmålingsinstituttet Sentio har gjort på oppdrag for fylkeslaget, viser stor misnøye med strømpolitikken i landet, stor EU-motstand og stor usikkerhet om EØS.

Mest påfallende er det nok at bare 12 prosent i Møre og Romsdal mener det er en god ide å elektrifisere oljeinstallasjoner med strøm fra land. Målingen var utført i desember.

I korthet viser undersøkelsen i Møre og Romsdal dette: 

  • 84% er enig i at Norge må ta tilbake kontroll over norskprodusert strøm. Kun 6% er uenig
  • 77% mener Norge bør innføre makspris på strøm. Kun 11% er mot
  • Kun 12% mener vi bør elektrifiserer oljeinstallasjoner med strøm fra land. 46% er uenig (41% svarer vet ikke her)

Det eneste som splitter folket, som i resten av landet er synet på om en handelsavtale med EU kan erstatte EØS. 28% for, 31% mot og 40% vet ikke.

I spørsmålet om norsk medlemskap i EU er folket i Møre og Romsdal mer negativ enn nordmenn flest:

  • 24% svarer JA til norsk EU-medlemskap. Tilsvarende tall for Norge (november 2023) er 31%
  • 60% svarer NEI til norsk EU-medlemskap. Tilsvarende tall for Norge (november 2023) er 52% 

For fylkeslaget er hensikten med kartleggingen å kunne måle om det er mulig å påvirke opinionen med kortfattet faktainformasjon. Undersøkelse skal nemlig gjentas når den mest aktive delen av infokampanjen er avsluttet.

Målingen finner du her.

reLATERT

Se alle arrangementer

Gratulerer med dagen! 

26. april 2024

La oss bruke 1. mai til å stå sammen mot EU, og kjempe for en rettferdig og likestilt verden. Vi har kraften til å skape endring. La oss bruke den. 

Nyanser av EØS

22. april 2024

EØS-utredningen gjør rett i å avdramatisere konsekvensene ved å bruke vetoretten mot EU-regler.

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

Sikkerhetspolitikk på 15 minutter

08. april 2024

På 15 minutter vil Heming Olaussen, medlem av Nei til EUs folkestyreutvalg, forklare hvorfor Norges sikkerhet best ivaretas utenfor EU, og uten tettere tilknytning til EUs militærunion.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.