Einar Frogner, leder i Nei til EU.

Vi har ingen garantier for framtida

EØS-avtalen setter arbeidsplasser i spill og begrenser verktøykassen for at myndighetene kan drive en aktiv næringspolitikk, skriver Einar Frogner.

Det blir hevdet av en del sentrale politikere og aktører i samfunnsdebatten at EØS-avtalen har tjent oss godt. Eldring-utvalget si innstilling som ble lagt fram i vår tas som et sannhetsvitne for dette. Jeg vil hevde at dette er svært unyansert og ser bort fra viktige områder i norsk næringsliv som opplever en helt annen virkelighet.

EØS griper inn mot distriktspolitikken fra flere kanter. Både virkemidlene, omfanget av støtteområdet og støttesatsene må være i samsvar med EUs regelverk. Endrer EU reglene sine for distriktsstøtte, gjelder endringene også i Norge. Og da dreier det seg om den norske distriktsstøtten slik den blir vedtatt av Stortinget og finansiert over det norske statsbudsjettet.

I tillegg har den graderte arbeidsgiveravgiften, som er det tyngste virkemiddelet i den norske regionalpolitikken, vært under sterkt press. Vi har ingen garantier for framtida. Det blir ny granskning av ordningen hver gang EU endrer reglene sine for nærings- og regionalstøtte, noe som EU gjør hvert syvende år.

Det blir påstått at EØS-avtalen skal gi bedre forutsigbarhet for næringslivet. Det hevdes at regelstyringen gjennom EØS vil være til særlig nytte for små og mellomstore bedrifter. Men EØS-avtalen er så komplisert at bedrifter blir avhengige av høyt kvalifiserte EØS-advokater for å hevde sine interesser og rettigheter innen EØS-retten. Dette gjør det vanskelig for små og mellomstore bedrifter å få oversikt over og gjøre seg nytte av regelverket.

Mer forutsigbart blir det heller ikke når nye og overraskende juridiske virkninger av EØS-avtalen ofte slår ned som lyn fra klar himmel – til åpenbar forbauselse både for de som jobber med EØS-saker i forvaltningen og for de politikerne som hardnakket forsvarer EØS-avtalen.

Eksporten skaper rundt 20.000 arbeidsplasser i EU. Det betyr tilsvarende tap av tusenvis av arbeidsplasser i Distrikts-Norge

I tillegg kommer den langt mer grunnleggende uforutsigbarheten som ligger i at EØS-regelverket systematisk forsterker – og skal forsterke – konkurransen på alle markeder.

EØS-avtalen begrenser verktøykassen for at myndighetene kan drive en aktiv næringspolitikk. Gevinstene for norsk økonomi, kompetanse og arbeidsplasser gjennom oppbyggingen av olje- og gassektoren som skjedde på 1970- og 1980-tallet hadde vært vanskelig å få til innenfor EØS-regimet.

EUs felles landbrukspolitikk er utenfor EØS-avtalen. Norge skal i utgangspunktet ha samme tollbeskyttelse på import av matvarer fra EU som på import fra andre deler av verden. Dette prinsippet vil EU ha flest mulig unntak fra.

EØS-avtalen inneholder en utviklingsklausul (artikkel 19) som sier at det annethvert år skal være en gjennomgang «med sikte på en gradvis liberalisering av handelen med landbruksvarer» mellom Norge og EU. Avtalen sier den økte handelen med mat skal være til gjensidig fordel.

Men utviklingen viser at importen av mat fra EU er mangedoblet. Dette går direkte utover omfanget både av norsk jordbruk og norsk matindustri. I tillegg svekker det vår egen selvforsyning og matberedskap.

I tillegg hindrer protokoll 3 i EØS-avtalen at vi kan tilpasse tollen på bearbeidede landbruksvarer når det er behov for det. Bakerbransjen slo nylig alarm om økende import av deig og halvfabrikat. Dette fortrenger norske råvarer og arbeidsplasser.

EU sin fiskeriforvaltning ble også holdt utenfor EØS-avtalen. Det gjorde at vi har kunnet ha en fiskeripolitikk basert på Havressursloven og Deltakerloven. I realiteten har derimot alle regjeringer ført en fiskeripolitikk basert på dispensasjoner på tvers av lovverket.

Norsk tilslutning til EUs energiunion gjennom EØS-avtalen betyr at dette konkurransefortrinnet gradvis forsvinner

For fiskeindustrien betyr EØS-avtalen at industriell bearbeiding av norskfanget fisk for eksport til EU straffes gjennom tollsatser, mens råfisk stort sett slipper toll. Resultatet er at fisken går til Danmark og Polen for videre bearbeiding der. Eksporten skaper rundt 20.000 arbeidsplasser i EU.

Det betyr tilsvarende tap av tusenvis av arbeidsplasser i Distrikts-Norge. Dette truer både bosetting og sivil beredskap i mange kystsamfunn. Oppå dette krever EU økte fiskekvoter i norske farvann, og forsøker å koble det med markedsadgang for norsk sjømat i EU stikk i strid med tidligere avtaler.

Det er ingenting som betyr mer for ryggraden i norsk industri enn langsiktig tilgang på elektrisk kraft til konkurransedyktig pris. Ikke bare eksportinntektene, men også Norge ville sett helt annerledes ut uten.

Tidligere framsynte politikere og bedriftsledere så på strøm som et middel for industrialisering, arbeidsplasser og eksportinntekter. Nå er det derimot oppfatningen av strøm som en hvilken som helst vare som vinner fram. For den kraftkrevende industrien er billig kraft hele forutsetningen for at den eksisterer.

Norsk tilslutning til EUs energiunion gjennom EØS-avtalen betyr at dette konkurransefortrinnet gradvis forsvinner. Dermed står viktige hjørnesteinsbedrifter i Distrikts-Norge i fare for sin framtidige eksistens. I neste runde vil dette true framtida til sårbare lokalsamfunn.

Alt dette viser at påstandene om at EØS-avtalen gir forutsigbarhet for norske arbeidsplasser ikke er en endelig sannhet. Tvert imot er det i stor grad slik at EØS-avtalen og virkningene av den setter bosetting, verdiskaping og arbeidsplasser i spill.

Kommentaren har tidligere stått i Nationen. 

Stort bilde i toppen: Einar Frogner, leder i Nei til EU. (Eivind Formoe)

reLATERT

Se alle arrangementer

Er EUs energisparemål effektivt?

28. mars 2025

Energieffektiviseringsdirektivet kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv.

Aksjonsdag 26. mars: Veto mot EUs fjerde Energipakke

24. mars 2025

Industriaksjonen i lag med en rekke LO lokalorganisasjoner arrangerer aksjonsdag onsdag 26. mars. Bli med du også!

Norge som et selvstendig land i verden, ikke i EU

17. mars 2025

Uttalelse fra årsmøtet i Buskerud Nei til EU 2025. Vi vil ha norske politikere som forstår at de er valgt for å representere folket og for å jobbe for norske interesser, og ikke for å være EUs agenter i Norge.

Klokka tikker i skogen

10. mars 2025

Fornybardirektivet er akkurat det norsk natur ikke trenger nå.

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?