Nei til EU markerte støtte til ACER-søksmålet utenfor Høyesterett 5. september 2023.

ACER-tvangen gir urettferdig konkurranse

Samtidig med at Høyesterett behandler ACER-søksmålet fra Nei til EU, føler sørvestlendinger igjen konsekvensene av EUs tredje energimarkedspakke på pungen.

Bedrifter og forbrukere i Agder og Rogaland (prisområde NO2) har over tid betalt opptil 50 ganger mer for strømmen enn resten av landet. Kraftprisen er likevel såpass lav at strømstøtta ikke slår inn. Dette skjer i den delen av Norge som «svømmer» i kraft og der de største flerårsmagasinene ligger.

Eksporterer for fullt

Eksporten over utenlandskablene har i samme periode gått for fullt, i lange perioder har eksporten vært på 90 prosent. Alle de undersjøiske kablene går nettopp ut fra prissone NO2. Produksjonskostnaden på denne magasinkrafta (selvkost eller konsesjonspris) er 11,77 øre/kWh i 2023, mot en europeisk strømpris på over 100 øre/kWh.

Det er denne prissmitten som merkes i prisområde NO2. Tidligere har den også slått inn i NO1 (Østlandet), men her er prisen lav, enn så lenge. En vesentlig årsak er mye lite regulerbar elvekraft produsentene må bli kvitt etter flom på Østlandet. Vannmengden er såpass stor at prisen på Østlandet holder seg lav på tross av overføring av kraft herfra til kabelsonen i NO2.

Etter vedtak av ACER i april i år, er prisområde NO2 inkludert i kapasitetsregionen (CCR) som kalles Hansa, det vil si området som omfatter blant annet Tyskland, Nederland og Polen. EØS-tilsynet ESA har kopiert vedtaket som dermed gjelder for Norge, og skal iverksettes av Reguleringsmyndigheten for energi. Olje- og energiministeren har ingenting han skulle ha sagt. Slik er situasjonen etter at Stortinget i 2018 med simpelt flertall overførte myndighet til EUs energibyrå ACER, et vedtak Nei til EU mener skjedde i strid med Grunnloven.

Urettferdig konkurranse

EØS-avtalen skulle ifølge festtalene motvirke ulike vilkår for næringslivet mellom land og innad i det enkelte land. I avtalens artikkel 16 heter det eksempelvis at statlige handelsmonopoler må tilpasses slik at det ikke vil forekomme noen forskjellsbehandling av statsborgere fra EUs medlemsstater og EFTA-statene «når det gjelder vilkårene for forsyning og avsetning». Statnett er i praksis et slikt handelsmonopol. Videre står at foranstående også gjelder «ethvert organ som avtalepartenes myndigheter rettslig eller faktisk, direkte eller indirekte, bruker til å kontrollere, styre eller merkbart påvirke importen eller eksporten mellom avtalepartene». Reguleringsmyndigheten for energi (RME) er et slikt organ, formelt underlagt norske myndigheter, men reelt fullstendig uavhengig av alle andre enn ESA og energibyrået ACER.

Næringsdepartementet, Konkurransetilsynet og ESA er tause som østers om konkurranseproblematikken når energi er inne i bildet. Paradokset er at EUs energiregelverk tvinger fram grov diskriminering av strømabonnenter i Norge, både bedrifter og forbrukere. For bedrifter betyr noen ekstra øre i kilowattprisen millioner i utgiftsregnskapet.

Juridisk handler ACER-saken om hvordan Stortinget skal forholde seg til Grunnloven. Det er i første rekke dette spørsmålet Høyesterett nå vurderer. I innhold handler saken om folkestyret og våre muligheter til å verne velferd og industri mot et dysfunksjonelt europeisk kraftmarked. For å få slutt på grov forskjellsbehandling av innbyggere, bedrifter og landsdeler, må vi ta tilbake nasjonal kontroll med kraftomsetninga.

Innlegget er opprinnelig publisert i Stavanger Aftenblad 13. september 2023.


 

Stort bilde i toppen: Nei til EU markerte støtte til ACER-søksmålet utenfor Høyesterett 5. september 2023. (Foto: Eivind Formoe)

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.