Bodhild Fjelltveit (nestleder i Bondelaget), Kjell Erik Brandstadmoen (leder av Nei til EUs landbrukspolitiske utvalg) og Tor Jacob Solberg (leder i Bonde- og småbrukarlaget) på landbrukskonferansen 1. november. (Foto: Eivind Formoe / Nei til EU.)

Opptrapping for landbruket utenfor EU

– Grensekontroll og suverenitet over landbrukspolitikken kan det ikke forhandles om. Det må EU forstå, fastslo Beat Röösli i Det sveitsiske bondelaget på Nei til EUs landbrukskonferanse.

Nei til EUs landbrukskonferanse 1. november samlet nærmere førti tilhørere på Landbrukets hus i Oslo. Nå kan du se konferansen i opptak.

Christian Anton Smedshaug, daglig leder i AgriAnalyse og medlem av EØS-utredningen (Eldring-utvalget), oppsummerte erfaringer for norsk landbruk etter 30 år i EØS, men utenfor EU. Han gjennomgikk også hovedpunkter i EØS-utredningen, NOU 2024:7 «Norge og EØS: Utvikling og erfaringer».

Krevende for foredling

På 2000-tallet har importen av landbruksvarer fra EU økt kraftig, og importverdien er mange ganger større enn eksportverdien. Fra 2022 til 2023 var det derimot en nedgang i importvolumet, som trolig henger sammen med svak kronekurs som gjør norske varer relativt sett billigere.

Smedshaug oppsummerte med at det er god kontroll på råvareproduksjonen og at unntaket for jordbruk fra EØS-avtalen virker. Samtidig er den økte importen krevende for deler av foredlingsindustrien, særlig meieri og bakevarer. Den negative virkningen er dempet av egen norsk valuta.

PublikumLandbrukskonferansen24.jpg
Interessante innledninger på konferansen som fant sted på Landbrukets hus i Oslo. (Foto: Morten Harper / Nei til EU.)

Sveits – utenfor EU og EØS

Beat Röösli, internasjonalt ansvarlig i det sveitsiske bondelaget Schweitzer Bauernverband, ga en innføring i det bilaterale forholdet mellom EU og Sveits, med vekt på utviklingstrekk og politikk for landbruket.

Sveits har flere frihandelsavtaler med EU, blant annet om bearbeidede matvarer og ost. Sveits eksporterer mer ost til EU enn det landet importerer (målt i verdi), men de siste årene har eksporten gått ned samtidig som importen har økt.

Röösli fortalte at bilaterale avtaler, i stedet for EØS eller EU-medlemskap, er sporet som Sveits fortsatt vil følge. EU og Sveits har startet forhandlinger om en ny avtalepakke som blant annet omfatter mattrygghet. Tollreduksjoner eller kvoter for landbruksvarer er ikke tema i forhandlingene, heller ikke føringer for landbrukspolitikken.

– Grensekontroll og suverenitet over landbrukspolitikken kan det ikke forhandles om. Det må EU forstå, understreket Röösli.

Økt selvforsyning?

Aktuelle utviklingstrekk i EUs landbrukspolitikk var tema for innledningen til spesialutsending for landbruk, Magnar Sundfør, ved Norges EU-delegasjon i Brussel.

EU-strategien «Farm to Fork» har som mål å bidra til mindre klimautslipp og setter mål om kutt blant annet i bruken av sprøytemidler og kunstgjødsel. Gjennomføringen er uviss, blant annet på grunn av de store bondeprotestene i mange EU-land. – Det blir trolig ingen videreføring av en slik samlet strategi, fortalte Sundfør, og la til at det nok vil skje et arbeid med enkeltelementer, blant annet på transport.

Sundfør påpekte at Ukraina har 33 millioner hektar jordbruksareal, som tilsvarer 20 prosent av EUs jordbruksareal. Samtidig har Ukraina 50 prosent lavere kostnader i produksjonen enn EU. Et eventuelt EU-medlemskap for Ukraina vil derfor kreve grunnleggende endringer i unionens landbrukspolitikk.

Konferansen rundet av med en samtale om økt selvforsyning og opptrapping for landbruket mellom Tor Jacob Solberg, leder i Bonde- og småbrukarlaget, og Bodhild Fjelltveit, nestleder i Bondelaget. Begge var enige om at det er ekstra verktøy i landbrukspolitikken for Norge utenfor EU, men det ble diskusjon om hva som skal til for å utnytte disse mulighetene bedre enn i dag.

Presentasjoner og videoopptak


Opptak av konferansen 1. november. Vi beklager teknisk feil der de første minuttene av Christian Anton Smedshaugs innledning ikke er med på opptaket og manglende lyd i starten av Beat Rööslis innledning.

Stort bilde i toppen: Bodhild Fjelltveit (nestleder i Bondelaget), Kjell Erik Brandstadmoen (leder av Nei til EUs landbrukspolitiske utvalg) og Tor Jacob Solberg (leder i Bonde- og småbrukarlaget) på landbrukskonferansen 1. november. (Foto: Eivind Formoe / Nei til EU.)

reLATERT

Se alle arrangementer

Nå kommer EUs Arbeidsmarkedsmyndighet, ELA

10. des. 2024

Myndigheten til European Labour Authority (ELA) spenner vidt innenfor arbeidsliv og trygder. ELA-regelverket er nå til behandling i Stortinget.

Tid for handling: Ta tilbake kontroll på krafta

02. des. 2024

Vi ønsker å reise full oppmerksomhet om forvaltningen av kraftressursene og norsk kraftpolitikk inn mot stortingsvalget 2025 under parolen ‘Krafta er vår – ta tilbake demokratisk kontroll over strømprisene’.

Nei til EU vil reise kampen mot EØS inn mot stortingsvalget

02. des. 2024

Nei til EU vil presse på for en kritisk debatt om EØS-avtalen. En avtale som underminerer selve folkestyret, og som har i seg ødeleggende elementer for norsk samfunnsliv.

Krever at handlingsrommet brukes

29. nov. 2024

- Det lokale selvstyret må hensyntas, er budskapet både fra KS og fylkeskommuner i høringen om EØS-utredningen. En rekke uttalelser krever at handlingsrommet brukes.

Stilte regjeringen til veggs på EU og EØS

28. nov. 2024

SVs stortingsgruppe markerte 30-årsjubileet for folkeavstemningen i 1994 med å stille regjeringen en rekke EU- og EØS-spørsmål i spørretimen på Stortinget.

– Om vi organiserer breitt så vinn vi

27. nov. 2024

Standpunkt samla i 2019 alle dei gjenlevande Nei til EU-leiarane til samtale om jubileet: – Den viktigaste lærdomen frå 1994 er at det er mogleg å utfordre den etablerte politiske og økonomiske makta, sa Stein Ørnhøi, leiar i Nei til EU 1995–1997.

Beredskap og tryggleik i eit uroleg Europa krev nasjonal politisk kontroll

25. nov. 2024

Tryggleikspolitikken har vorte ei meir aktuell problemstilling i forholdet mellom Norge og EU. Delar av ja-rørsla ønsker at Norge skal knyte seg tettare til EU militært.

Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet etter uttalelse fra EFTA-domstolen

20. nov. 2024

Bakgrunnen for de nye innleiereglene er at fagbevegelsen har krevd tiltak mot sosial dumping og innstramminger av innleie fra bemanningsforetak, for å sikre et trygt arbeidsliv. I dag kom EFTA-domstolen med sin uttalelse til saken som går i Oslo tingrett om innleieforbudet. Uttalelsen avklarer ikke saken, og utfallet i Oslo tingrett er fortsatt usikkert.

EFTA-domstolen: Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet  

20. nov. 2024

Norge må selv kunne bestemme over arbeidslivsspørsmål. Nei til EU ser på kampen for at innleiereglene skal bestemmes i Norge som en av de viktigste enkeltsakene akkurat nå.  

Innleieregler må bestemmes i Norge – ikke av ESA/EFTA-domstolen gjennom EØS

20. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte mener at det beste for norsk arbeidsliv er en handelsavtale med EU der Norge kan bestemme hva som tjener norsk arbeidsliv.

– Landbruket er sterkt påvirket av EØS-avtalen

19. nov. 2024

Landbruket skulle holdes utenfor EØS-avtalen, men næringen merker likevel konsekvensene, viser høringsuttalelser om EØS-utredningen. Importen av landbruksvarer fra EU har økt kraftig. Norge har fått et mindre handlingsrom på mat- og veterinærområdet.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!

19. nov. 2024

Norge må bruke reservasjonsretten i EØS mot EUs fornybardirektiv og resten av EUs fjerde energimarkedspakke.