Einar Frogner, leder i Nei til EU.

Balansekunst på slakk strømledning  

Forventningene til Strømprisutvalget har vært store. Men rapporten Balansekunst gir ingen svar på hva som kan og må gjøres med strømpriskrisa som rammer folk og næringsliv.

Utvalgets rapport beskriver til dels detaljert hvordan det norske og europeiske strømmarkedet fungerer – eller ikke fungerer. Ut over en rekke problematiseringer, gir den få svar.   

Utvalget har overhodet ikke vurdert mulighetene innenfor EØS-avtalen til å frikoble strømmen fra markedsstyring – på grunn av tidsnød! Med samme tids- og kapasitetsbegrunnelse har utvalget – etter eget utsagn – heller ikke foretatt noen grundig vurdering av handlingsrommet i EØS-avtalen for å innføre eksportrestriksjoner.  

Mandatet er tydelig nok. Det sier at «ekspertutvalget skal vurdere hvilke tiltak på kort og lang sikt som kan sikre strømforbrukerne mulighet til lavere og forutsigbare priser, innenfor handlingsrommet i EØS-avtalen».  

Innledningsvis, og med juridisk veiledning fra professor Erling Hjelmeng, medgir utvalget følgende: «Avtalepartene i EØS er innrømmet en viss skjønnsfrihet til å omklassifisere strøm til et nødvendighetsgode på linje med andre nødvendighetsgoder som ikke er underlagt markedsreglene, som vann og avløp.»  

Dette burde være gefundenes fressen for et utvalg som har fått et så stort samfunnsmessig ansvar lagt i hendene!   

Men, nei: «På grunn av tids- og kapasitetshensyn har ikke utvalget vurdert nærmere hvordan dette eventuelt kan gjøres, hva det kunne bety for priser, kostnader og forsyningssikkerhet…»  

Dermed sitter politikere, strømabonnenter i kalde hus og et næringsliv på sparebluss igjen med en rapport på det EU-styrte strømmarkedets premisser.

Hensikten med Strømprisutvalget måtte jo være å finne ut av hvordan det norske samfunnet kan fri seg fra dette markedets kalde kvelertak. Svarene på det mangler - imens er strømprisen i full ferd med å nå nye høyder. 

Utvalget har sikkert nok hatt en krevende og omfattende oppgave. Men når Strømprisutvalget har hoppet bukk over den åpenbare hovedoppgaven, må den 268 sider lange avhandlingen sees på som en delrapport og et supplement til en utredning som ennå ikke foreligger. 

Utfordringen ligger der like fullt – nemlig å få politisk kontroll på strømprisen. 

Stort bilde i toppen: Einar Frogner, leder i Nei til EU. (Foto: Eivind Formoe)

reLATERT

Se alle arrangementer

Islendingene sier nei til EU

06. jan. 2025

Det er flere på Island som er mot enn for et EU-medlemskap, viser en ny meningsmåling. Samtidig er det også flertall for å holde en folkeavstemning.

Vilkårene for kraftmarkedet dramatisk endret

23. des. 2024

Nei til EU sier nei til ny Danmarkskabel når Skagerrak 1 og 2 når sin tekniske levealder.

Hva er det EØS ikke omfatter?

20. des. 2024

Det er bare det indre markedet Norge har tilsluttet seg i og med EØS.

Folkets stemme er sterkere enn elitens drømmer

20. des. 2024

30 år etter vi sa nei til EU, bør Norge være stolt over å velge folkestyre framfor mangel på demokratisk kontroll.

Flau bris med høy pris

16. des. 2024

Skyhøye strømpriser skyldes ikke bare vindstille i Tyskland, det er et kraftmarked som har kortsluttet.

Strømpriskrisa er tilbake for fullt!  

16. des. 2024

Denne uka har vi opplevd strømprisene nå opp til et ufattelig nivå over 13 kroner per kWh på de delene av Sørlandet, Vestlandet og Østlandet som ligger tettest på det europeiske energimarkedet og EUs energiunion.

Strømpriskrisa er tilbake for fullt!  

16. des. 2024

Denne uka har vi opplevd strømprisene nå opp til et ufattelig nivå over 13 kroner per kWh på de delene av Sørlandet, Vestlandet og Østlandet som ligger tettest på det europeiske energimarkedet og EUs energiunion.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!  

12. des. 2024

Igjen går strømprisen løpsk. I dag blir strømmen det dyreste den har vært siden 2009, med en makspris på 13,17 kroner i Sør- og Sørvest-Norge. Det er på tide å ta tilbake kontrollen over krafta!  

Nå kommer EUs Arbeidsmarkedsmyndighet, ELA

10. des. 2024

Myndigheten til European Labour Authority (ELA) spenner vidt innenfor arbeidsliv og trygder. ELA-regelverket er nå til behandling i Stortinget.

Tid for handling: Ta tilbake kontroll på krafta

02. des. 2024

Vi ønsker å reise full oppmerksomhet om forvaltningen av kraftressursene og norsk kraftpolitikk inn mot stortingsvalget 2025 under parolen ‘Krafta er vår – ta tilbake demokratisk kontroll over strømprisene’.

Nei til EU vil reise kampen mot EØS inn mot stortingsvalget

02. des. 2024

Nei til EU vil presse på for en kritisk debatt om EØS-avtalen. En avtale som underminerer selve folkestyret, og som har i seg ødeleggende elementer for norsk samfunnsliv.

Krever at handlingsrommet brukes

29. nov. 2024

- Det lokale selvstyret må hensyntas, er budskapet både fra KS og fylkeskommuner i høringen om EØS-utredningen. En rekke uttalelser krever at handlingsrommet brukes.