– Nei til EU tar kampen for å hindre at EU får råderett over fiskeressursene. Derfor er jeg medlem i Nei til EU, sier Petter Myklebust.
Petter Myklebust er kystfisker med egen båt fra Flakstad i Lofoten.
– Medlemskap i EU vil føre til at Norge ikke selv kan avgjøre hvordan fiskeressursene skal forvaltes. Havområdene mellom 12 og 200 nautiske mil fra kysten vil da bli felles EU-hav. Her vil det bli EU som fordeler fiskekvotene, og båter fra alle EU-land kan da i prinsippet fiske utenfor kysten vår, sier Myklebust.
– En langsiktig, bærekraftig forvaltning er avgjørende for at fiske fortsatt skal være en viktig næring – særlig for kystsamfunnene.
– EUs egen produksjon av sjømat går stadig nedover, og de er i økende grad avhengig av import. Framtidas handel med EU dreier seg mindre om markedsadgang og mer om ressurstilgang. Da er det Norge som sitter med de gode kortene.
Gjør som Petter og bli medlem i Nei til EU!
EU får råderett over fiskeressursene
Medlemskap i EU fører til at Norge ikke selv kan avgjøre hvordan fiskeressursene skal forvaltes. Det vil være EU som avgjør kvotene og forhandler med tredjeland om kvotefordeling. En langsiktig, bærekraftig forvaltning er avgjørende for at fiske fortsatt skal være en viktig næring – særlig for kystsamfunnene.
EU er en av verdens største sjømatimportører. Norge er verdens nest største eksportør, bare slått av Kina. Når EU mister tilgangen til de store britiske fiskerisonene, vil importbehovet øke enda mer.
EU er en viktig handelspartner, men Norge handler selvsagt også med mange andre regioner. Da er det en fordel å ikke være bundet av EUs felles handelspolitikk og tollunion. Norges fiskerihøgskole har slått fast at frihandelsavtalene gjennom EFTA gir bedre konkurransevilkår for norsk sjømat enn avtalene EU har utenfor Europa.
EU har inngått fiskeriavtaler med en rekke afrikanske land. Det er stor overkapasitet i EU-landenes fiskeflåter, og EU presser derfor på for å få tilgang til nye havområder. Avtalene har møtt sterk kritikk fra fiskerorganisasjoner i disse landene, som hevder at den utenlandske flåten ødelegger ressursene deres. Utenfor Vest-Afrika er den utenlandske fiskeflåten seksdoblet siden 1960-tallet. EU har flere ganger brukt bistand som pressmiddel for å slippe til i fremmed farvann, blant annet adgang til fiskekvoter utenfor Marokko, Mauretania og Namibia.
Les mer:
- Innlegg: EU vil ha torsken vår uansett
- NtEU Fakta: EØS og fiskerinæring
- EU-guiden