Informasjonskampanje om EU og EØS

Fylkeslaget i Møre og Romsdal starter informasjonskampanje.

Det er lenge siden folkeavstemninga om medlemskap i EU i 1994, og det er tydelig at det er mer behov for informasjon både om hva EØS har ført med seg og hvordan EU fungerer.
I noen måneder framover er det derfor disse korte utsagnene som skal informere folk i fylket, blant annet i form av banner i de største nettavisene i fylket.

Informasjonsbannerne vil blant kunne se slik ut når de dukker opp i avisen på nettet. Budskapene skal gå i loop og vil i første omgang være disse: Lett å lese og lett å huske.

MR01.png

Visste du at?

Norge har beholdt handelsavtalen fra 1973, som uavhengig av EØS-avtalen gir tollfri eksport for alle industrivarer til EU. En undersøkelse viser at nesten 60 prosent av befolkningen tror at en oppsigelse av EØS vil skape tollmurer mot EU.

 

MR02.png

Visste du at?

Dersom EØS-avtalen sies opp, følger det av avtalens artikkel 120 at handelen reguleres av den frihandelsavtalen vi allerede har og WTO-regelverket. Frihandelsavtalen gjelder allerede på forhold som EØS ikke omfatter, og avtalen er oppdatert flere ganger det siste tiåret.

 

MR03.png

Visste du at?

For få år siden var strømprisen i snitt 33 øre pr kWh, og at det koster ca 12 øre å produsere vannkraft i Norge. Nå gjør strømpolitikken med EØS og ACER at vi konkurrerer med utlandet om strømmen vår og at strømprisen tidvis er oppe i 4 -5 kr pr kWh.

 

MR04.png

Visste du at?

I Norge produserer vi normalt årlig over 150 TWh strøm og har et overskudd på ca 15 TWh. I 2022 da det var lite magasinfylling, produserte vi 146 TWh og brukte 124 TWh.

 

MR05.png

Visste du at?

Tidlig på 2000-tallet ble EØS-direktiver om matsminke og barnemat vedtatt i Norge. Det gjorde ca 80 tilsetningsstoffer som lenge hadde vært forbudt i Norge tillatt igjen. Nå ser vi de uheldige konsekvensene av det.

 

MR06.png

Visste du at?

Norge ville som EU-medlem trolig få 13 av 705 representanter i EU-parlamentet, altså 1,8 % av stemmene.

 

MR07.png

Visste du at?

Det er så mye som 30 000 lobbyister i Brussel, som jobber for å påvirke EUs politikk til sin fordel. De fleste organisasjoner har ikke råd til heltidsansatte lobbyister. Det er de store bedriftene som betaler de fleste lobbyfirmaene.

 

MR08.png

Visste du at?

Problemene med sosial dumping økte sterkt i Norge etter innføringen av EØS-avtalen og EUs østutvidelse. LO har krevd at norsk arbeidslovgivning skal ha forrang foran EUs regler, men både i EU og EØS er det slik at EU-reglene går foran nasjonale regler.

Finn dokumentasjon her

For de som ønsker bakgrunnsinformasjon ligger det noen linker her for de som ønsker å sette seg bedre inn i det. Den viktigste er kanskje denne artikkelen av Morten Harper som er utredningsleder i Nei til EU sentralt. Vi merker at folk ikke har fått med seg at Handelsavtalen fra 1973 sikrer Norge tollfri tilgang til EU med våre industrivarer, så denne er det verd å lese:
https://neitileu.no/aktuelt/myten-om-markedet

Ut over det er det utfyllende fakta på disse linkene:
https://loitrondheim.no/de-facto-rapport-om-eos/
Om konsekvenser av øst utvidelse

https://www.de-facto.no/wp-content/uploads/2015/11/201024tredelt-arbeidsliv-endeligdocx.pdf Hele rapporten

https://www.coleurope.eu/lobbyists-and-bureaucrats-brussels
Om at det er ca 30.000 lobbyister i EU.

Meningsmåling om strøm og EØS

Egen meningsmåling i Møre og Romsdal om strøm og EØS og EU. En meningsmåling med tusen intervju som meningsmålingsinstituttet Sentio har gjort på oppdrag for fylkeslaget, viser stor misnøye med strømpolitikken i landet, stor EU-motstand og stor usikkerhet om EØS.

Mest påfallende er det nok at bare 12 prosent i Møre og Romsdal mener det er en god ide å elektrifisere oljeinstallasjoner med strøm fra land. Målingen var utført i desember.

I korthet viser undersøkelsen i Møre og Romsdal dette: 

  • 84% er enig i at Norge må ta tilbake kontroll over norskprodusert strøm. Kun 6% er uenig
  • 77% mener Norge bør innføre makspris på strøm. Kun 11% er mot
  • Kun 12% mener vi bør elektrifiserer oljeinstallasjoner med strøm fra land. 46% er uenig (41% svarer vet ikke her)

Det eneste som splitter folket, som i resten av landet er synet på om en handelsavtale med EU kan erstatte EØS. 28% for, 31% mot og 40% vet ikke.

I spørsmålet om norsk medlemskap i EU er folket i Møre og Romsdal mer negativ enn nordmenn flest:

  • 24% svarer JA til norsk EU-medlemskap. Tilsvarende tall for Norge (november 2023) er 31%
  • 60% svarer NEI til norsk EU-medlemskap. Tilsvarende tall for Norge (november 2023) er 52% 

For fylkeslaget er hensikten med kartleggingen å kunne måle om det er mulig å påvirke opinionen med kortfattet faktainformasjon. Undersøkelse skal nemlig gjentas når den mest aktive delen av infokampanjen er avsluttet.

Målingen finner du her.

reLATERT

Se alle arrangementer

Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet etter uttalelse fra EFTA-domstolen

20. nov. 2024

Bakgrunnen for de nye innleiereglene er at fagbevegelsen har krevd tiltak mot sosial dumping og innstramminger av innleie fra bemanningsforetak, for å sikre et trygt arbeidsliv. I dag kom EFTA-domstolen med sin uttalelse til saken som går i Oslo tingrett om innleieforbudet. Uttalelsen avklarer ikke saken, og utfallet i Oslo tingrett er fortsatt usikkert.

EFTA-domstolen: Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet  

20. nov. 2024

Norge må selv kunne bestemme over arbeidslivsspørsmål. Nei til EU ser på kampen for at innleiereglene skal bestemmes i Norge som en av de viktigste enkeltsakene akkurat nå.  

Innleieregler må bestemmes i Norge – ikke av ESA/EFTA-domstolen gjennom EØS

20. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte mener at det beste for norsk arbeidsliv er en handelsavtale med EU der Norge kan bestemme hva som tjener norsk arbeidsliv.

– Landbruket er sterkt påvirket av EØS-avtalen

19. nov. 2024

Landbruket skulle holdes utenfor EØS-avtalen, men næringen merker likevel konsekvensene, viser høringsuttalelser om EØS-utredningen. Importen av landbruksvarer fra EU har økt kraftig. Norge har fått et mindre handlingsrom på mat- og veterinærområdet.

Vi er nok utafor EU i 2054 også

19. nov. 2024

Ja-sida er desperate med sitt revansjeprosjekt: Norge inn i EU. Men velgerne lar seg verken lokke eller true.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!

19. nov. 2024

Norge må bruke reservasjonsretten i EØS mot EUs fornybardirektiv og resten av EUs fjerde energimarkedspakke. 

– Eldring-utvalget vil knytte Norge stadig tettere til EU

14. nov. 2024

I høringsmøtet om EØS-utredningen 13. november var Nei til EU-leder Einar Frogner kritisk til at Eldring-utvalget ønsker en raskere innføring av EU-tilpasninger i EØS-avtalen, og dermed knytte Norge stadig tettere til EU.

Politikk, planer og vedtekter

10. nov. 2024

Her finner du informasjon om Nei til EUs politikk på ulike områder.

– Vi trenger et nytt språk om EU

09. nov. 2024

Freddy André Øvstegård mener folkestyre-argumentet står sterkere enn noen gang, men at vi trenger et nytt språk i EU-debatten. Det kom fram under bokbadet på Nei til EUs landsmøte.

Einar Frogners landsmøtetale 2024

08. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte 2024 er nå i gang på Scandic Hamar Hotell. Einar Frogners ledertale er oppsparket til generaldebatt og meningsutveksling. Les hele talen her.

– Donald Trump skal ikke bestemme Norges forhold til EU

07. nov. 2024

– Vi skal skremmes inn i EU. Et EU som ikke kommer til å bli mer demokratisk fordi om vi frykter hva som kan skje i USA, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU.

Opptrapping for landbruket utenfor EU

05. nov. 2024

– Grensekontroll og suverenitet over landbrukspolitikken kan det ikke forhandles om. Det må EU forstå, fastslo Beat Röösli i Det sveitsiske bondelaget på Nei til EUs landbrukskonferanse.