Norge må selv kunne bestemme over arbeidslivsspørsmål. Nei til EU ser på kampen for at innleiereglene skal bestemmes i Norge som en av de viktigste enkeltsakene akkurat nå.
I dag kom EFTA-domstolen med sin uttalelse. Uttalelsen avklarer ikke saken. Hovedpoengene i uttalelsen er:
- De nasjonale reglene begrenser bemanningsforetaks virksomhet og utgjør derfor en restriksjon på etableringsadgangen etter EØS-retten.
- Formålene bak de nasjonale reglene er i prinsippet legitime. Tingretten må undersøke om tiltakene respekterer EØS-rettens proporsjonalitetsprinsipp. Det må da påvises at de er egnet til å oppnå formålene på en konsistent og systematisk måte og ikke går lenger enn det som er nødvendig for å nå dem.
– Kampen for at innleiereglene skal bestemmes i Norge fortsetter og er for tiden en av de viktigste enkeltsakene for nei-bevegelsen, sier Frogner, leder i Nei til EU.
– Nei til EU står sammen med fagbevegelsen i kampen for et trygt arbeidsliv. Norge må kunne bestemme selv i viktige arbeidslivsspørsmål.
– EFTA-domstolens uttalelse gjør at utfallet fortsatt er usikkert når saken skal behandles videre i Oslo tingrett, sier han.
– Norske folkevalgte må få bestemme over reglene i arbeidslivet.
For ytterligere kommentarer ta kontakt med Einar Frogner: 976 96 163
Bakgrunn for saken
Stortinget vedtok forbud mot innleie fra bemanningsforetak på bygg i 2022 i Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold og Østfold. Bakgrunnen for de nye innleieregelene er at fagbevegelsen har krevd tiltak mot sosial dumping og innstramminger av innleie fra bemanningsforetak, for å sikre et trygt arbeidsliv.
I september 2023 saksøkte ni bemanningsforetak staten i Oslo tingrett, og krevde 35 millioner kroner i erstatning på grunn av de nye innleiereglene. Regjeringen mener at reglene er innenfor handlingsrommet til EØS-avtalen, og Tyskland og Belgia har lignende restriksjoner på innleie. De EØS-rettslige tolkningsspørsmålene i saken ble oversendt EFTA-domstolen.