– Nødvendig med mer kunnskap om EØS-alternativ

– Nei til EU mener det er nødvendig å skaffe mer kunnskap og undersøke nye muligheter for norske handelsrelasjoner med Europa, sa Kathrine Kleveland under høringen om EØS-utredning på Stortinget 4. februar.

Nei til EU deltok på åpen høring i Stortingets utenriks- og forsvarskomité mandag 4. februar 2019, om representantforslag fra stortingsrepresentantene Audun Lysbakken, Solfrid Lerbrekk og Arne Nævra om å utrede alternativer til EØS-avtalen (Dokument 8:58 S (2018-2019))

Europautredningen i 2012 fikk ikke mandat til å vurdere alternativer til EØS-avtalen. 

– En viktig og nødvendig EØS-debatt er i gang. Fellesforbundet i Bergen og omegn, LO-forbundets største avdeling har enstemmig vedtatt at Norge må gå ut av EØS etter at EU-retten er satt foran Høyesterett i saken om reise, kost og losji for utenlandske arbeidere som reiser fra sine hjemland.

Da stortingsflertallet vedtok ACER-saken, var det på tvers av LO, en rekke organisasjoner, mot et flertall i befolkningen og Grunnlovens krav til suverenitetsavståelse.

– Nei til EU har reist søksmål mot Staten, ved Erna Solberg. Vi krever at EUs energipakke 3 ikke gjennomføres siden Stortingets vedtak er i strid med Grunnloven og derfor ugyldig.  

Handel utenfor EØS

Snart forlater Storbritannia EU. Storbritannia er vårt største eksportmarked med 25 prosent. Denne handelen skal i fremtiden skje utenfor EU og EØS.

– EØS-tilhengere påstår at EØS-avtalen er eneste avtalen som sikrer norske interesser.

– De aller fleste land handler med EU uten EØS-avtalen, og 95 prosent av EUs import kommer utenfra EØS. En EØS-avtale som stadig endres skaper usikkerhet for norsk arbeidsliv, offentlige tjenester og næringsliv.   

– Da EØS-avtalen ble inngått var det en forutsetning at avtalen skulle være folkerettslig, og ikke overnasjonal som et EU-medlemskap. EFTA-landene og EU skulle være to atskilte «pilarer». Dette to-pilarsystemet er satt under press. Beslutningsmyndighet er overført, formelt eller reelt, fra norske myndigheter til EU-byråer.

EØS-avtalen er på mange områder blitt noe annet enn forutsatt.

– Råderetten over naturressursene, alkoholpolitikken, likestilling, distrikts- og regionalpolitikken og arbeidslivet er eksempler der avtalen griper inn i helt annen grad enn forutsatt. Etter 25 år med EØS er tiden overmoden for en offentlig utredning av alternativer til dagens EØS-avtale.

Ulike avtalemodeller

– Utredningen må beskrive ulike avtalemodeller mellom Norge og EU, og også vurdere handelssamarbeidet i EFTA. Innholdet i WTO-regelverket og frihandelsavtalen fra 1973 kan tjene som en basismodell. En annen modell kan være Sveits sitt utbygde, bilaterale avtaleverk med EU. En tredje modell kan være innholdet i de siste handelsavtalene EU har inngått med Canada (CETA), Japan (JEFTA) og Sør-Korea (KOREU).

– Nei til EU støtter alle forslag i Stortinget om en offentlig utredning av alternativer til EØS-avtalen. Alle partier, uansett syn på EØS-avtalen, bør si ja til mer kunnskap om Norges handelsmuligheter, sa Kleveland i høringen.

Stort bilde: Liv Signe Navarsete (SP), Kathrine Kleveland og Audun Lysbakken (SV) på Stortingets høring 4. februar. Foto: Bent-Joacim Bentzen

reLATERT

Se alle arrangementer

Kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak

08. mai 2025

Innføring av EUs energieffektiviseringsdirektiv kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv. Nei til EU mener energieffektivisering i stedet bør gjennomføres med nasjonale krav, og at direktivene derfor må avvises i EØS.

Forsvar norsk fiskerilovgivning!

08. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EUs bygningsenergidirektiv kan ikke anses som EØS-relevant

07. mai 2025

Regjeringens forslag om å innføre EUs bygningsenergidirektiv avklarer ikke kostnader knyttet til gjennomføringen. Nei til EU mener direktivet ikke kan anses som EØS-relevant og må avvises.

Ingen grunn til bekymring for norske arbeidsplasser  

06. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

Fornybardirektivet gir høy risiko for uforsvarlig saksbehandling

06. mai 2025

Nei til EU mener det er uklokt å innføre et direktiv som fastholder opprinnelsesgarantiordningen. Fornybardirektivets tidsfrist medfører høy risiko for uforsvarlig saksbehandling. 

Norgespris – plaster på et åpent sår  

05. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EUs fjerde energipakke må behandles samlet, og ikke stykkevis og delt 

05. mai 2025

Nei til EU i høring for Stortingets energi- og miljøkomite.

EU-forordningen om kritiske råvarer må avvises

29. april 2025

Nei til EU vil bruke vetoretten i EØS mot EUs forordning om kritiske råvarer, og mener ny minerallov i større grad må sikre nasjonal kontroll over mineralressursene.

Ja til folkestyre og internasjonal solidaritet   

27. april 2025

Uttalelse fra Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

Regjeringen vil starte innføringen av Energipakke 4 - Nei til EU krever veto

22. april 2025

Forslagene om å innføre EUs fornybardirektiv, energieffektiviseringsdirektiv og bygningsenergidirektivet er nå til behandling i Stortinget.

Forslag om nei til EUs fjerde energipakke i Stortinget

09. april 2025

10. april behandler Stortinget flere representantforslag om kontroll med krafta, EUs fjerde energipakke og ut av ACER.

Det du bør vite om toll

03. april 2025

Hva betyr Trumps toll for norsk eksport? Norge har fått lavere toll enn EUs varer. EU har ikke varslet mottiltak som vil ramme Norge.