Storbritannia forlater EU fredag 31. januar. Det er en historisk hendelse at et land melder seg ut av EU, og det er ekstra utfordrende for EU at det er en av stormaktene i Europa som går ut.
Nei til EU ønsker velkommen at resultatet fra folkeavstemningen nå blir respektert og gjennomført. Både i EU og i Storbritannia har EU-tilhengere gjort alt de kan for å forhindre utmeldelsen.
– Det er en seier for folkestyret at brexit nå blir en realitet. Over 17,4 millioner briter stemte for brexit, ingen sak i britisk historie har fått større velgerstøtte. Jeg vil gratulere britene med å ta tilbake makten fra Brussel, sier Nei til EU-leder Kathrine Kleveland.
Norge og Storbritannia har langvarige og tette bånd – politisk, kulturelt og økonomisk. Storbritannia er et av de aller største markedene for norske varer og tjenester.
– Brexit gir muligheter for å utvikle samarbeid og handel med Storbritannia. Den muligheten må regjeringen nå gripe, og ikke være et haleheng til EU i forhandlingene fremover. For eksempel kan Norge sikre bedre vilkår enn i EØS for den store sjømateksporten inn til Storbritannia. Norge må kreve kutt i EUs tollfrie kvoter for landbruksvarer inn til Norge, nå som EU krymper, sier Kleveland.
Storbritannia utgjør med sine 66 millioner innbyggere rundt 14 prosent av EU-økonomien. EU og Storbritannia skal inngå en ny handelsavtale i løpet av 2020, uten innføring av EU-regler slik Norge er pålagt i EØS-avtalen.
– Brexit og EUs nye handelsavtaler viser at EØS-avtalen er utgått på dato. Nå må vi vurdere bedre alternativer, som setter folkestyre foran EUs overstyring, sier Nei til EU-lederen.
For mer info
- Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU tlf 92 82 51 62
- Sindre Humberset, informasjonsrådgiver 90 60 50 56