– Regjeringen vil la EU ta kontroll over norsk jernbane

Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, holdt innlegg mot tilslutning til EUs jernbanepakke på Trondheimskonferansen 2019.

Her kan du lese hele innlegget:

Gode Trondheimskonferanse

Regjeringen vil la EU ta kontroll over norsk jernbane og sikkerheten på skinnene.

Det må være opp til norske myndigheter å avgjøre om jernbanestrekninger skal legges ut på anbud eller ikke.  Å låse fast en bestemt jernbanepolitikk for framtida er i strid med grunnprinsipp i vårt demokrati.

Det må fortsatt må være mulig å stille nasjonale krav til sikkerhet på jernbanen uten å måtte be EU om lov. Vi frykter at overføring av myndighet til EUs jernbanebyrå, ERA, vil svekke sikkerheten og opplæringskravene.

Stortinget må reservere Norge mot EUs Jernbanepakke 4, slik EØS-avtalen gir anledning til.

KrF i regjering må stå opp for suverenitet og grunnlov og ikke la EU bestemme over jernbanepolitikken vår. Et minstekrav til KrF er at partiet hindrer at Norge blir direkte underlagt EUs jernbanebyrå ERA. Det er uforenlig med så vel Grunnloven som EØS-avtalen.

Nei til EU sier nei til å la norsk jernbane bli underlagt EU. Stopp EUs jernbanepakke – nei til anbudstvang og svekket sikkerhet!

Folket sa nei i folkeavstemningen 28. november 1994. Hovedtemaene for markeringen av 25-årsjubileet for nei-seieren skal være folkestyre, motmakt og solidaritet.

Ordene folkestyre, motmakt og solidaritet er fortsatt like viktige. Dette er ord som både fagbevegelsen og Nei til EU gir innhold hver eneste dag, om enn på hver vår måte.

Et eksempel er Fellesforbundets avdeling 5 som sier at nok er nok, og vil si opp EØS-avtalen etter reise, kost- og losjisaken viste at ESA overkjører norsk Høyesterett.

Nei til EU hadde medlemsvekst i fjor, og jomen har vi plass til enda flere på laget, fordi vi tror at det fortsatt er viktig at vi er i beredskap den dagen en ny EU-kamp seiler opp.

Vi har åtte ganger flere medlemmer enn Europabevegelsen og i april har det vært neiflertall på alle målinger i 15 år.

Men det er «ittnå som kjæm ta sæ sjøl», som Vømmøl synger, så vi står på.

EU holder oss i arbeid med arbeidslivsbyrå på trappene, fortsatt er ikke ACER-kampen ikke endelig avgjort siden energibyrået ikke er vedtatt på Island, og Nei til EU har gått til søksmål for å stoppe det her. I april får vi besøk av NHO-sjefen på rådsmøtet vårt. Da skal vi diskutere EØS.

Men først skal vi stoppe jernbanepakke 4!

reLATERT

Se alle arrangementer

Nyanser av EØS

22. april 2024

EØS-utredningen gjør rett i å avdramatisere konsekvensene ved å bruke vetoretten mot EU-regler.

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

05. april 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU angående det reviderte fornybardirektivet.