– Ikke mulig å allmenngjøre Reise, Kost og Losji

Norges fremste arbeidslivsjurist, Stein Evju, er helt uenig med Fellesforbundets ledelse. Med nytt EU-direktiv er det ikke mulig å allmenngjøre Reise, Kost og Losji slik Fellesforbundets ledelse hevder i sin innstilling til landsmøtet.

Norges første landsomfattende tariffavtale, verkstedoverenskomsten, hadde dekning for reise , kost og losji (RKL). Nå er det gått ti år siden 9 verft brakte allmenngjøring av RKL inn for ESA. Like før LO-kongressen i 2013 vant LO og Fellesforbundet i høyesterett. Høyesterett var enig med Lo i at det var helt nødvendig for å bevare den norske arbeidslivsmodellen og frontfagsmodellen spesielt.

Neste år kommer EUs reviderte utstasjoneringsdirektiv. I sin innstilling til landsmøtet sier Fellesforbundet følgende: «…utsendte arbeidstakere risikerer å ikke få dekket reisekostnadene fram til norskegrensa. Men når de har krysset grensen, har de fortsatt krav på dekning av RKL etter allmenngjøringsforskriften.»

Stein Evju mener dette ikke holder:

– Det er etter mitt skjønn ikke forenlig med utsendingsdirektivet slik det foreligger, og heller ikke med endringene i direktivet som trer i kraft i 2020, sier han.

– Så lenge ingen reiser dette som et problem, kan det nok passere enn så lenge. Det skal ikke mer til enn en uorganisert bedrift eller en aktivistisk advokat som sier at dette kan man ikke kreve at skal betales. Da kan det bli ansett for å være i strid med EØS-reglene.

Dette er direktivets tekst: «(i) allowances or reimbursement of expenditure to cover travel, board and lodging expenses for workers away from home for professional reasons.

Point (i) shall apply exclusively to travel, board and lodging expenditure incurred by posted workers where they are required to travel to and from their regular place of work in the Member State to whose territory they are posted, or where they are temporarily sent by their employer from that regular place of work to another place of work.»

Direktivet er krystallklart. Det er bare reiser fra et arbeidssted i Norge til et annet arbeidssted i Norge som kan allmenngjøres.

Arbeidsgiverne sitter nå stille i båten. Alt annet ville med sikkerhet gitt Ut av EØS vedtak på Fellesforbundets landsmøte. Men fagbevegelsen kan aldri basere seg på at ikke arbeidsgiverne før eller senere vil hevde sin rett etter EØS-avtalen.

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.