EUs frie flyt trumfer det meste

Fri flyt trumfer kanskje ikke alt, men for land som vil regulere arbeidslivet bedre mot sosial dumping, ser vi at EU-prinsippene trumfer langt det meste.

Professor Haukeland Fredriksen mener at ut fra to nye EU-dommer trenger EU slett ikke å følge de fire friheter (Klassekampen 11. desember). Hans poeng er at EUs lovgivende organer har et stort politisk handlingsrom, men for nasjonalstatene er det strenge begrensninger.

Dommene handlet om det reviderte utstasjoneringsdirektivet. Nærmere bestemt ble to endringer gjort: Minimumslønn ble til godtgjørelse (renumeration), som omfatter mer enn kun lønn. Ved langvarig utstasjonering, over 12 måneder, skal arbeiderne ha beskyttelse fra vertslandets lover.

Utstasjonering er arbeidere som er ansatt i et EU-land, men er på et midlertidig arbeid i et annet, for eksempel Norge. Da utstasjoneringsdirektivet kom oppfattet alle at dette var minimumsregler. Dermed tenkte man at Norge kunne innføre bedre regler. Som Fredriksen påpeker i sin kronikk ble direktivet omgjort av EU-domstolen, fra et minimumsdirektiv til et maksimumsdirektiv. Det er ikke mulig å stille bedre krav enn det som er listet opp i direktivet. Derfor er pensjon verken allmenngjort eller en del av reglene for offentlige anskaffelser. Norge måtte endre forskrift for offentlige anskaffelser fra å omfatte faktisk tarifflønn til den mer begrensende minimumslønna i tariffavtalene.

Hele den europeiske fagbevegelsen var i opprør og krevde endring. Men da det reviderte utstasjoneringsdirektivet kom, var det fremdeles et maksimumsdirektiv og kun med de to endringene som allerede er nevnt. Heller ikke med det nye direktivet gjelder arbeidsmiljølovens oppsigelsesregler eller obligatorisk tjenestepensjon.

Det er disse beskjedne endringene Polen og Ungarn gikk til hver sin sak mot og tapte i EU-domstolen 7. desember. Dommene er ikke i strid med noen av de fire frihetene. EU-domstolen sier at den bygger på artikkel 53(1) og artikkel 62 i Traktaten om den europeiske unions funksjonsmåte, som skal gjøre det lettere å utøve friheten til å levere tjenester. Domstolen sier samtidig at traktatens artikkel 153 om beskyttelse av arbeidere ikke kunne brukes som begrunnelse for direktivet.

Fri flyt trumfer kanskje ikke alt, men for land som vil regulere arbeidslivet bedre mot sosial dumping, ser vi at EU-prinsippene trumfer langt det meste.

Innlegget er trykt i Klassekampen 18. desember 2020.

reLATERT

Se alle arrangementer

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Overleverte EØS-rapport til Stortinget 

14. mars 2024

Leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité, Freddy André Øvstegård fra SV, mener EØS bidrar til løsarbeid, sosial dumping og et race mot bunnen. 

Del 2 Arbeidsliv i forandring - kamp mot sosial dumping og løsarbeid

12. feb. 2024

EU og EØS-avtalen har forandret europeisk og norsk arbeidsliv dramatisk. Fagbevegelsen i Europa er sterkt svekket.

Krona for klima og arbeid

27. nov. 2023

Innføring av euro i Norge ville frata nye grønne næringer et formidabelt konkurransefortrinn.

Forsvar arbeidsmiljøloven og innleieforbudet mot ESA! 

21. nov. 2023

Uttalelse fra Nei til EUs rådsmøte 19. november 2023.

Dramatisk skifte om EØS, ACER og innleie i Fellesforbundet

27. okt. 2023

– Vedtakene på Fellesforbundets landsmøte er svært viktige, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU. 

Europas arme arbeidere

02. okt. 2023

​​​​​​​Arbeid skulle være veien ut av fattigdom, men de arbeidende fattige blir stadig flere i EUs indre marked.

Forsvar innleieforbudet mot ESA!

11. aug. 2023

Forbudet mot innleie fra bemanningsbyråer på byggeplasser i østlands-området trådte nylig i kraft. Fellesforbundet og LO fikk endelig gjennomslag for et gammelt krav. Forbudet er et viktig tiltak mot sosial dumping i bygg og anlegg.

Ris til egen bak

07. aug. 2023

Når EØS-tilsynet ESA vil stanse norske tiltak mot sosial dumping, er det Norge som betaler for jobben.

Drosjeutvalget balanserer på den gule veistripa

06. juli 2023

Ved å styre strengt etter den gule stripa håper Drosjeutvalget at de ikke blir overkjørt av ESA.

Sertifisert skuebrød

26. juni 2023

Ti år etter at klesfabrikkene i Rana Plaza raste sammen, skal vi ikke glemme at det som er fleksibelt for noen, kan være skjebnesvangert for andre.

Nytt EU-press på Norge for lovbestemt minstelønn

15. juni 2023

Norsk fagbevegelse, arbeidsgiverorganisasjoner og stortingsflertallet har vært ganske unisone i sin avvisning av EUs minstelønnsdirektiv.