Danske på jobb for Brexitpartiet i Strasbourg

Internasjonalt utvalg i Nei til EU har vært på studietur til EU-parlamentet i Strasbourg. Der møtte vi en dansk EU-motstander som representerer Storbritannia i parlamentet.

Parlamentet hadde sin månedlige plenumssamling i Strasbourgs og Internasjonalt utvalg var heldige og fikk omvisning av Henrik Overgaard-Nielsen, parlamentsmedlem for Brexitpartiet, og hans assistent Allan Graversen Vesterlund.

Å komme seg inn i selve parlamentet skulle vise seg å være smått utfordrende, selv med forhåndsavtale ble det noen runder frem og tilbake mellom de mange bygningene før vi endelig fikk besøkspass. Her står sikkerheten høyt.

Etter en omvisning i dette store anlegget møter vi en blid og kaffetørst Overgaard-Nielsen til lunsj. Han kom rett fra en bolkevis stemming over budsjettet for EU for 2020 – en prosess som ikke tok mer enn en liten time for de rundt 30–40 sakene de stemte over. Litt oppgitt kan Overgaard-Nielsen fortelle at det var en i forrykende hastighet den den tyske møtelederen leste opp endringsforslag til budsjettet og at det tidvis var vanskelig å følge med for de fleste i salen.

Dansken Overgaard-Nielsen med adresse i London har sittet som britisk medlem av EU-parlamentet siden mai 2019.

Vi fikk en god oppdatering på Brexit og hvordan Brexitpartiet stilte seg til Johnsons avtaleutkast. De var allerede godt i gang med en grundig gjennomgang og analyse at avtalen. Vi fikk også snakket om hva de ser for seg at veien videre vil bli og hvorvidt Overgaard-Nielsen har sin plass i parlamentet innen utgangen av året. Uvissheten er like stor selv inne i Europaparlamentet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

EU-parlamentet
Rød løper i EU-parlamentet. Foto: Thomas Haug.

Etter en hyggelig og informativ lunsj må Overgaard-Nielsen haste videre. Det er lange dager og mye møter og avstemminger når de har sine månedlige samlinger i Strasbourg. Allan kan fortelle oss at det er viktig for parlamentsmedlemmene fra Brexitpartiet og alltid være til stedet i salen for å stemme for å vise at de anser hver avgjørelse for viktig.

Vi tar oss opp til salen i parlamentet. En massiv sal med rom til nesten 1000 mennesker er nesten tom. Det er aktivitet i salen og det snakkes fra talerstolen, men det er få tilhørere. En sterk kontrast til rett utenfor. I gangene er det fullt av mennesker. Det er ulike grupper på omvisning, men mest av alt kvinner og menn i dress som er på vei til eller fra.

Man kan ikke være redd for litt daglig mosjon når man skal arbeide her. I løpet av de timene vi var inne fikk vi virkelig gått noen meter – det er et stort anlegg og nesten litt overveldende. Litt som EU i seg selv.

Stort bilde: Henrik Overgaard-Nielsen gir en high five til Alexandra Lesley Philips under konstitueringen av EU-parlamentet i juli. Foto: Mathieu Cugnot, European Parliament

reLATERT

Se alle arrangementer

Grønn pakt i fare

14. mars 2024

Det er ikke klimamålene, men metodene bak dem som gjør at EUs grønne skifte kjører seg fast.

EU-politikere vil ha tilgang til folkets sparepenger

28. feb. 2024

Pengebingen tømmes fort i EU. Sentrale franske og tyske politikere vil derfor ha lettere tilgang til pensjonsmidler og sparepenger som tilhører vanlige europeere.

Union og utopia

28. feb. 2024

Hva kunne vært mulig med et ganske annet politisk flertall i EU?

Brexit fra Baskerville

08. jan. 2024

Skremslene sprekker når Det internasjonale pengefondet forventer sterkere vekst i Storbritannia enn i de store EU-landene.

Informasjonskampanje om EU og EØS

21. des. 2023

Fylkeslaget i Møre og Romsdal starter informasjonskampanje.

Brussel skviser hardere

18. des. 2023

Hvem vil høste politisk gevinst om EU finner fram igjen skjemaene sine for økonomisk innstramming?

​​​​​​​Tatt av Wilders

12. des. 2023

EUs Green Deal blåser over ende av hard høyre-vind og dramatiske feilvurderinger.

Euro skaper uro

09. nov. 2023

Dyrtida slår kraftig inn i europeiske husstander. Dette merkes også i Norge. I tillegg til høye priser på energi og mat kommer hyppige renteøkninger. Mye av prisveksten er importert. Ville det hjelpe å bytte ut krona med euroen?

Uvisst om utvidelse av unionen

08. nov. 2023

Sverige og Finland brukte fem år på prosessen med å bli EU-medlem, og ingen har gjort det raskere. Tyrkia har vært kandidatland i snart 25 år. Hva er utsiktene for et snarlig EU-medlemskap for Ukraina?

Vett 2 2023 Dyrtid for demokratiet

07. nov. 2023

Kan EU utvide unionen både i dybden og bredden?

Europeisering uten union

30. okt. 2023

Utvidelse av EU med nye medlemsland åpner en følsom debatt om EUs institusjoner, finansiering og politikk.

Sertifisert skuebrød

26. juni 2023

Ti år etter at klesfabrikkene i Rana Plaza raste sammen, skal vi ikke glemme at det som er fleksibelt for noen, kan være skjebnesvangert for andre.