– Ikke mulig å allmenngjøre Reise, Kost og Losji

Norges fremste arbeidslivsjurist, Stein Evju, er helt uenig med Fellesforbundets ledelse. Med nytt EU-direktiv er det ikke mulig å allmenngjøre Reise, Kost og Losji slik Fellesforbundets ledelse hevder i sin innstilling til landsmøtet.

Norges første landsomfattende tariffavtale, verkstedoverenskomsten, hadde dekning for reise , kost og losji (RKL). Nå er det gått ti år siden 9 verft brakte allmenngjøring av RKL inn for ESA. Like før LO-kongressen i 2013 vant LO og Fellesforbundet i høyesterett. Høyesterett var enig med Lo i at det var helt nødvendig for å bevare den norske arbeidslivsmodellen og frontfagsmodellen spesielt.

Neste år kommer EUs reviderte utstasjoneringsdirektiv. I sin innstilling til landsmøtet sier Fellesforbundet følgende: «…utsendte arbeidstakere risikerer å ikke få dekket reisekostnadene fram til norskegrensa. Men når de har krysset grensen, har de fortsatt krav på dekning av RKL etter allmenngjøringsforskriften.»

Stein Evju mener dette ikke holder:

– Det er etter mitt skjønn ikke forenlig med utsendingsdirektivet slik det foreligger, og heller ikke med endringene i direktivet som trer i kraft i 2020, sier han.

– Så lenge ingen reiser dette som et problem, kan det nok passere enn så lenge. Det skal ikke mer til enn en uorganisert bedrift eller en aktivistisk advokat som sier at dette kan man ikke kreve at skal betales. Da kan det bli ansett for å være i strid med EØS-reglene.

Dette er direktivets tekst: «(i) allowances or reimbursement of expenditure to cover travel, board and lodging expenses for workers away from home for professional reasons.

Point (i) shall apply exclusively to travel, board and lodging expenditure incurred by posted workers where they are required to travel to and from their regular place of work in the Member State to whose territory they are posted, or where they are temporarily sent by their employer from that regular place of work to another place of work.»

Direktivet er krystallklart. Det er bare reiser fra et arbeidssted i Norge til et annet arbeidssted i Norge som kan allmenngjøres.

Arbeidsgiverne sitter nå stille i båten. Alt annet ville med sikkerhet gitt Ut av EØS vedtak på Fellesforbundets landsmøte. Men fagbevegelsen kan aldri basere seg på at ikke arbeidsgiverne før eller senere vil hevde sin rett etter EØS-avtalen.

reLATERT

Se alle arrangementer

Gratulerer med dagen! 

26. april 2024

La oss bruke 1. mai til å stå sammen mot EU, og kjempe for en rettferdig og likestilt verden. Vi har kraften til å skape endring. La oss bruke den. 

Gå med Nei til EU 1. mai!

26. april 2024

1. mai markerer arbeidernes dag og Nei til EU samles over hele landet for å vise styrke og solidaritet i kampen for sosial rettferdighet.

Nyanser av EØS

22. april 2024

EØS-utredningen gjør rett i å avdramatisere konsekvensene ved å bruke vetoretten mot EU-regler.

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.