Christian Torseth, leiar i Nordland Nei til EU, på fylkesleiarsamling i Nei til EU i februar 2017.

Acer-uttalelse fra Nordland Fylkesting

Fylkestinget i Nordland vedtok tirsdag 10. oktober en uttalelse som går mot suverenitetsavståelse til EUs energiregulatorbyrå, Acer.

– Uttalelsen mot Acer ble med små endringer vedtatt enstemmig i Nordland Fylkesting, sier fylkesleder Christian Torseth i Nordland Nei til EU, som på bildet er på Nei til EUs fylkesledersamling. 

– Det er veldig artig å få, som første folkevalgte organ, et vedtak mot Acer som er krystallklart og som kan brukes som mal til fremtidige forslag til uttalelser andre steder, sier Torseth.

Tap av kontroll over krafta

Nordland SV, som stod bak uttalelsen, er svært fornøyd med vedtaket, og leder Marius Jøsevold kommenterer uttalelsen slik:

– Nordland har mye kraftforedlende industri, og er spesielt sårbar for tap av kontroll med krafta. Så lenge regulatorisk myndighet er på norske hender kan vi anta at norske interesser blir hensyntatt. Avgir vi kontroll til EU er prioriteringen med sikkerhet en annen. Acer er en trussel mot nord-norsk industri, sier Jøsevold.

Uttalelsen fikk støtte fra SV, Rødt, SP, AP, KrF, Venstre, MdG, Høyre og FrP – altså enstemmig.

– Det er spesielt interessant at også Arbeiderpartiet går mot suverenitetsavståelsen, fortsetter Jøsevold.

– De av oss som har sett Nei til EUs kandidatundersøkelse vet at AP er splittet i synet på deler av EØS-samarbeidet. Hvis dette innvarsler en reell vilje i partiet til å stanse EU-tilpasningen på sentrale områder, er det et vannskille i norsk politikk. Det er ikke mulig å stanse glideflukten til medlemsskap uten Arbeiderpartiet på laget.


UTTALELSE VEDTATT AV FYLKESTINGET I NORDLAND:

Ingen suverenitetsavståelse til EUs energibyrå ACER

I Nordland er den kraftforedlende prosessindustrien nøkkelindustri. Celsa, ELKEM Rana og Glencore Manganese er utgangspunkt og tyngdepunktet i Mo Industripark som er en av Norges største. ALCOA er nøkkelbedriften i Mosjøen. Planene om å finne nye bedrifter til industriparken i Glomfjord bygger på tilgang til elektrisk kraft til konkurransedyktige priser.

Det bygges nå en eksportkabel til Tyskland fra Sørlandet. I tillegg har Statnett konsesjon på en ny kabel til Skottland. Blir begge disse bygd så kan nesten halvparten av all norsk kraftproduksjon eksporteres. Krafta selges etter frimerkeprinsippet og vil gå dit prisen er høyest. I Norge er strømprisen vesentlig lavere enn i Storbritania.

Det er all mulig grunn til å frykte at Norge vil importere en europeisk strømpris og miste vår viktigste konkurransefordel. Foreløpig må krafteksport fra Nordland gå via Sverige. Men det er nå fattet vedtak om utbygging av en motorvei for overførsel av kraft fra Namsos til der eksportkablene starter ved Kristiansand. Da står det ikke lange biten igjen til vårt fylke.

I denne situasjon fremmes det forslag om at Norge skal avgi suverenitet til EUs energibyrå ACER. ACER har som formål å lage et felles europeisk nett for både gass og strøm der nasjonale hensyn ikke skal tas. Mens dagens samarbeid er rådgivende, skal ACER fatte bindende flertallsvedtak. Konkret foreslås at ACER skal bestemme reglene for når strømmen skal flyte den ene eller andre veien gjennom eksportkablene. De vil også bestemme hvem som skal betale ved uenighet og det er uklart om Norge kan stanse eksportkabler ut fra nasjonale hensyn.

Nordland Fylkesting mener norsk kraft skal brukes til å utvikle landet, og ber regjering og Storting reservere Norge mot suverenitetsavståelse til ACER.

Stort bilde i toppen: Christian Torseth, leiar i Nordland Nei til EU, på fylkesleiarsamling i Nei til EU i februar 2017. (Sindre Humberset)

reLATERT

Se alle arrangementer

Det EU-styrte kraftregimet kan gi nye prisbomber

20. mars 2024

Norge har mistet adgangen til ensidig å bestemme nye prisområder for strømmen.

Norge har flere verktøy i landbrukspolitikken utenfor EU

19. mars 2024

Bondeopprør i EU viser hvor viktig det er at Norge og landbruket holdes utenfor EU

Suverenitet på sokkelen

18. mars 2024

Ved å nøle om EUs helikopterforordning setter regjeringen ikke bare sikkerheten, men hele kontinentalsokkelen i spill.

Overleverte EØS-rapport til Stortinget 

14. mars 2024

Leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité, Freddy André Øvstegård fra SV, mener EØS bidrar til løsarbeid, sosial dumping og et race mot bunnen. 

57 % mener EU har for mye makt i Norge

14. mars 2024

Et stort flertall mener EU har for mye makt i Norge, viser en ny meningsmåling. Bare 27 % mener EU ikke har for mye makt.

30 år med EØS i 30 punkter

13. mars 2024

Folkestyreutvalgets rapport kort fortalt.

EØS-rapporten overrakt til regjeringen 

13. mars 2024

Tirsdag 12. mars overrakte Einar Frogner Folkestyreutvalgets EØS-rapport til statssekretær Eivind Vad Petersson i Utenriksdepartementet. 

– Folkestyret er sterkt truet

12. mars 2024

– Folkestyreutvalget har konkludert med at folkestyret er sterkt truet med EØS-avtalen, sa Fanny Voldnes, som sitter i Folkestyreutvalget som la fram sin EØS-rapport 12. mars.  

30 år med EØS-avtalen

12. mars 2024

Et spørsmål om å ta demokratiet på alvor. Rapport fra Folkestyreutvalget

Rekordlav oppslutning om EØS

10. mars 2024

Det er flere som er for en handelsavtale med EU enn EØS-avtalen, viser en ny meningsmåling. Mange er usikre.

Folkestyreutvalgets EØS-rapport lanseres 12. mars 

07. mars 2024

Folkestyreutvalgets nye rapport «30 år med EØS-avtalen» påviser konsekvenser på en rekke samfunnsområder, samt alternativer til dagens avtale.  

Sveitsiske tilstander

04. mars 2024

EU har gitt etter for Sveits. Nye forhandlinger mellom Brussel og Bern kan aktualisere debatten om alternativer til EØS.