– Nødvendig med mer kunnskap om EØS-alternativ

– Nei til EU mener det er nødvendig å skaffe mer kunnskap og undersøke nye muligheter for norske handelsrelasjoner med Europa, sa Kathrine Kleveland under høringen om EØS-utredning på Stortinget 4. februar.

Nei til EU deltok på åpen høring i Stortingets utenriks- og forsvarskomité mandag 4. februar 2019, om representantforslag fra stortingsrepresentantene Audun Lysbakken, Solfrid Lerbrekk og Arne Nævra om å utrede alternativer til EØS-avtalen (Dokument 8:58 S (2018-2019))

Europautredningen i 2012 fikk ikke mandat til å vurdere alternativer til EØS-avtalen. 

– En viktig og nødvendig EØS-debatt er i gang. Fellesforbundet i Bergen og omegn, LO-forbundets største avdeling har enstemmig vedtatt at Norge må gå ut av EØS etter at EU-retten er satt foran Høyesterett i saken om reise, kost og losji for utenlandske arbeidere som reiser fra sine hjemland.

Da stortingsflertallet vedtok ACER-saken, var det på tvers av LO, en rekke organisasjoner, mot et flertall i befolkningen og Grunnlovens krav til suverenitetsavståelse.

– Nei til EU har reist søksmål mot Staten, ved Erna Solberg. Vi krever at EUs energipakke 3 ikke gjennomføres siden Stortingets vedtak er i strid med Grunnloven og derfor ugyldig.  

Handel utenfor EØS

Snart forlater Storbritannia EU. Storbritannia er vårt største eksportmarked med 25 prosent. Denne handelen skal i fremtiden skje utenfor EU og EØS.

– EØS-tilhengere påstår at EØS-avtalen er eneste avtalen som sikrer norske interesser.

– De aller fleste land handler med EU uten EØS-avtalen, og 95 prosent av EUs import kommer utenfra EØS. En EØS-avtale som stadig endres skaper usikkerhet for norsk arbeidsliv, offentlige tjenester og næringsliv.   

– Da EØS-avtalen ble inngått var det en forutsetning at avtalen skulle være folkerettslig, og ikke overnasjonal som et EU-medlemskap. EFTA-landene og EU skulle være to atskilte «pilarer». Dette to-pilarsystemet er satt under press. Beslutningsmyndighet er overført, formelt eller reelt, fra norske myndigheter til EU-byråer.

EØS-avtalen er på mange områder blitt noe annet enn forutsatt.

– Råderetten over naturressursene, alkoholpolitikken, likestilling, distrikts- og regionalpolitikken og arbeidslivet er eksempler der avtalen griper inn i helt annen grad enn forutsatt. Etter 25 år med EØS er tiden overmoden for en offentlig utredning av alternativer til dagens EØS-avtale.

Ulike avtalemodeller

– Utredningen må beskrive ulike avtalemodeller mellom Norge og EU, og også vurdere handelssamarbeidet i EFTA. Innholdet i WTO-regelverket og frihandelsavtalen fra 1973 kan tjene som en basismodell. En annen modell kan være Sveits sitt utbygde, bilaterale avtaleverk med EU. En tredje modell kan være innholdet i de siste handelsavtalene EU har inngått med Canada (CETA), Japan (JEFTA) og Sør-Korea (KOREU).

– Nei til EU støtter alle forslag i Stortinget om en offentlig utredning av alternativer til EØS-avtalen. Alle partier, uansett syn på EØS-avtalen, bør si ja til mer kunnskap om Norges handelsmuligheter, sa Kleveland i høringen.

Stort bilde: Liv Signe Navarsete (SP), Kathrine Kleveland og Audun Lysbakken (SV) på Stortingets høring 4. februar. Foto: Bent-Joacim Bentzen

reLATERT

Se alle arrangementer

Fornybare forviklinger

17. juli 2024

Erna Solbergs iver etter å innføre fjerde energipakke skaper usikkerhet for næringsliv og natur.

EUs fornybardirektiv artikkel for artikkel

28. juni 2024

Et av de mest omstridte regelverkene i EUs energipakke 4 er fornybardirektivet.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

27. juni 2024

Strøm er et samfunnsgode, ikke handelsvare. Strømmen må ut av markedet! Direktivene og forordningene i EUs fjerde energipakke må avvises i sin helhet.

Forutsigbarheten som forsvant

19. juni 2024

Line Eldring og Olav Slettebø fra EØS-utredningen avfeier empiri som motsier eller nyanserer deres egne konklusjoner som «anekdotisk».

Einar Frogner hilset Bondetinget

13. juni 2024

– Vi skal kjempe sammen med dere for folkestyret. Derfor sier vi ja til folkestyre og nei til EU, sa Einar Frogner i hilsenen til Bondelagets årsmøte.

– Vi er tøffe

08. juni 2024

Tone Berg og resten av gjengen i Sør-Trøndelag Nei til EU står på stand og tar kampen for folkestyre og rettferdighet.  

EØS-utredningens slagside

05. juni 2024

De sentrale studiene EØS-utredningen viser til, omhandler ikke de siste ti-tolv årene, der EU har sakket akterut i økonomisk utvikling i forhold til flere andre deler av verden.

Vett 1 2024 30 år med EØS

28. mai 2024

Konsekvenser for folkestyre, arbeidsliv, klima og næringsliv. Alternativer til EØS-avtalen.

Økonomi og næringsliv

26. mai 2024

EØS-avtalen begrenser verktøykassen for at myndighetene kan drive en aktiv næringspolitikk. Gir avtalen forutsigbarhet for norsk næringsliv?

Handel og samarbeid med EU uten EØS

26. mai 2024

Hva skjer dersom EØS-avtalen sies opp?

Har EØS gitt gevinst?

26. mai 2024

Eldring-utvalget overser at norsk fastlandsindustri har fått et økende underskudd mot EU gjennom tiårene med EØS-avtalen.

Flere ønsker en handelsavtale enn EØS

26. mai 2024

Det er flere som er for en handelsavtale med EU enn EØS-avtalen. Et klart flertall mener EU har for mye makt i Norge.