Britenes folkeavstemning må respekteres!

Storbritannia skal forlate Den europeiske union. Det var det 17,4 millioner briter stemte for 23. juni 2016. De ønsket å være herre i eget hus.

Forhandlingene mellom EU og den britiske regjeringen om en Brexit-avtale har vært krevende, og de er i mål med en skilsmisseavtale. EU har utvist liten grad av fleksibilitet på mange områder for å gjøre et eksempel ut av Storbritannia overfor andre EU-land.

Det britiske folk sjokkerte politikerne da de stemte i hopetall for å gå ut av Den europeiske union. Politikerne har alltid hatt en mer positiv holdning til unionen enn folk flest. Dette har blitt enda tydeligere når arbeidet med utmeldelsen har tiltatt, og forakten mot folkets avgjørelse har kommet frem i lyset.

Folkets nei til EU må være utgangspunktet for veien videre, både for norske og britiske politikere.

Når politikerne i House of Commons prøver å omgå folkeavstemninga, enten ved å utelukke WTO-vilkår (no deal) eller ved å kreve ei ny folkeavstemning, viser det mangelfull respekt for den uttrykte folkeviljen. De sterkeste tilhengerne av EU i parlamentet har frekkhetens nådegave når de stemmer ned selv den mykeste brexit, for så å kreve tilsidesettelse av folkeavstemningen i 2016 siden ingen Brexit-alternativer sanker flertall.

Den norske regjeringa har vært konsekvent mot et ethvert utfall som kan svekke EU, og norske interesser har ikke vært i førersetet. Regjeringa gikk til Stortinget for å få hastebehandlet mandat til utvidede fullmakter for å kunne forhandle frem avtaler med Storbritannia. Uansvarligheten ved å vente til siste innspurt med dette arbeidet kan vise seg  å koste norske interesser dyrt. Land som Sveits og Færøyene har allerede fremforhandlet handelsavtaler som sikrer deres interesser. Det er påfallende hvor dårlig forberedt og lite aktive den norske regjeringa har vært i Brexit-arbeidet. Regjeringa har i altfor stor grad basert seg på å skulle kopiere de avtalene Storbritannia eventuelt inngår med EU.

Når regjeringa nå har fått utvidede fullmakter av Stortinget til å hasteforhandle avtaler med Storbritannia, krever vi at norske interesser ivaretas. Hvis ikke den norske regjeringa skal ivareta norske interesser, hvem skal da gjøre det?

reLATERT

Se alle arrangementer

Mellem tar seg friheter

13. juni 2019

EUs såkalte friheter er ikke våre friheter. EUs fire friheter handler om å skape verdens mest konkurransedyktige region.

EU-valg i Norge og EU

31. mai 2019

EU-valget sist helg ga et EU-parlament med sterkere polarisering og fragmentering, men først og fremst en større usikkerhet om veien videre for EU.

Strasbourg stempelstasjon

29. mai 2019

Det nye EU-parlamentet vil ikke bremse integrasjonen. Det bærer bud om mer konflikt i unionen.

Det markedsliberale overtaket i EU og EØS

29. mai 2019

Da europeiske sosialdemokrater gjorde EU-traktater til de herskende tankene.

Svenskene vil heller ha nordisk forbund enn EU

29. mai 2019

Et flertall av svenskene foretrekker et nordisk forbund fremfor EU-medlemskapet, viser en ny undersøkelse.

Etter valget: Et sterkt splittet EU-parlament

27. mai 2019

– The Brexit Party er det største enkeltpartiet i det nyvalgte EU-parlamentet.

EU-parlament uten innflytelse?

24. mai 2019

Er EU-parlamentet en åpen arena for politisk interessekamp? EU-traktatene setter markante rammer for politikken.

Ungdom mot EU hjelper danske Folkebevægelsen mod EU

23. mai 2019

Fem unge norske EU-motstandere har tatt veien til Danmark for å føre kampanje for Folkebevægelsen mod EU.

Demokrati i skrustikka

23. mai 2019

For byråkratene i Brussel er høyrepopulistene en brysom, men samtidig svært velkommen, motstander. EU-systemet tar seg straks bedre ut mot en enda mørkere bakgrunn.

Europas valg

21. mai 2019

Ved hvert EU-parlamentsvalg siden 1979 har deltakelsen sunket. Vil man klare å snu trenden i vårens valg? Og hva vil skje med de store partiene, blir de ofre for økende EU-skepsis og misnøye? Svaret får vi om kort tid.

Nytt brexit-parti større enn konservative og Labour

20. mai 2019

Brexit Party leder i EU-parlamentsmålingene: – Brexit-partiet har som mål at resultatet av folkeavstemningen 23. juni 2016 skal respekteres, sier Helle Hagenau.

Danskene velger Norden foran EU

15. mai 2019

Et flertall av danskene fortrekker et nordisk forbund fremfor EU-medlemskapet, viser en ny undersøkelse. Den danske befolkningen sier også nei til en EU-hær.