Åpent brev til KrF-forhandlerne på Hadeland

På vegne av Nei til EU tillater jeg meg å gi forhandlingsdelegasjonen noen god råd med på veien, siden grunnfjellet i KrF er solide EU-motstandere, skriver Kathrine Kleveland i dette åpne brevet.

De fire partiene som nå forhandler er delt i synet på EU-medlemskap, men er for EØS-avtalen. KrF er urolige for at avtalen kan bli svekket. Partileder Knut Arild Hareide har gitt uttrykk for at han tror tilliten til EØS-avtalen ville bli styrket om Norge tok i bruk reservasjonsretten fra tid til annen. Tidligere partileder og statsminister Bondevik understreket det samme i VG nylig da han mente at «at Norge kunne ha vært modigere til å reservere seg...» Det har de utvilsomt rett i.

De tre regjeringspartiene H/Frp/V erklærer jevnlig sin EØS-hengivenhet, samtidig som de ignorerer premissene for den samme avtalen.

H/Frp/V-regjeringens forslag til hvordan jernbanepakke IV skal behandles og innføres i Norge er dessverre et eksempel på en slik underminering. Skulle forslaget fra regjeringen bli en realitet, blir Statens jernbanetilsyn direkte underlagt EUs jernbanebyrå ERA. Slik myndighetsoverføring har ikke dekning i Grunnloven, ettersom Norge ikke kan avgi suverenitet til institusjoner landet vårt ikke er medlem av. Det er dessuten en omgåelse av EØS-systemet.

Grunnen til at EØS-avtalen fremdeles har legitimitet blant mange nordmenn er at den skulle være et varig alternativ til EU-medlemskap. EØS-avtalen skulle sørge for at Norge aldri ble direkte underlagt EU-organer. Norge skulle ha rett til å si nei til uspiselige EU-regler. Enhver eventuell myndighetsoverføring til EU skulle skje via EFTA-pilaren i EØS, og behandles i samsvar med Grunnlovens krav.

Dette blir fullstendig ignorert av den sittende trepartiregjeringa som vil la norsk jernbanepolitikk bli diktert fra Brussel.

Vi tar for gitt at KrF vil kreve at en slik lettvint omgang med Grunnloven og EØS-avtalen opphører i en utvidet regjering.

Nei til EU forventer også at KrF vil holde fast ved sitt løfte før valget om at det er uaktuelt å akseptere EUs anbudstvang i persontrafikken inntil man har høstet tilstrekkelig erfaring med virkningene av den nye jernbanereformen.

Selv om de fleste i Nei til EU ikke er tilhengere av EØS-avtalen, så forutsetter Nei til EU at enhver norsk regjering respekterer premissene som lå til grunn for avtalen. Vi anbefaler sterkt at dere krever respekt for Grunnlovens bestemmelser om suverenitetsavståelse og at gjenreising av EFTA-pilaren i EØS blir presisert og tatt inn i en eventuell regjeringserklæring. 

Vi ønsker lykke til i forhandlingene – og glem ikke prinsippene!

Nyttårshilsen fra Kathrine Kleveland, Nei til EU

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.