Foto: <a href="https://unsplash.com/@dominik_photography?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Dominik Vanyi</a> fra <a href="https://unsplash.com/photos/Mk2ls9UBO2E?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Unsplash</a>

EU-forordningen om kritiske råvarer må avvises

Nei til EU vil bruke vetoretten i EØS mot EUs forordning om kritiske råvarer, og mener ny minerallov i større grad må sikre nasjonal kontroll over mineralressursene.

NEI TIL EUs HØRINGSINNSPILL VEDRØRENDE LOV OM MINERALVIRKSOMHET OG FORVALTNING AV MINERALRESSURSER (MINERALLOVEN)

Til Næringskomiteen, 25. april 2025

 

Nei til EU viser til proposisjon 71 L (2024–2025) vedrørende ny minerallov og næringskomiteens invitasjon til høring i saken. Nei til EU har følgende innspill:

  • Regjeringen må rydde opp i dobbeltkommunikasjon om EU-forordningen om kritiske råvarer (CRMA). Nei til EU mener forordningen må avvises i EØS.
  • Mineralloven må i større grad sikre nasjonal kontroll over mineralressursene.
  • Bestemmelser for å ivareta nasjonale sikkerhetsinteresser bør inntas i loven og ikke kun fastsettes i senere forskrift.

 

EU-FORORDNINGEN OM KRITISKE RÅVARER

Prop. 71 L (2024–2025) viser flere steder til EUs forordning om kritiske råvarer (CRMA, (EU) 2024/1252). Både i punkt 2.2.2 EU-rett og 17.1.2 Internasjonal rett står det at forordningen er «til vurdering» i Norge og EØS EFTA-landene om den skal innlemmes i EØS-avtalen. Samme dag som proposisjonen ble fremlagt, 28. mars, kom det imidlertid en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet med overskriften «Regjeringen vil innlemme EUs regelverk for kritiske råvarer i EØS-avtalen». Enten er det som står i proposisjonen feil, og regjeringen har gitt Stortinget uriktige opplysninger, eller så er pressemeldingen feilaktig.

Regjeringen må avklare hva som er status for CRMA i EØS, og hvilke konsekvenser forordningens bestemmelser har for mineralloven.

Nei til EU vil påpeke at CRMA er utformet etter EUs behov for mineralressurser, og ikke ut fra norske sikkerhetsinteresser, næringsutvikling og balanseringen av økonomiske interesser i forhold til naturhensyn og andre lokale forhold.

CRMA pålegger medlemslandene å utarbeide nasjonale programmer for leting etter forekomster som kan utvinnes. Videre skal det lages en liste over strategiske prosjekter både i EU og i tredjeland. Når et prosjekt blir klassifisert som strategisk av EU, vil det legge et press på nasjonale myndigheter om å godta gjennomføring.

Forordningen fastsetter dessuten tidsfrister for behandlingen av strategiske prosjekter. Tillatelsesprosesser som gjelder utvinning skal ikke ta mer enn 27 måneder. Prosjekter som bare gjelder prosessering eller materialgjenvinning har en behandlingstid på maksimalt 15 måneder.

Nei til EU mener tidsfristene i CRMA vil innebære en uforsvarlig saksbehandling, der samfunnsmessige konsekvenser og berørte interesser ikke blir godt nok belyst. CRMA svekker hensynet til natur og miljø, urfolks rettigheter, andre næringer og lokaldemokratiet. Nei til EU mener derfor at handlingsrommet i EØS-avtalen må tas i bruk ved at forordningen avvises (vetoretten).

Den foreslåtte mineralloven skal gjøre søknadsprosessene mer effektive, og innfører en samordningsplikt for de ulike saksbehandlingssporene på mineralfeltet. Nei til EU vil påpeke at dette medfører en risiko for mangelfull saksbehandling, der blant annet naturinteresser og andre næringer kan bli skadelidende.

NASJONAL KONTROLL OVER MINERALRESSURSENE

Nei til EU mener mineralloven må inneholde bestemmelser som i større grad sikrer nasjonal kontroll over mineralressursene. Én slik bestemmelse kunne være etableringen av et statlig mineralselskap som ivaretar kontroll over strategisk viktige ressurser og gir verdiskapning for fellesskapet. Det er dessuten viktig at loven har bestemmelser som sikrer at utnyttelsen av ressursene inngår i en nasjonal næringspolitikk som utvikler lokalt næringsliv, arbeidsplasser og kompetanse.

NASJONALE SIKKERHETSINTERESSER BØR IVARETAS I LOVEN

Det konstateres med rette i proposisjonen at «mineraler har en økende strategisk og geopolitisk betydning…» (side 12). Departementet foreslår å lovfeste kompetanse til å gi en forskrift om nasjonal sikkerhet knyttet til mineralvirksomhet og forvaltning av mineralressurser.

Nei til EU mener nasjonale sikkerhetsinteresser er et så viktig hensyn at det bør inntas bestemmelser om dette i loven. Det er blant annet viktig med bestemmelser som forhindrer at uønskede aktører kan etablere seg med mineralvirksomhet i Norge. Forskriftshjemmelen kan være et tillegg for å utdype regelverket.

Stort bilde i toppen: Foto: Dominik Vanyi fra Unsplash (Fri bruk under Unsplash-lisens)

reLATERT

Se alle arrangementer

– Lav strømpris viktig for industrien

15. mai 2025

– Det er viktig for norsk industri at vi har en forutsigbar og lav strømpris, sier John-Peder Denstad.

Kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak

08. mai 2025

Innføring av EUs energieffektiviseringsdirektiv kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv. Nei til EU mener energieffektivisering i stedet bør gjennomføres med nasjonale krav, og at direktivene derfor må avvises i EØS.

Forsvar norsk fiskerilovgivning!

08. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EUs bygningsenergidirektiv kan ikke anses som EØS-relevant

07. mai 2025

Regjeringens forslag om å innføre EUs bygningsenergidirektiv avklarer ikke kostnader knyttet til gjennomføringen. Nei til EU mener direktivet ikke kan anses som EØS-relevant og må avvises.

Ingen grunn til bekymring for norske arbeidsplasser  

06. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

Fornybardirektivet gir høy risiko for uforsvarlig saksbehandling

06. mai 2025

Nei til EU mener det er uklokt å innføre et direktiv som fastholder opprinnelsesgarantiordningen. Fornybardirektivets tidsfrist medfører høy risiko for uforsvarlig saksbehandling. 

Norgespris – plaster på et åpent sår  

05. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EUs fjerde energipakke må behandles samlet, og ikke stykkevis og delt 

05. mai 2025

Nei til EU i høring for Stortingets energi- og miljøkomite.

Regjeringen vil starte innføringen av Energipakke 4 - Nei til EU krever veto

22. april 2025

Forslagene om å innføre EUs fornybardirektiv, energieffektiviseringsdirektiv og bygningsenergidirektivet er nå til behandling i Stortinget.

Forslag om nei til EUs fjerde energipakke i Stortinget

09. april 2025

10. april behandler Stortinget flere representantforslag om kontroll med krafta, EUs fjerde energipakke og ut av ACER.

Vett 1 2025 EUs energiunion og fjerde energipakke

03. april 2025

Ren energi eller dysfunksjonelt marked? Det er tema i Vett 1 2025 EUs energiunion og fjerde energipakke.

Seminar og fanemarkering i regi av Industriaksjonen

01. april 2025

Oslo 26. mars 2025. Kort oppsummering av Toril Mongstad, fylkesleiar Hordaland Nei til EU.