EU – En trussel mot mattryggheten

Uttalelse fra Nei til EUs landsmøte 2018: Norge har verdens friskeste husdyr. Det fører til svært lav forbruk av antibiotika, gir god dyrevelferd, trygg mat og er svært viktig for folkehelsa.

Den statusen Norge har på smitte er oppnådd etter langsiktig og grundig arbeid i samhandling mellom næring og myndigheter. Slik har næringa både utrydda sykdommer og hindra at nye kommer inn. Verktøyer som er brukt er alt fra importrestriksjoner til spredt produksjon over hele landet og forebygging på bruksnivå. Dette er et av norsk landbruk og næringsmiddelindustris viktigste konkurransefortrinn – og gjør norske husdyr attraktive på verdensmarkedet.

På grunn av EØS-avtalen kan vi ikke stille egne nasjonale krav ved import av fôr. For eksempel kan vi ikke stille krav om å unngå import fra områder som har påvist afrikansk svinepest.

Den alvorlige tørken i sommer har ført til at det nå kommer betydelige mengder med grovfôr fra EØS-området. De fleste land har en mer utfordrende smitterisiko enn i Norge, og situasjonen gir derfor en betydelig økt risiko for at det vil komme utbrudd av alvorlige sykdommer i Norge i tiden som kommer. På grunn av EØS-avtalen kan vi ikke stille egne nasjonale krav ved import av fôr.  For eksempel kan vi ikke stille krav om å unngå import fra områder som har påvist afrikansk svinepest. Landsmøtet i Nei til EU ser med bekymring på at ansvaret for dyrehelse, mattrygghet og folkehelse blir stadig mer overlatt til private aktører. Vi mener at overvåkning og kontroll med at dyr og mennesker ikke blir utsatt for alvorlig sykdom er et myndighetsansvar.

I mangel av et sterkt grensevern ber Nei til EU regjeringen utarbeide et forsterket overvåkningsprogram av smittsomme dyre- og plantesykdommer basert på den økte importen av fôr fra land med en helt annen smittestatus enn Norge. Mattilsynet må få tilstrekkelige midler til å gjennomføre programmet.

Med erfaringer fra sommerens storstilte import ber vi også regjeringen lete etter, og utnytte handlingsrommet i EØS avtalen for å sikre norsk dyrehelse og mattrygghet. Der eksisterende regelverk ikke gir rom for å ivareta en stor nærings viktigste konkurransefortrinn, befolkningens helse og dyrenes velferd, må det jobbes for å få unntak.

reLATERT

Se alle arrangementer

Beredskap og tryggleik i eit uroleg Europa krev nasjonal politisk kontroll

25. nov. 2024

Tryggleikspolitikken har vorte ei meir aktuell problemstilling i forholdet mellom Norge og EU. Delar av ja-rørsla ønsker at Norge skal knyte seg tettare til EU militært.

– Landbruket er sterkt påvirket av EØS-avtalen

19. nov. 2024

Landbruket skulle holdes utenfor EØS-avtalen, men næringen merker likevel konsekvensene, viser høringsuttalelser om EØS-utredningen. Importen av landbruksvarer fra EU har økt kraftig. Norge har fått et mindre handlingsrom på mat- og veterinærområdet.

Opptrapping for landbruket utenfor EU

05. nov. 2024

– Grensekontroll og suverenitet over landbrukspolitikken kan det ikke forhandles om. Det må EU forstå, fastslo Beat Röösli i Det sveitsiske bondelaget på Nei til EUs landbrukskonferanse.

Vi har ingen garantier for framtida

07. okt. 2024

EØS-avtalen setter arbeidsplasser i spill og begrenser verktøykassen for at myndighetene kan drive en aktiv næringspolitikk, skriver Einar Frogner.

Einar Frogner hilset Bondetinget

13. juni 2024

– Vi skal kjempe sammen med dere for folkestyret. Derfor sier vi ja til folkestyre og nei til EU, sa Einar Frogner i hilsenen til Bondelagets årsmøte.

Kjemisk cocktail uten ende

03. juni 2024

EUs kjemiregelverk REACH strekker ikke til. Det går på helsa løs når EU-kommisjonen dropper den lovede reformen.

Norge har flere verktøy i landbrukspolitikken utenfor EU

19. mars 2024

Bondeopprør i EU viser hvor viktig det er at Norge og landbruket holdes utenfor EU

– Folkestyret er sterkt truet

12. mars 2024

– Folkestyreutvalget har konkludert med at folkestyret er sterkt truet med EØS-avtalen, sa Fanny Voldnes, som sitter i Folkestyreutvalget som la fram sin EØS-rapport 12. mars.  

Beholde handlefrihet til å forby GMO

26. feb. 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU om Genteknologiutvalgets innstilling Genteknologi i en bærekraftig fremtid.

Tiden er inne for å skrinlegge frihandelsavtalene med Mercosur!

14. feb. 2024

De siste ukene har bønder demonstrert over store deler av Europa. Typisk aksjoneres det mot dårlige vilkår, for lav inntekt og vanskelige fremtidsutsikter, men misnøyen kan ses i sammenheng med den nyliberalistiske landbrukspolitikken EU har ført i flere tiår.

Del 7 Beredskap i en urolig tid

12. feb. 2024

Denne delen omhandler fire områder innen beredskap: mat, transport, helse og energi.

Sikkerhet og beredskap

18. des. 2023

Notat fra Nei til EUs folkestyreutvalg nr. 2 2023.