Kan Listhaug redde FrP fra kabelfloka?

Signalene om en snuoperasjon fra Fremskrittspartiet er lovende, med mindre de bare er et forsøk på å vri seg unna ansvaret for innføring av EUs energipolitikk i Norge.

Etter den ulykksalige EU-tilpasninga som hennes tre forgjengere har stått for, spør vi: Vil Sylvi Listhaug som ny olje- og energiminister ta grep for å begrense skadevirkningene? Frps Tord Lien, Terje Søviknes og Kjell-Børge Freiberg har i tur og orden som statsråder tilrettelagt for norsk tilslutning til EUs energiunion. Den 1. november i fjor ble EUs tredje energimarkedspakke tatt inn i EØS-avtalen og er dermed gjeldende norsk lov.

Departementet som Listhaug nå overtar er i gang med å berede grunnen for at Norge også skal sluke EUs fjerde energipakke, til tross for at Stortingets forutsetninger for tilslutning til den forrige allerede er brutt. En av disse forutsetningene var at nye kabelprosjekter var utelukket før vi har høstet erfaringer med de to som er under bygging, til henholdsvis Tyskland og England. En annen forutsetning var at ekstrainntektene ved strømeksport, såkalte flaksehalsinntekter, fortsatt skal kunne brukes fritt til å redusere nettleia.

Skottlandskabelen North Connect er et prioritert prosjekt på EUs nettutviklingsplan. Gjennom energibyrået ACERs forlengede arm, Reguleringsmyndigheten for Energi, er Norge forpliktet til å etterleve planen.

Ikke bare kraftprisen, men også nettleia vil øke som konsekvens av energipakka.

Avgått statsråd Kjell-Børge Freiberg hevdet i fjor vår at flaskehalsinntektene i sin helhet fremdeles kan brukes til å redusere nettleia for forbrukerne. Ifølge forordningens ordlyd, kan de ikke det. Statsråden villedet Stortinget med sitt svar.

Øyner vi en etterlengtet snuoperasjon fra Fremskrittspartiets side? Vi velger å tolke utspillet fra parlamentarisk leder Hans Andreas Limi mot NorthConnect-kabelen (VG 10. desember) og innsettelsen av Sylvi Listhaug som signaler om en mulig kursendring. Listhaug har ry på seg for å være en tydelig EU-motstander.

Så får vi se om handling følger ord. Vil du sette bom for neste energipakke fra EU, Sylvi?

Innlegget står på trykk i Klassekampen 10. januar. 

reLATERT

Se alle arrangementer

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange i Oslo er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

18. april 2024

Nord-Trøndelag Nei til EU krever at regjeringa utnytter handlingsrommet i EØS avtalen til å legge ned veto mot fornybardirektivet. Fristen for høringssvar går ut 19. april. Høringsuttalelsen er gjengitt i artikkelen

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

–Uakseptabel EU-innblanding

08. april 2024

– Det er totalt uakseptabelt at EUs energikommissær forsøker å blande seg inn i norske politiske beslutningsprosesser, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025