Kan Listhaug redde FrP fra kabelfloka?

Signalene om en snuoperasjon fra Fremskrittspartiet er lovende, med mindre de bare er et forsøk på å vri seg unna ansvaret for innføring av EUs energipolitikk i Norge.

Etter den ulykksalige EU-tilpasninga som hennes tre forgjengere har stått for, spør vi: Vil Sylvi Listhaug som ny olje- og energiminister ta grep for å begrense skadevirkningene? Frps Tord Lien, Terje Søviknes og Kjell-Børge Freiberg har i tur og orden som statsråder tilrettelagt for norsk tilslutning til EUs energiunion. Den 1. november i fjor ble EUs tredje energimarkedspakke tatt inn i EØS-avtalen og er dermed gjeldende norsk lov.

Departementet som Listhaug nå overtar er i gang med å berede grunnen for at Norge også skal sluke EUs fjerde energipakke, til tross for at Stortingets forutsetninger for tilslutning til den forrige allerede er brutt. En av disse forutsetningene var at nye kabelprosjekter var utelukket før vi har høstet erfaringer med de to som er under bygging, til henholdsvis Tyskland og England. En annen forutsetning var at ekstrainntektene ved strømeksport, såkalte flaksehalsinntekter, fortsatt skal kunne brukes fritt til å redusere nettleia.

Skottlandskabelen North Connect er et prioritert prosjekt på EUs nettutviklingsplan. Gjennom energibyrået ACERs forlengede arm, Reguleringsmyndigheten for Energi, er Norge forpliktet til å etterleve planen.

Ikke bare kraftprisen, men også nettleia vil øke som konsekvens av energipakka.

Avgått statsråd Kjell-Børge Freiberg hevdet i fjor vår at flaskehalsinntektene i sin helhet fremdeles kan brukes til å redusere nettleia for forbrukerne. Ifølge forordningens ordlyd, kan de ikke det. Statsråden villedet Stortinget med sitt svar.

Øyner vi en etterlengtet snuoperasjon fra Fremskrittspartiets side? Vi velger å tolke utspillet fra parlamentarisk leder Hans Andreas Limi mot NorthConnect-kabelen (VG 10. desember) og innsettelsen av Sylvi Listhaug som signaler om en mulig kursendring. Listhaug har ry på seg for å være en tydelig EU-motstander.

Så får vi se om handling følger ord. Vil du sette bom for neste energipakke fra EU, Sylvi?

Innlegget står på trykk i Klassekampen 10. januar. 

reLATERT

Se alle arrangementer

EØS-dressen er for trang for stortingsvedtak

30. juni 2020

Dressen som noen mener tjente oss godt på 1990-tallet, er blitt en tvangstrøye. Da er det eneste fornuftige å skifte ut hele dressen med en ny.

Høyesterett skal prøve ACER-saken

23. juni 2020

Høyesteretts ankeutvalg har bestemt at Høyesterett skal behandle ACER-søksmålet. Dermed vil vår høyeste domstol ta stilling til Statens påstand om å avvise saken.

EFTA-parlamentarikere kritiserer EU og vil styrke EFTA

19. juni 2020

EU-kommisjonen får skarp kritikk av EFTA-parlamentarikerne fordi EU på vårparten ila eksportforbud på smittevernutstyr til EFTA-statene.

Utfordrer partiene før valgkampen

16. juni 2020

Nei til EU har nå sendt brev til alle stortingspartiene der de blir utfordret på viktige EU- og EØS-spørsmål fram mot Stortingsvalgkampen i 2021.

Se nettlanseringen av Vett 2-2020

11. juni 2020

Nå kan du se video av nettlanseringen av Vettheftet "Helt krise. EU og EØS i koronaens tid".

Kastanjetreet, kriseberedskap og korona 

10. juni 2020

Krisesituasjonen har vist viktigheten av nasjonal råderett og sjølforsyning, skriver Kathrine Kleveland i lederartikkelen i Standpunkt.

Hareide er ensporet

08. juni 2020

Det er et stort paradoks hvis KrF skal lede an i suverenitetsavståelse til EU-organer og føre norsk jernbane inn i EU.

Vett 2 2020: Helt krise

03. juni 2020

EU og EØS i koronaens tid.

Fortsatt fri bevegelse

29. mai 2020

EUs frie arbeidsmarked og koronakrisa.

EØS verner subsidier til kryptovaluta

27. mai 2020

Stortinget vedtok å innføre full elavgift for utvinning av kryptovaluta fra 1.3.2019. I to år har de forhandlet med ESA om å få lov til å gjennomføre Stortingets vedtak. Nå gir regjeringen seg. Dermed fortsetter subsidiene av en næring som ingen parti i Norge vil subsidiere.

ESA holder PIN-koden til den norske statskassa

26. mai 2020

Det måtte en pandemi til før EØS-tilsynet ESA lot oss få delvis tilgang til vårt eget pengeskrin.

Ingunn Foss og EØS

25. mai 2020

Med bakgrunn i corona-krisen har Ingunn Foss et innlegg 12. mai med klar adresse til oss EU-motstandere. Ønsket om mer normale tilstander er noe alle er enig i.