EØS-AVTALEN, HANDEL ELLER IDEOLOGI?

Rana Blad intensiverer kampen for EØS-avtalen gjennom lederen i Rana Blad, 22.august, og gjennom innlegg fra Margunn Ebbesen, H, 23.august. Sjøl om artiklene er ledd i en offensiv mot SP i Rana, kan ikke de mange påstandene om EØS-avtalen få stå uimotsagt. Rana SP får svare for seg sjøl.

Det er mer enn 150 land i verden som handler med EU uten noen EØS-avtale.

Norge er EU`s råvarebank.  Fisk, olje og gass, metaller og andre råvarer utgjør 90% av vår eksport til EU.  Norges handel med fisk og sjømat er i hovedsak regulert av Handelsavtalen mellom Norge og EU, ikke EØS.  EØS-avtalen gav dog lav eller ingen toll på rå hvit fisk, noe som igjen blir sikret gjennom WTO-avtalen.  EU er ikke sjølforsynt med fisk, og trenger frisk og kortreist fisk fra Norge.  (Bare 16% på laks og 9% på torsk).

Uansett hva vi måtte mene om Boris Johnson og Brexit, vil britene trenge norsk fisk.

Etter et Brexit mister EU tilgangen til britiske havområder og sjølforsyningsgraden minker.

Flere enn 20 000 arbeidsplasser i EU er bygd på norsk fiskeimport.  Ingen av dem eller deres representanter vil være interessert i økt toll eller stopp i transporten.  En alternativ handelsavtale med Storbritannia er allerede under forberedelse iht Erna Solberg så snart som mulig etter Brexit.

«De store norske eksportnæringene vil være omtrent uberørt av en annen handelstilknytning til EU enn EØS», professor Dag Harald Claes, Universitetet i Oslo, Klassekampen, 7.des, 2018. Dette er bare en av mange uttalelser fra forskermiljøer i Norge som ikke har ideologiske briller fra NHO sine ulike direktører.

Den samme skepsisen kommer i stadig sterkere grad fra ulike hold i LO.

De to siste LO- kongressene har enstemmig vedtatt at «ILO-konvensjoner, norske tariffavtaler og norsk arbeidslivslovgivning må gis forrang foran EU-regler» som det heter.

Fellesforbundets landsmøte skal behandle EØS-avtalen om kort tid.  LO-konferansen i Aker-konsernet uttalte dette om handel med EU: «Me har viktige varer EU treng og me representerer ein kjøpekraftig marknad for eksport frå EU. Kvifor skulle EU som forfektar frihandel byggja nye tollmurar mot Norge i strid med internasonalt regelverk?»

Om EØS og fagbevegelsen uttalte de samtidig: «ESA viser med sitt inngrep at dei med bakgrunn i EU-reglar og EØS-avtalen, direkte kan påvirke norsk arbeidsliv og løns- og arbeidsvilkår i Norge.  Dermed blir fagrørsla pressa frå skanse til skanse i kampen mot sosial dumping og grov utnytting av utanlandsk arbeidskraft.»

Aker-konsernet er en motor i norsk industri og sysselsetter mange tusen arbeidstakere.

Hvorfor skulle ikke disse arbeidstakerne vite sitt eget og konsernets beste? Hverken Ebbesen eller redaktøren Rana Blad tror vel at de er styrt av Slagsvold Vedum?

EU har stor mangel på energi.  Olje- og gassimporten kommer fra Norge og Russland og har i praksis nulltoll.  Hvorfor skulle EU fordyre sine leveranser på egen energi eller bli helt avhengige av Russland? Norsk leverandørindustri er i en særklasse i Europa når det gjelder kvalitet og leveransesikkerhet og norsk offshoreindustri leverer primært til britisk sektor.

Hvem skulle ellers levere til samme kvalitet?

Regjeringa måtte gripe inn når EU ville innføre toll på 25%. Hvorfor det når EØS-avtalen er verdens beste avtale, ifølge Erna Solberg?

USA vedtok en tollsats på 30% for stål i 2002 og EU gikk til mottiltak med bakgrunn i WTO avtalen, ikke EØS-avtalen. Et siste eksempel er fra Rana.

EØS-avtalen førte til en økning av arbeidsgiveravgiften på 9% på stål, fra 5,1 til 14,1%, med bortfall av mange arbeidsplasser og svekka konkurransekraft.

Det ellers symptomatisk for både Ebbesen og redaktøren, at ingen av dem kommenterer hverken debatten om kabotasjekjøring innen transportbransjen eller kommende EU-forslag om overnasjonal styring av bompengesystemet i Norge.  Kanskje fordi dette er ømtålige tema i EØS-debatten?

Det er helt avgjørende at vi er faktabasert i en opphetet debatt om EØS-avtalen. Vi kan ikke leve etter det gamle ordtaket om at «den Gud har gitt et embete, har han også gitt forstand.» Vi er mange som deltar i debatten-vi forventer mer enn bare påstander basert på høyresidens ideologi.

Øyvind Bergvik Johnsen, Klubbleder, Mo Industriterminal og Faglig leder, Nordland Nei til EU

Ulf Ulriksen, Medlem, Fellesforbundet og Fylkesleder, Nordland Nei til EU

Dette leserbrevet har bl.a stått på trykk i Rana Blad

 

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.