Bilde fra paneldebatten 9. januar: Fra venstre debattleder Aslak Bonde,  Einar Wilhelmsen (Zero), Jan Olav Andersen (EL og IT Forbundet), Hege Haukeland Liadal (Stortingsrepresentant for AP), Bjørn Kjetil Mauritzen (Hydro) og Frode Alfheim (IndustriEnergi).

– Viser manglende kunnskap om styring av energiressursene

– Det er enighet om at nasjonale behov og norsk kraftkrevende industri skal prioriteres, men det er nettopp muligheten til å gjøre politiske prioriteringer som vingeklippes dersom kontrollen over norsk energi overlates til EU, sa Idar Helle i debatten.

Frokostdebatten 9. januar hadde tittelen «Kraftutveksling: Et gode eller onde?» og var i regi av EL og IT Forbundet. Både Nei til EU-leder Kathrine Kleveland, Boye Ullmann som faglig leder i Nei til EU, og kampanjeansvarlig og nestleder Idar Helle holdt korte innlegg fra salen som  understreket at kontroll med norsk vannkraft og energipolitikk forutsetter at vi velger å stå utenfor EUs energiunion og Acer.

– Debatten på Kulturhuset i Oslo sentrum tirsdag morgen viste at i panelet var kunnskapen om kraftkabler og kapasitet på strømnettet større enn hva som ville skje med styringen over energiressursene om Norge knytter seg opp til EUs energiunion og energibyrået Acer, sa Nei til EUs nestleder Idar Helle etter debatten.

Aps stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal mente at tilknytningen til Acer ville være «lite inngripende», og at det var store fordeler med dette fra norsk hold. Da Kathrine Kleveland fra salen spurte hvilke konkrete fordeler det var tale om, sa Ap-representanten at dette kunne hun ikke svare på nå, men ba om å få komme tilbake til det på seinere tidspunkt.

– Det var tilsynelatende enighet om at nasjonale behov og norsk kraftkrevende industri skulle prioriteres også i et framtidig energiforsyningsregime, men deltakerne i panelet tok i liten grad innover seg at det er nettopp denne muligheten til å gjøre overordnede politiske prioriteringer som vingeklippes dersom Acer, ESA og Reguleringsmyndighetsenheten (RME) skal overta norske myndigheters suverene rett til å regulere utbygging og drift av norske vannkraft- og energiressurser, sa Idar Helle.

Bilde fra paneldebatten: Fra venstre debattleder Aslak Bonde,  Einar Wilhelmsen (Zero), Jan Olav Andersen (EL og IT Forbundet), Hege Haukeland Liadal (Stortingsrepresentant for AP), Bjørn Kjetil Mauritzen (Hydro) og Frode Alfheim (IndustriEnergi). Foto: Kathrine Kleveland

Stort bilde i toppen: Bilde fra paneldebatten 9. januar: Fra venstre debattleder Aslak Bonde, Einar Wilhelmsen (Zero), Jan Olav Andersen (EL og IT Forbundet), Hege Haukeland Liadal (Stortingsrepresentant for AP), Bjørn Kjetil Mauritzen (Hydro) og Frode Alfheim (IndustriEnergi). (Kathrine Kleveland)

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.