Svalbardtraktaten, som gir Norge «full og uinnskrenket overhøyhet», er hundre år. Traktaten har vist seg levedyktig. Norsk suverenitet har stort sett blitt respektert av alle, bortsett fra EU.
EU fortsetter å utfordre Norge ved å ville utstede 20 lisenser for fangst av krabbe på Svalbardsokkelen, tross tap i norsk høyesterett.
Det startet med at EU utstedte lisenser for fangst av snøkrabbe til baltiske fartøy. Det må sees som en bevisst provokasjon for å utfordre Norges syn på Svalbardtraktaten. EU er fullt klar over at bare dispensasjon og lisenser utstedt av norsk myndigheter gir rett til fangst og de visste at båtene ville bli innbragt av norsk kystvakt. Den latviske tråleren Senator ble da også innbragt og ilagt en millionbot. Rederen, med EU i ryggen, nektet å godta boten.
Saken gikk helt til høyesterett, med alle dommerne samlet i plenum, noe som bare skjer i saker av stor prinsipiell betydning.
Rederen og EU hevdet:
• Snøkrabben er ikke en sedentær art, dvs. at den ikke holder seg på havbunnen. Dermed kommer den ikke inn under reglene for suverenitet over kontinentalsokkelen men under reglene for fiske.
• Snøkrabbeforskriften som gir norske myndigheter eksklusiv rett til å gi dispensasjon og utstede lisenser, er i strid med likebehandlingsprinsippet i Svalbardtraktaten.
Høyesterett avviste teorien om at snøkrabben hoppet så mye at den ikke oppholdt seg på bunnen
Høyesterett avviste teorien om at snøkrabben hoppet så mye at den ikke oppholdt seg på bunnen. Men høyesterett tok ikke stilling til om Svalbardtraktaten gjaldt på sokkelen utenfor Svalbard eller ikke. Dommen sa: Bot var riktig uavhengig av om Svalbardtraktaten kommer til anvendelse på snøkrabbefangst i det aktuelle området. Dette fordi både utenlandske og norske fartøyer ville blitt straffet for fangst uten dispensasjon. Slik fulgte høyesterett opp den norske strategien med å legge seg lavt når Svalbardtraktaten utfordres.
Hva gjør EU etter dommen? Jo, EU-kommisjonen vil på nytt utstede 20 lisenser til trålere fra EU-land. Det er en bevisst provokasjon for å markere at de mener Svalbardtraktaten gir dem like stor rett som Norge.
Svalbard får større og større strategisk betydning og teknologien gjør det mulig å utvinne både olje og mineraler på dypet. Nylig ble det påvist enorme forekomster av verdifulle mineraler som kobber og gull utenfor Svalbard.
Da kan det hende at de norske argumentene kommer enda mer på kollisjonskurs med EUs strategi for nordområdene.
EU-kommisjonen vil på nytt utstede 20 lisenser til trålere fra EU-land
Slik er Norges argumentasjon:
• Snøkrabben er en havbunnsart (sedentær). Det gir kyststaten suverene rettigheter.
• Kyststatens rett til kontinentalsokkelen følger av Havrettskonvensjonen av 1982, ikke av Svalbardtraktaten.
• Svalbard-sokkelen er en del av Norges kontinentalsokkel.
• Ikke-diskrimineringskravet gjelder bare for Svalbard med territorialfarvann (12 nautiske mil), ikke på sokkelen.