Vi vil gjerne ha deg med på laget. Meld deg inn i Troms Nei til EU!

Nord-Norge sier nei til EU - med god grunn!

Motstanden mot norsk EU-medlemskap var sterk i kystbefolkninga ved folkevastemningene både i 1972 og 1994. Fiskerne og kyst- og fjordbefolkninga sitt engasjement og motstand var utslagsgivende for at folket sa nei.

Bruk vetoretten mot EUs nye avløpsdirektiv

Det nye avløpsdirektivet i EU vil innebære store investeringer og kostbare renseanlegg. Ettersom vann- og avløpssektoren i Norge er selvfinansiert, vil dette innebære kraftig økning i utgiftene for hver enkelt husstand. Interesseorganisasjonen Huseierne har lenge stilt seg kritisk til direktivet. De frykter vann- og avløpsregninger på inntil 40.000 kroner for en vanlig husholdning. Og for store deler av landet har denne ekstra rensingen ingen miljøeffekt!

Reidun Berntsen Heggen gjenvalgt som leder i Troms Nei til EU

Under årsmøtet i Troms Nei til EU ble Reidun Berntsen Heggen gjenvalgt som leder. Resten av styret ble også gjenvalgt.

Sofie Marhaug: Energi og strømpolitikk

Stortingsrepresentant Sofie Marhaug holdt et både interessant og lærerikt foredrag om energi og strømpolitikk under det åpne møtet i forkant av årsmøtet i Troms Nei til EU. Siden møtet ble holdt på toårsdagen for den russiske fullskala invasjonen i Ukraina, startet hun med å tilbakevise påstandene om at vi må leve med høye strømpriser i Norge i solidaritet med Ukraina. Det ligger ingen solidaritet i en strømpolitikk som særlig rammer fattigfolk her hjemme.

Årsmøte i Troms Nei til EU

Troms Nei til EU arrangerte årsmøte lørdag 24. februar i Tromsø. Før årsmøtet holdt stortingsrepresentant Sofie Marhaug et interessant foredrag om energi og strømpolitikk.

Mineralstrategier i EU og Norge

EU skal gjennomføre et grønt skifte, men mangler råvarene som skal til. Unionen er helt avhengig av import av metaller, da den interne produksjonene er om lag 3 %, mens behovet er over 20 % av verdensproduksjonen. For flere av metallene er verdensproduksjonen dominert av ett eller noen få land. Eksempelvis får EU 100 % av tunge sjeldne jordartsmineraler fra Kina. Dette er råvarer som er helt avgjørende for det grønne skiftet. Og Kina har begynt å legge restriksjoner på eksporten. Samtidig er Kina i ferd med å skaffe seg kontroll over mineralressursene i andre land, for eksempel i Kongo og Zimbabwe.

Tamburstuen: Løgn at strømmarkedet har tjent oss godt!

Trygve Tamburstuen hadde fått følgende tema under Troms Nei til EUs energimøte i Tromsø lørdag 21. oktober: "Hovedlinjer i produksjon, omsetning og prisdannelse" . Tamburstuen har variert bakgrunn, fra statssekretær i Olje- og energidepartementet til bred næringslivserfaring til medlem av Alternativ energikommisjon.

Norges handlingsrom i energiforsyningen

Lørdag 21. oktober arrangerte Troms Nei til EU et åpent møte i Tromsø der temaet var "EØS-avtalen og Norges handlingsrom for å sikre kontroll over energiforsyningen". Til å belyse temaet fra ulike innfallsvinker var disse invitert: Morten Harper, utredningsleder i Nei til EU, Trygve Tamburstuen, tidligere statssekretær for Arbeiderpartiet og medlem av Alternativ energikommisjon, samt Erling Dalberg, konserndriektør for marked og teknologi i Troms Kraft AS.

Medlemsskriv 3-2023 fra Troms Nei til EU

Dette medlemsskrivet inneholder disse sakene: 1. Åpent møte i Tromsø 21. oktober 2. Høyesterettsdommen i ACER saken 3. Medlemsverving

EU-fiske i afrikanske farvann

EUs nedfisking av fiskebestandene i Nordsjøen er velkjent, og i Middelhavet er situasjonen den samme. EU har også skaffet seg fangstrettigheter i andre land, særlig utenfor Vest-Afrika, men også i Det indiske hav og til og med i Stillehavet.

Møte om fiskeri på Finnsnes

Lørdag 23. september arrangerte Troms Nei til EU åpent møte på Finnsnes. Et tjuetalls personer hadde møtt opp for å høre Arne Pedersen besvare spørsmålet om økosystemet kan bære dagens kostnader i fangstleddet. Hans konklusjon var at kostnadene er alt for store i forhold til fiskens reproduksjonsevne.

Nei til ACER!

Tirsdag 5. september startet behandlingen av ACER-saken i Høyesterett. Nei til EU har stevnet Staten for godkjenningen av EUs tredje energimarkedspakke, som underlegger Norge under EUs energiunion og energibyrået ACER. Dette fordi vi mener vedtaket er i strid med Grunnloven.