50 fagforeningsfaner og hundrevis av tillitsvalgte med klar beskjed foran Stortinget 9. mars: Ingen konsesjon til Skottlandskabelen!

– Skrinlegg NorthConnect nå!

Flere hundre tillitsvalgte stilte med 50 fagforeningsfaner foran Stortinget 9. mars med krav om at den omstridte NorthConnect-kabelen skrinlegges en gang for alle.

Norsk kraft må brukes til å dyrke fram mer av verdens mest miljø- og klimavennlige kraftkrevende metall- og prosessindustri,  framhevet forbundslederne Frode Alvheim fra Industri og Energi og Jørn Eggum fra Fellesforbundet. De fikk følge av flere skarpe appellanter fra elektrokjemisk industri og LO i Hardanger.

Vårt hvite gull er ikke en hvilken som helst salgsvare, vannkrafta vår skal ligge under full nasjonal kontroll, var budskapet. Skottlandskabelen må derfor stoppes.

Kabelen blir framstilt som et miljøprosjekt, mens dens eneste formål er å drive strømprisen i været med desto større fortjeneste for investorene bak. For norsk industri betyr noen øre mer pr. kWh milliarder i økte kostnader.

Utvanna forlik

20200309-barbro-auestad2
Barbro Auestad fra Industri og Energi holdt styr på de faglige talerne og politikernes appeller.

–  Vi trodde ikke det skulle være nødvendig å stå her igjen etter forliket som ble inngått i Stortinget for to år siden, sa konferansier Barbro Auestad fra Industri og Energi.

Forliket mellom de daværende regjeringspartiene, MDG og Arbeiderpartiet, lå til grunn for Stortingets tilslutning til EUs tredje energimarkedspakke og ACER våren 2018. Forliket skulle gjenspeile noen «ufravikelige krav» fra Arbeiderpartiet. Ett av disse krava var at «beslutninger om eventuelle nye utenlandskabler skal fortsatt være en suveren beslutning fattet av norske myndigheter og erfaringene med de to kablene som nå bygges gjennomgås før nye utenlandsforbindelser kan vurderes» (vår kursivering).

Men i forliket er denne teksten vannet ut. Der står det ingenting om at det skal høstes erfaringer med de to kablene som nå bygges før en eventuell konsesjon til nye kabler kan gis.

Kablene som er under bygging til Tyskland og England, øker utvekslingskapasiteten med hele førti prosent. Dermed får Norge til sammen 17 utenlandsforbindelser, alle kontrollert av Statnett.

For Norge er dette mer enn nok. Men EU er umettelig på kabelfronten og har bevilget €10 millioner til NorthConnect som ett av sine prioriterte prosjekter (PCI).

Høyspenning på Stortinget

En ny flertallskonstellasjon i Stortinget kan hindre konsesjon til NorthConnect, etter at Fremskrittspartiet i opposisjon har kommet til at partiet vil gå imot det de stemte for i regjering.

Imidlertid risikerer opposisjonen å rote bort sitt flertall mot å gi konsesjon hvis partiene ikke klarer å samle seg bak ett forslag. Politikerne fra Sp, SV, Ap, Rødt og Frp holdt egne partiappeller som alle avviste konsesjon til NorthConnect.

De fikk klar melding om at partikiv ikke måtte hindre et utvetydig nei til kabelen.

– Vi krever at Stortinget stopper NorthConnect, og hvis de ikke evner det, krever vi omkamp om hele energimarkedspakka, gnistret Terje Kollbotn fra LO i Hardanger.

I en enstemmig høringsuttalelse sier LO klart nei til å gi NorthConnect konsesjon. «Det er stor risiko forbundet med at kapasiteten i utenlandskablene bygges i et tempo som ikke sikrer kontroll med virkningene», heter det i uttalelsen.

Stort bilde i toppen: 50 fagforeningsfaner og hundrevis av tillitsvalgte med klar beskjed foran Stortinget 9. mars: Ingen konsesjon til Skottlandskabelen! (Nei til EU | JRS)

reLATERT

Se alle arrangementer

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.

Klar tale mot EUs fjerde energimarkedspakke på Trondheimskonferansen 2025

03. feb. 2025

Nei til EU var til stede på årets Trondheimskonferanse og arrangerte et godt besøkt EU/EØS-formøte. Årets resolusjon inneholder tydelige standpunkter mot overnasjonal kontroll fra EU i både energipolitikken og arbeidslivspolitikken.

Over 150 nye medlemmer på striden om EP4

31. jan. 2025

Nei til EU har fått over 150 nye medlemmer siden nyheten kom om at Arbeiderpartiet vil fremme tre direktiver fra EUs energipakke 4 til vedtak i Stortinget.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

30. jan. 2025

Nå står kampen om fjerde energimarkedspakke. Den skal vi stoppe!

Boligkrav i Energipakke 4

27. jan. 2025

Bygningsenergidirektivet i Energipakke 4 setter nye krav om selvregulerende temperaturstyring og inspeksjoner av alle varmeanlegg.