Erna feilinformerer for å redde ACER

«Dette flertallet legger til grunn at departementet ferdigbehandler søknadene fra North Connect før det fremmes sak for Stortinget – om at konsesjon for å eie eller drive utenlandsforbindelser bare kan gis til den systemansvarlige (Statnett) ...»

I siste time før vedtaket er det oppstått stor tvil om Arbeiderpartiets landsstyrevedtak  er oppfylt. Om det ufravikelige kravet at det ikke skal gis konsesjoner til utenlandskabler før det er gjort erfaring  med de to kablene som er under bygging. Siden de to ikke er i drift før i 2021, så betyr det tidligst I 2022-2023. Det oppfattes som  stans for den omstridte NorthConnect-kabelen til Skottland.

Men det viser seg at den endelige avtalen mellom de fem partiene ikke har med denne formuleringen. Det ble bekreftet i gårsdagens spørretime i Stortinget. Aps stortingsgruppe hadde med knapt flertall stemt ja på feil forutsetninger.

Så er det altså at Erna Solberg i VG skal redde Støre og ACER: Regjeringens beslutning forutsetter samfunnsøkonomisk lønnsomhet, og før vi tar beslutningen, skal vi høste erfaringer og gjøre grundige analyser av de kablene som allerede eksisterer eller er under bygging.

Dette er ikke klar tale. Det er ingen som kan ta Solberg om hun høster erfaringer av de eksisterende kablene til Danmark og Nederland og analyserer virkningen av de to som er under bygging. Det kan gjøres nå i dag.

Men uansett tolking av dette så er det innstillinga fra Energi- og miljøkomiteen som teller:

«Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Miljøpartiet De Grønne, er kjent med at North Connect har søkt konsesjoner for en utenlandsforbindelse mellom Norge og Storbritannia, og at søknadene for tiden er ute på høring. Olje- og energidepartementet har bedt NVE om å gi sin vurdering før departementet konsesjonsbehandler saken og fatter vedtak. Dette flertallet legger til grunn at departementet ferdigbehandler søknadene fra North Connect før det fremmes sak for Stortinget – om at konsesjon for å eie eller drive utenlandsforbindelser bare kan gis til den systemansvarlige (Statnett) eller foretak hvor denne har bestemmende innflytelse.»

I avtalen mellom de 5 partiene står det: «Stortinget ber regjeringen snarest fremme sak til Stortinget om endringer i lov 29. juni 1990 nr.50 om produksjon, omforming, overføring, omsetning, fordeling og bruk av energi m.m om at konsesjon for å eie eller drive utenlandsforbindelser bare kan gis til den systemansvarlige (Statnett) eller foretak hvor denne har bestemmende innflytelse.»

Oppsummert:

  • Stortinget sier konsesjonssøknaden til NorthConnect skal behandles før lovendring.
  • Stortinget ber regjeringen fremme lovendringen snarest mulig.   

De to vedtatte kablene (til Tyskland og Storbritannia) er ikke i drift før i 2021. Arbeiderpartiets krav er at det skal høstes erfaringer med disse to før vedtak om konsesjon. Det er ikke mulig med de vedtak Stortinget gjør i dag med Arbeiderpartiets stemmer. 

Her fører Solberg Stortinget bak lyset. Alle tror NorthConnect er stanset, men de faktiske innstillinger fra komité og  avtaledokument - og dermed kommende stortingsvedtak - sier det motsatte. Arbeiderpartiet gjør ikke bare en historisk feil, de gjør det under falske forutsetninger.

Stort bilde i toppen: (Thomas Haugersveen/Statsministerens kontor)

reLATERT

Se alle arrangementer

Det EU-styrte kraftregimet kan gi nye prisbomber

20. mars 2024

Norge har mistet adgangen til ensidig å bestemme nye prisområder for strømmen.

Norge har flere verktøy i landbrukspolitikken utenfor EU

19. mars 2024

Bondeopprør i EU viser hvor viktig det er at Norge og landbruket holdes utenfor EU

Suverenitet på sokkelen

18. mars 2024

Ved å nøle om EUs helikopterforordning setter regjeringen ikke bare sikkerheten, men hele kontinentalsokkelen i spill.

Overleverte EØS-rapport til Stortinget 

14. mars 2024

Leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité, Freddy André Øvstegård fra SV, mener EØS bidrar til løsarbeid, sosial dumping og et race mot bunnen. 

57 % mener EU har for mye makt i Norge

14. mars 2024

Et stort flertall mener EU har for mye makt i Norge, viser en ny meningsmåling. Bare 27 % mener EU ikke har for mye makt.

30 år med EØS i 30 punkter

13. mars 2024

Folkestyreutvalgets rapport kort fortalt.

EØS-rapporten overrakt til regjeringen 

13. mars 2024

Tirsdag 12. mars overrakte Einar Frogner Folkestyreutvalgets EØS-rapport til statssekretær Eivind Vad Petersson i Utenriksdepartementet. 

– Folkestyret er sterkt truet

12. mars 2024

– Folkestyreutvalget har konkludert med at folkestyret er sterkt truet med EØS-avtalen, sa Fanny Voldnes, som sitter i Folkestyreutvalget som la fram sin EØS-rapport 12. mars.  

30 år med EØS-avtalen

12. mars 2024

Et spørsmål om å ta demokratiet på alvor. Rapport fra Folkestyreutvalget

Rekordlav oppslutning om EØS

10. mars 2024

Det er flere som er for en handelsavtale med EU enn EØS-avtalen, viser en ny meningsmåling. Mange er usikre.

Folkestyreutvalgets EØS-rapport lanseres 12. mars 

07. mars 2024

Folkestyreutvalgets nye rapport «30 år med EØS-avtalen» påviser konsekvenser på en rekke samfunnsområder, samt alternativer til dagens avtale.  

Sveitsiske tilstander

04. mars 2024

EU har gitt etter for Sveits. Nye forhandlinger mellom Brussel og Bern kan aktualisere debatten om alternativer til EØS.