Kan Listhaug redde FrP fra kabelfloka?

Signalene om en snuoperasjon fra Fremskrittspartiet er lovende, med mindre de bare er et forsøk på å vri seg unna ansvaret for innføring av EUs energipolitikk i Norge.

Etter den ulykksalige EU-tilpasninga som hennes tre forgjengere har stått for, spør vi: Vil Sylvi Listhaug som ny olje- og energiminister ta grep for å begrense skadevirkningene? Frps Tord Lien, Terje Søviknes og Kjell-Børge Freiberg har i tur og orden som statsråder tilrettelagt for norsk tilslutning til EUs energiunion. Den 1. november i fjor ble EUs tredje energimarkedspakke tatt inn i EØS-avtalen og er dermed gjeldende norsk lov.

Departementet som Listhaug nå overtar er i gang med å berede grunnen for at Norge også skal sluke EUs fjerde energipakke, til tross for at Stortingets forutsetninger for tilslutning til den forrige allerede er brutt. En av disse forutsetningene var at nye kabelprosjekter var utelukket før vi har høstet erfaringer med de to som er under bygging, til henholdsvis Tyskland og England. En annen forutsetning var at ekstrainntektene ved strømeksport, såkalte flaksehalsinntekter, fortsatt skal kunne brukes fritt til å redusere nettleia.

Skottlandskabelen North Connect er et prioritert prosjekt på EUs nettutviklingsplan. Gjennom energibyrået ACERs forlengede arm, Reguleringsmyndigheten for Energi, er Norge forpliktet til å etterleve planen.

Ikke bare kraftprisen, men også nettleia vil øke som konsekvens av energipakka.

Avgått statsråd Kjell-Børge Freiberg hevdet i fjor vår at flaskehalsinntektene i sin helhet fremdeles kan brukes til å redusere nettleia for forbrukerne. Ifølge forordningens ordlyd, kan de ikke det. Statsråden villedet Stortinget med sitt svar.

Øyner vi en etterlengtet snuoperasjon fra Fremskrittspartiets side? Vi velger å tolke utspillet fra parlamentarisk leder Hans Andreas Limi mot NorthConnect-kabelen (VG 10. desember) og innsettelsen av Sylvi Listhaug som signaler om en mulig kursendring. Listhaug har ry på seg for å være en tydelig EU-motstander.

Så får vi se om handling følger ord. Vil du sette bom for neste energipakke fra EU, Sylvi?

Innlegget står på trykk i Klassekampen 10. januar. 

reLATERT

Se alle arrangementer

Meldeplikt til EU? Nei takk, sier ordførere fra Island og Norge

20. jan. 2020

Norske og islandske ordførere og kommuneforvaltere ber regjeringene snu.

Landsmøtevedtak utfordrer EØS

17. jan. 2020

Fellesforbundets ledelse vil støte på EØS-avtalen rundt hver sving når den skal omsette landsmøtets vedtak i praktisk politikk.

Foran en faglig EØS-debatt

16. jan. 2020

Fellesforbundet vil få utreda om det fins alternativ til EØS. Det blir det EØS-debatt av.

Seierstadstipendet til undersøkelse av EØS-midlene

15. jan. 2020

Stipendmottager Jens Wroldsen Haugdal mener det er et fravær av noen form for diskusjon rundt EØS-midlene, som Norge betaler nesten 98 prosent av.

Regjeringen må bevare norske honningbiers helse

14. jan. 2020

Vi kan ikke godta at norske honningbiers helse, som er i verdensklasse, trues av nye EØS-regler som vil la EU-birøktere få komme med sine bier over Norges grenser.

Natur og Ungdom med fornyet EU-motstand

09. jan. 2020

- Når vi kun har det neste tiåret på å halvere hele verdens utslipp mener jeg at Norge ikke bør bli mer bundet av mål om frihandel og fri konkurranse, sier Therese Husgstmyr Woie, nyvalgt leder av Natur og Ungdom.

Vett 1 2020: ABC om EØS og handel

07. jan. 2020

Det du trenger å vite om handel med EU og markedsadgang uten EØS på 48 sider.

Feil EU-prosedyre

06. jan. 2020

Er det greit å slippe reven inn i hønsegården når reven forsikrer om at den nesten har sluttet å spise høner?

Standpunkt 1-2020

20. des. 2019

I dette nummeret av Standpunkt kan du lese om vervekampanjer i Ungdom mot EU og Nei til EU, om brexit, feiring av 25-årsjubileet for folkerøystinga i 1994, om anken i ACER-søksmålet, og mykje meir.

Et EØS-mesterskap i feiltolkninger

12. des. 2019

Ledelsens framstilling av Fellesforbundet som et «ja til EØS»-forbund er drøy kost i et demokratisk perspektiv.

Kabelkonsesjon nå betyr brudd på Stortingets forutsetninger

11. des. 2019

Det ville ikke blitt flertall for ACER i Stortinget dersom Ap ikke garanterte at NorthConnect ikke ville få konsesjon nå.

EØS-avtalen skaper usikkerhet om velferdsstaten

04. des. 2019

NAV-skandalen om trygd for nordmenn med korttidsopphold i utlandet er også en EØS-skandale. Uretten som er begått mot de som er blitt uskyldig dømt og fratatt trygderettigheter, opprører mange. At det må gjøres en fullstendig opprydding og granskning bør være selvsagt.