EØS-AVTALEN, HANDEL ELLER IDEOLOGI?

Rana Blad intensiverer kampen for EØS-avtalen gjennom lederen i Rana Blad, 22.august, og gjennom innlegg fra Margunn Ebbesen, H, 23.august. Sjøl om artiklene er ledd i en offensiv mot SP i Rana, kan ikke de mange påstandene om EØS-avtalen få stå uimotsagt. Rana SP får svare for seg sjøl.

Det er mer enn 150 land i verden som handler med EU uten noen EØS-avtale.

Norge er EU`s råvarebank.  Fisk, olje og gass, metaller og andre råvarer utgjør 90% av vår eksport til EU.  Norges handel med fisk og sjømat er i hovedsak regulert av Handelsavtalen mellom Norge og EU, ikke EØS.  EØS-avtalen gav dog lav eller ingen toll på rå hvit fisk, noe som igjen blir sikret gjennom WTO-avtalen.  EU er ikke sjølforsynt med fisk, og trenger frisk og kortreist fisk fra Norge.  (Bare 16% på laks og 9% på torsk).

Uansett hva vi måtte mene om Boris Johnson og Brexit, vil britene trenge norsk fisk.

Etter et Brexit mister EU tilgangen til britiske havområder og sjølforsyningsgraden minker.

Flere enn 20 000 arbeidsplasser i EU er bygd på norsk fiskeimport.  Ingen av dem eller deres representanter vil være interessert i økt toll eller stopp i transporten.  En alternativ handelsavtale med Storbritannia er allerede under forberedelse iht Erna Solberg så snart som mulig etter Brexit.

«De store norske eksportnæringene vil være omtrent uberørt av en annen handelstilknytning til EU enn EØS», professor Dag Harald Claes, Universitetet i Oslo, Klassekampen, 7.des, 2018. Dette er bare en av mange uttalelser fra forskermiljøer i Norge som ikke har ideologiske briller fra NHO sine ulike direktører.

Den samme skepsisen kommer i stadig sterkere grad fra ulike hold i LO.

De to siste LO- kongressene har enstemmig vedtatt at «ILO-konvensjoner, norske tariffavtaler og norsk arbeidslivslovgivning må gis forrang foran EU-regler» som det heter.

Fellesforbundets landsmøte skal behandle EØS-avtalen om kort tid.  LO-konferansen i Aker-konsernet uttalte dette om handel med EU: «Me har viktige varer EU treng og me representerer ein kjøpekraftig marknad for eksport frå EU. Kvifor skulle EU som forfektar frihandel byggja nye tollmurar mot Norge i strid med internasonalt regelverk?»

Om EØS og fagbevegelsen uttalte de samtidig: «ESA viser med sitt inngrep at dei med bakgrunn i EU-reglar og EØS-avtalen, direkte kan påvirke norsk arbeidsliv og løns- og arbeidsvilkår i Norge.  Dermed blir fagrørsla pressa frå skanse til skanse i kampen mot sosial dumping og grov utnytting av utanlandsk arbeidskraft.»

Aker-konsernet er en motor i norsk industri og sysselsetter mange tusen arbeidstakere.

Hvorfor skulle ikke disse arbeidstakerne vite sitt eget og konsernets beste? Hverken Ebbesen eller redaktøren Rana Blad tror vel at de er styrt av Slagsvold Vedum?

EU har stor mangel på energi.  Olje- og gassimporten kommer fra Norge og Russland og har i praksis nulltoll.  Hvorfor skulle EU fordyre sine leveranser på egen energi eller bli helt avhengige av Russland? Norsk leverandørindustri er i en særklasse i Europa når det gjelder kvalitet og leveransesikkerhet og norsk offshoreindustri leverer primært til britisk sektor.

Hvem skulle ellers levere til samme kvalitet?

Regjeringa måtte gripe inn når EU ville innføre toll på 25%. Hvorfor det når EØS-avtalen er verdens beste avtale, ifølge Erna Solberg?

USA vedtok en tollsats på 30% for stål i 2002 og EU gikk til mottiltak med bakgrunn i WTO avtalen, ikke EØS-avtalen. Et siste eksempel er fra Rana.

EØS-avtalen førte til en økning av arbeidsgiveravgiften på 9% på stål, fra 5,1 til 14,1%, med bortfall av mange arbeidsplasser og svekka konkurransekraft.

Det ellers symptomatisk for både Ebbesen og redaktøren, at ingen av dem kommenterer hverken debatten om kabotasjekjøring innen transportbransjen eller kommende EU-forslag om overnasjonal styring av bompengesystemet i Norge.  Kanskje fordi dette er ømtålige tema i EØS-debatten?

Det er helt avgjørende at vi er faktabasert i en opphetet debatt om EØS-avtalen. Vi kan ikke leve etter det gamle ordtaket om at «den Gud har gitt et embete, har han også gitt forstand.» Vi er mange som deltar i debatten-vi forventer mer enn bare påstander basert på høyresidens ideologi.

Øyvind Bergvik Johnsen, Klubbleder, Mo Industriterminal og Faglig leder, Nordland Nei til EU

Ulf Ulriksen, Medlem, Fellesforbundet og Fylkesleder, Nordland Nei til EU

Dette leserbrevet har bl.a stått på trykk i Rana Blad

 

reLATERT

Se alle arrangementer

Nyanser av EØS

22. april 2024

EØS-utredningen gjør rett i å avdramatisere konsekvensene ved å bruke vetoretten mot EU-regler.

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange i Oslo er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

05. april 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU angående det reviderte fornybardirektivet.