– Regjeringen vil la EU ta kontroll over norsk jernbane

Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, holdt innlegg mot tilslutning til EUs jernbanepakke på Trondheimskonferansen 2019.

Her kan du lese hele innlegget:

Gode Trondheimskonferanse

Regjeringen vil la EU ta kontroll over norsk jernbane og sikkerheten på skinnene.

Det må være opp til norske myndigheter å avgjøre om jernbanestrekninger skal legges ut på anbud eller ikke.  Å låse fast en bestemt jernbanepolitikk for framtida er i strid med grunnprinsipp i vårt demokrati.

Det må fortsatt må være mulig å stille nasjonale krav til sikkerhet på jernbanen uten å måtte be EU om lov. Vi frykter at overføring av myndighet til EUs jernbanebyrå, ERA, vil svekke sikkerheten og opplæringskravene.

Stortinget må reservere Norge mot EUs Jernbanepakke 4, slik EØS-avtalen gir anledning til.

KrF i regjering må stå opp for suverenitet og grunnlov og ikke la EU bestemme over jernbanepolitikken vår. Et minstekrav til KrF er at partiet hindrer at Norge blir direkte underlagt EUs jernbanebyrå ERA. Det er uforenlig med så vel Grunnloven som EØS-avtalen.

Nei til EU sier nei til å la norsk jernbane bli underlagt EU. Stopp EUs jernbanepakke – nei til anbudstvang og svekket sikkerhet!

Folket sa nei i folkeavstemningen 28. november 1994. Hovedtemaene for markeringen av 25-årsjubileet for nei-seieren skal være folkestyre, motmakt og solidaritet.

Ordene folkestyre, motmakt og solidaritet er fortsatt like viktige. Dette er ord som både fagbevegelsen og Nei til EU gir innhold hver eneste dag, om enn på hver vår måte.

Et eksempel er Fellesforbundets avdeling 5 som sier at nok er nok, og vil si opp EØS-avtalen etter reise, kost- og losjisaken viste at ESA overkjører norsk Høyesterett.

Nei til EU hadde medlemsvekst i fjor, og jomen har vi plass til enda flere på laget, fordi vi tror at det fortsatt er viktig at vi er i beredskap den dagen en ny EU-kamp seiler opp.

Vi har åtte ganger flere medlemmer enn Europabevegelsen og i april har det vært neiflertall på alle målinger i 15 år.

Men det er «ittnå som kjæm ta sæ sjøl», som Vømmøl synger, så vi står på.

EU holder oss i arbeid med arbeidslivsbyrå på trappene, fortsatt er ikke ACER-kampen ikke endelig avgjort siden energibyrået ikke er vedtatt på Island, og Nei til EU har gått til søksmål for å stoppe det her. I april får vi besøk av NHO-sjefen på rådsmøtet vårt. Da skal vi diskutere EØS.

Men først skal vi stoppe jernbanepakke 4!

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.