Uten toll: Norge har allerede en handelsavtale med EU som gir fortsatt tollfri handel med industrivarer hvis EØS-avtalen sies opp.

Alternativet handels­avtale er høyst levende

Det å anta at EU-landene ikke vil være villige til å reforhandle eller inngå nye handelsavtaler er etter mitt syn en grov feilvurdering, skriver Einar Frogner.

Sverre Jervell presenterer seks teser om Norge og EU i Klassekampen lørdag 7. september. Dette er interessante tanker og betraktninger som det absolutt er verdt å dvele ved.

Jervell gjør likevel en stor feil i tese fem ved å ta Eldring-utvalget som sannhetsvitne for EØS som det eneste reelle alternativet til et EU-medlemskap

Utvalget har ikke utredet alternativene. Som de skriver: «Utvalget er ikke bedt om, og har derfor ikke vurdert eller tatt stilling til, alternative avtaler og tilknytningsformer for Norge.» (NOU 2024:7, side tolv.)

Utvalget har videre sett på erfaringene med EØS-avtalen uten å vurdere hva som hadde skjedd med andre samarbeidsformer. Dette er nærmest en garanti for at den til enhver tid valgte løsning vil framstå som sikrere og bedre enn alle alternativer.

Handelsavtalen fra 1973 gjelder fortsatt på de områdene som ikke er omfattet av EØS. Den vil sikre tollfrihet for alle industrivarer. Tollen for fersk eller kjølt laks, som er den største fiskeeksporten, er den samme med eller uten EØS-avtalen.

Det å anta at EU-landene ikke vil være villige til å reforhandle eller inngå nye handelsavtaler er etter mitt syn en grov feilvurdering. Det er alltid mulig å inngå avtaler hvis begge parter ser seg tjent med det. Avtaler om handel vil være en lavthengende frukt. Norge et kjøpesterkt marked som er viktig for salg av både varer og tjenester fra EU-landene. Og ikke minst er Norge en viktig tilbyder av mellom annet energi og råvarer.

Når det gjelder forskning og utdanning er det fullt mulig å inngå avtaler bilateralt, slik vi har det med flere land ellers i verden. Verden er større enn EU.

Verdt å merke seg er også meningsmålinger som viser at sveitserne er godt fornøyde med sitt «utenforskap». Støtten til de egne avtalene med EU er solid. EU har gitt opp kravet om en EØS-lignende rammeavtale med Sveits. Premissene for de nye forhandlingene mellom EU og Sveits, viser at det er mulig å vinne frem med krav om å ivareta suverenitet og nasjonal regulering av arbeidslivet.

Jervell tar feil i sin tese om at alternativene kun er EU eller EØS. En løsning med handelsavtaler og andre avtaler mellom Norge og land i EU er fullt mulig.

Samtidig er det et alternativ som vil sikre vår samhandling og en reell demokratisk kontroll der det er norske folkevalgte som til enhver tid tar stilling til hva vi skal slutte oss til når det gjelder avtaler, lover og forordninger. Forholdet til land i EU vil da reguleres på samme måte som forholdet til land ellers i verden.

Innlegget har stått på trykk i Klassekampen. 

Stort bilde i toppen: Uten toll: Norge har allerede en handelsavtale med EU som gir fortsatt tollfri handel med industrivarer hvis EØS-avtalen sies opp. (Illustrasjon: Eivind Formoe / Nei til EU)

reLATERT

Se alle arrangementer

560 underskrifter på 24 timer

24. sep. 2024

Det manglet ikke på engasjement da Telemark Nei til EU sto på stand under Dyrsku’n og samlet inn underskrifter for veto mot Fornybardirektivet.

Utbyggernes fortelling

23. sep. 2024

EUs fornybardirektiv skriver utbyggerinteressenes fortelling. Da er det ikke rart at NHO lar seg rive med.

Norske EU-penger til Israel?

20. sep. 2024

Utenriksministeren måtte svare om norsk deltakelse i EUs samarbeid med Israel, i lys av Norges folkerettslige forpliktelser om ikke å bidra til krigsforbrytelser.

Handelsavtale er svaret

18. sep. 2024

En løsning med en reforhandlet handelsavtale og bilaterale avtaler på andre områder er ikke bare et reelt alternativ – det er svaret på framtidas samarbeidsform med EU-landene, skriver Einar Frogner.

Fornybardirektivet og folkestyre

13. sep. 2024

Hva blir igjen av kommunal sjølråderett om vindkraft om fornybardirektivet vedtas inn i EØS?

Høringssvar fra Vest Agder Nei til EU

13. sep. 2024

Vest-Agder Nei til EU synes det er trist at vi ikke kan få en NOU som ærlig går inn og diskuterer alternativene til EØS.

Utgått på dato

09. sep. 2024

Norske myndigheter satser hardt på EØS, men hva om tida har løpt fra det indre markedet?

En verden utenfor EØS

05. sep. 2024

NHOs avvisning av alternativer til EØS-avtalen minner om skremslene deres før folkeavstemningen i 1994 om at 100 000 norske arbeidsplasser ville gå tapt ved et nei til EU-medlemskap. Skremsler som raskt ble gjort til skamme.

Dommernes drømmer

01. sep. 2024

Efta-domstolen vil ha flere dommere og mer myndighet, men avdekker indirekte en nøkkel for å åpne handlingsrommet i EØS-avtalen.

Norge går i minus overfor EU

22. aug. 2024

Ifølge NHO tjener Norge enormt på EØS-avtalen, men i handelsbalansen er det EU som går i pluss.

Nei til EUs høringsuttalelse om EØS-utredningen

12. aug. 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU om EØS-utredningen (NOU 2024:7)   

Er demokrati mer enn bare kakepynt?

06. aug. 2024

«Alle» er enige i at EØS-avtalen gir Norge et betydelig demokratisk underskudd. Men hensynet til økonomiske verdier synes langt viktigere enn verdien av demokratiet.