– Nesten alle islendinger er mot overføring av makt til Acer

– For det store flertallet er det egentlig ganske likegyldig om små nasjoner overhodet eksisterer eller ikke, sier Haraldur Ólafsson, leder av nei-organisasjonen Heimssýn i denne videoen.

Haraldur Ólafsson, professor ved universitetet på Island og leder av Nei til EUs islandske søsterorganisasjon Heimssýn. Han er mot at Island skal slutte seg til EUs energiunion Acer.

  • Se videoen med Haraldur Ólafsson her:

[Artikkelen fortsetter under videoen]

– For å kunne opprettholde et levedyktig samfunn, flere tusen kilometer fra de store markedene, er det nødvendig å utnytte de fordeler man har i fjerne strøk. Og det innebærer en fornuftig utnyttelse av naturressurser, og fornuftige og enkle regler som bygger på virkelige behov som oppstår i samfunnet, ikke hos fremmede stormakter, sier Haraldur Ólafsson.

– Dette er kort sagt grunnen til at nesten alle på Island er imot overføring av makt i energisaker til EU. Før eller senere vil det føre til beslutninger som blir ødeleggende for samfunnet.

– De beslutningene vil uten tvil bli tatt med de beste hensikter, og til gode for det store flertallet. Problemet er at det store flertallet ligger langt unna.  

– For det store flertallet er det egentlig ganske likegyldig om små nasjoner overhodet eksisterer eller ikke. Det viser erfaringen.

reLATERT

Se alle arrangementer

Norge har flere verktøy i landbrukspolitikken utenfor EU

19. mars 2024

Bondeopprør i EU viser hvor viktig det er at Norge og landbruket holdes utenfor EU

Suverenitet på sokkelen

18. mars 2024

Ved å nøle om EUs helikopterforordning setter regjeringen ikke bare sikkerheten, men hele kontinentalsokkelen i spill.

Overleverte EØS-rapport til Stortinget 

14. mars 2024

Leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité, Freddy André Øvstegård fra SV, mener EØS bidrar til løsarbeid, sosial dumping og et race mot bunnen. 

57 % mener EU har for mye makt i Norge

14. mars 2024

Et stort flertall mener EU har for mye makt i Norge, viser en ny meningsmåling. Bare 27 % mener EU ikke har for mye makt.

30 år med EØS i 30 punkter

13. mars 2024

Folkestyreutvalgets rapport kort fortalt.

EØS-rapporten overrakt til regjeringen 

13. mars 2024

Tirsdag 12. mars overrakte Einar Frogner Folkestyreutvalgets EØS-rapport til statssekretær Eivind Vad Petersson i Utenriksdepartementet. 

– Folkestyret er sterkt truet

12. mars 2024

– Folkestyreutvalget har konkludert med at folkestyret er sterkt truet med EØS-avtalen, sa Fanny Voldnes, som sitter i Folkestyreutvalget som la fram sin EØS-rapport 12. mars.  

30 år med EØS-avtalen

12. mars 2024

Et spørsmål om å ta demokratiet på alvor. Rapport fra Folkestyreutvalget

Rekordlav oppslutning om EØS

10. mars 2024

Det er flere som er for en handelsavtale med EU enn EØS-avtalen, viser en ny meningsmåling. Mange er usikre.

Folkestyreutvalgets EØS-rapport lanseres 12. mars 

07. mars 2024

Folkestyreutvalgets nye rapport «30 år med EØS-avtalen» påviser konsekvenser på en rekke samfunnsområder, samt alternativer til dagens avtale.  

Sveitsiske tilstander

04. mars 2024

EU har gitt etter for Sveits. Nye forhandlinger mellom Brussel og Bern kan aktualisere debatten om alternativer til EØS.

Del 3 Energi og kontrollen med krafta

12. feb. 2024

EU/EØS-regelverket har hatt stor innvirkning på norsk olje-, gass- og kraftsektor. Det gjelder på alt fra konsesjonspolitikk og ressursforvaltning til eierskap, selskapsstrukturer og markedsliberalisering.