EØS og jernbane på Trondheimskonferansen

I dag starter den store Trondheimskonferansen 2019. Nei til EU deltar med eget formøte og gjennom konferansen for å sette fokus på EØS og jernbanepakken!

Det er faglig utvalg i Nei til EU i samarbeid med LO i Oslo, LO i Trondheim og Sør-Trøndelag Nei til EU som står bak dette faglige formøte som i år har arrangert formøtet for niende gang.

– 1. januar for 25 år trådte EØS-avtalen i kraft. Vi vet nå at EØS-avtalen i 25 år har fortsatt å påvirke norske arbeidsplasser. Vi vet at sosial dumping og et uryddig arbeidsliv stadig gjør at flere blir kritiske til EØS-avtalen, sa Kathrine Kleveland i åpningen av formøtet.

Det var 174 påmeldte på formøtet, som hadde følgende tema:

  • Åpning ved Kathrine Kleveland
  • Situasjonsrapport om Jernbanepakke 4 v/Rolf Ringdal, forbundsleder i Norsk Lokomotivmannsforbund
  • ELA/Europas sosiale union. Innledere Idar Helle og Roar Eilertsen fra De Facto
  • Hjelmengutvalgets innstilling. Innleder Svend Morten Voldsrud AU-medlem i Fagforbundet
  • Brexit: hva skjer ut fra fagbevegelsens syn?
  • Tariffnemndas allmenngjøringsvedtak – Hva betyr dette for industrien og Industrioverenskomstens bestemmelse om Reise, Kost, Losji, ved Boye Ullmann

– Vi vet at EØS-avtalens endringer med alle byråene endrer EØS-avtalen, Jernbanebyrået ERA er foreslått lagt rett under EU-kommisjonen. Det er en av grunnene i til at Norge må si nei til EUs jernbanepakke 4, sa Kleveland.

Fagforbundet med Svend Morten Voldsrud og Ingrid Buset hadde reist hit bare for denne innledningen om Hjelmengutvalget.

KS sin rapport om Hjelmengutvalget bekreftet Fagforbundets bekymringer. Dette vil gå mest utover de minste kommunene. I de fleste tilfellene vil ikke disse tjenestene blitt erstattet, så her vil disse kommunene miste tilbud til sine innbyggere om f.eks svømmehallen ikke er åpent i helga.

Hjelmengutvalget vil gi økt byråkratisering og økte kostnader. Fokuserer ensidig på de kommunale interessene og ikke på fellesskapets behov.

Folkestyre, samhold, motmakt, solidaritet

I november er det 25 år siden folket sa nei til EU for andre gang, det skal selvsagt markeres av flere enn Nei til EU.

Samtidig vet vi at det var fakta som var med å gi seieren. Den viktige kunnskapen, diskusjonene, med mer. Derfor trenger vi slike konferanser og formøter som dette.

– Derfor er vi glad for hver og en av dere som har sagt ja til å innlede, og derfor ser jeg fram til dagen i dag, og hele Trondheimskonferansen.

– Her skal vi bygge kunnskap, utfordre hverandre i gode diskusjoner og jobbe videre for at godene skal deles, at vi utover å sikre velferdsgoder for alle, har et solidarisk øye ikke bare i eget land, men ut over egne grenser. Verden er fortsatt større enn EU, avsluttet Kathrine Kleveland i innledningen sin!

Stort bilde: Fra venstre lokfører Janne Håkonsen, Svend Morten Voldsrud, AU-medlem i Fagforbundet, Kathrine Kleveland og Rolf Ringdal, forbundsleder i Norsk Lokomotivmannsforbund. Foto: Berit Moen

reLATERT

Se alle arrangementer

Gratulerer med dagen! 

26. april 2024

La oss bruke 1. mai til å stå sammen mot EU, og kjempe for en rettferdig og likestilt verden. Vi har kraften til å skape endring. La oss bruke den. 

Gå med Nei til EU 1. mai!

26. april 2024

1. mai markerer arbeidernes dag og Nei til EU samles over hele landet for å vise styrke og solidaritet i kampen for sosial rettferdighet.

Nyanser av EØS

22. april 2024

EØS-utredningen gjør rett i å avdramatisere konsekvensene ved å bruke vetoretten mot EU-regler.

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.