Uten toll: Norge har allerede en handelsavtale med EU som gir fortsatt tollfri handel med industrivarer hvis EØS-avtalen sies opp.

EUs karbontoll låser norsk industri til EUs marked 

Regjeringen har vedtatt at Norge skal bli med i EUs nye karbontoll, også kalt CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism). Dette vil svekke konkurransekraften til norsk eksportindustri på verdensmarkedet og føre til avindustrialisering.  

Bakgrunnen og målet med EUs karbontoll/CBAM

På verdensmarkedet taper industrien i EU, spesielt overfor Kina og USA. Industriproduksjonen i EU har sunket hvert år siden 2022. 

EU vil motvirke at industrien flyttes fra EU til land med lavere klimakrav, derfor innfører de en karbontoll. Målet er at import fra land med lavere avgifter på CO2 enn EU ikke skal utkonkurrere EUs industri. 

Hva er EUs karbontoll 

EUs karbontoll innebærer en avgift på import av jern og stål, aluminium, sement, kunstgjødsel, elektrisitet og hydrogen fra land med lavere CO2-avgift enn EU.  Tollen skal tilsvare det industrien i EU og EØS-betaler for å slippe ut CO₂.  

EUs karbontoll skal tre i kraft fra januar 2026. 

Bedriftene låses til EUs marked 

EUs karbontoll er ikke løsningen for bedrifter som eksporterer til land utenfor EUs marked. 

Yara sier i sin høringsuttalelse om karbontollen: «CBAM-forslaget er ikke utformet for å løse konkurranseulempen de samme karbonkostnadene gir europeiske produkter for eksport ut av EU.» Klimakravene og prisnivået i EU vil bli så høyt at det blir umulig å konkurrere utenfor EU. 

Dermed låser EUs karbontoll industrien til EUs marked og gjør det umulig å konkurrere på verdensmarkedet. EU avindustrialiseres i dag, og problemene vil forsterkes av karbontoll. 

En av grunnene til avindustrialiseringen i EU er de høye strømprisene. Draghirapporten sier at europeiske bedrifter har strømpriser to til tre ganger høyere enn USA og en gasspris fire til fem ganger høyere enn USA. Volkswagen har nylig lagt ned tre fabrikker i Tyskland. De høye energiprisene gir avindustrialisering. 

Norsk industri er ikke tjent med å låses til EUs marked 

Til nå har industrien både i EU og Norge hatt gratiskvoter og sluppet unna EUs CO2-avgift som nå er på 1000 kr/tonn. Men med innføring av CBAM skal disse gratiskvotene fases ut fra 2026 til 2035. De fleste tror at også CO2-kompensasjonen vil falle bort.  

Norsk kraftintensiv industri har mye av sitt marked utenfor EU. Her har de ikke store sjanser med EUs strømpris og stadig stigende kvotepris. Ingen av våre konkurrentland Kina, India, Brasil, Qatar og delstater i USA har latt markedet bestemme strømprisen.  

Mellom 40 og 50 % av norsk eksport utenom olje og gass går til land utenfor EU. EU er et marked i stagnasjon. Veksten kommer andre steder. Å låse norske bedrifter til EU-markedet betyr trolig nedskalering i Norge og at investeringer flyttes ut av Norge. Dette vil dessuten føre til økte globale klimagassutslipp, da norsk industri produserer med strenge klimastandarder. 

Norge trenger ikke å være med i EUs karbontoll 

EUs karbontoll er ikke EØS-relevant. 

Regjeringens notat sier: «Mekanismen omfatter ikke varer med opprinnelse i Island, Liechtenstein, Sveits og Norge. Det innebærer at handel mellom Norge og EU ikke vil underlegges bestemmelsene i forordningen, uavhengig av om CBAM innføres i Norge.» Dette betyr at regjeringen innfører EUs karbontoll helt frivillig. Norge hadde ikke fått toll på varer til EU dersom man forble utenfor CBAM. 

Stort bilde i toppen: Uten toll: Norge har allerede en handelsavtale med EU som gir fortsatt tollfri handel med industrivarer hvis EØS-avtalen sies opp. (Illustrasjon: Eivind Formoe / Nei til EU)

reLATERT

Se alle arrangementer

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.

Klar tale mot EUs fjerde energimarkedspakke på Trondheimskonferansen 2025

03. feb. 2025

Nei til EU var til stede på årets Trondheimskonferanse og arrangerte et godt besøkt EU/EØS-formøte. Årets resolusjon inneholder tydelige standpunkter mot overnasjonal kontroll fra EU i både energipolitikken og arbeidslivspolitikken.

Alternativ i alpene?

27. jan. 2025

De nye avtalene mellom Sveits og EU omfavnes av næringslivet og gir et større handlingsrom enn EØS, men byr på dilemmaer for suvereniteten.

Enda en seier for innleiereglene  

22. jan. 2025

Forbudet mot innleie fra bemanningsforetak i byggebransjen er å utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen!

Minstelønnsdirektivet kan bli annullert

17. jan. 2025

EUs minstelønnsdirektiv skal annulleres sier EU-domstolens generaladvokat i sin innstilling til avgjørelse i den omstridte saken.

Regjeringen ønsker å overkjøre landbruket og miljøet

08. jan. 2025

Vi ønsker en avtale som kommer folk og klima til gode - ikke en som bare tjener snevre økonomiske interesser.

EU er ikke riktig retning

12. des. 2024

Nordisk fagbevegelse frykter, med god grunn, at lovpålagt minstelønn ikke bare blir et bunnivå, men vil være et tak som begrenser arbeidernes lønnsutvikling.

Nå kommer EUs Arbeidsmarkedsmyndighet, ELA

10. des. 2024

Myndigheten til European Labour Authority (ELA) spenner vidt innenfor arbeidsliv og trygder. ELA-regelverket er nå til behandling i Stortinget.

Ti bud for et nytt nei

05. des. 2024

I 94 var nei-sidens kjerneargumenter miljø, solidaritet og folkestyre. Finnes det fortsatt gode, grønne og solidariske argumenter mot norsk EU-medlemskap?

Stilte regjeringen til veggs på EU og EØS

28. nov. 2024

SVs stortingsgruppe markerte 30-årsjubileet for folkeavstemningen i 1994 med å stille regjeringen en rekke EU- og EØS-spørsmål i spørretimen på Stortinget.

Norge som sjølstendig stemme i verdenssamfunnet 

26. nov. 2024

Utenfor EU og EØS har Norge en friere stemme som kan brukes uten å hemmes av stormaktenes interesser.

Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet etter uttalelse fra EFTA-domstolen

20. nov. 2024

Bakgrunnen for de nye innleiereglene er at fagbevegelsen har krevd tiltak mot sosial dumping og innstramminger av innleie fra bemanningsforetak, for å sikre et trygt arbeidsliv. I dag kom EFTA-domstolen med sin uttalelse til saken som går i Oslo tingrett om innleieforbudet. Uttalelsen avklarer ikke saken, og utfallet i Oslo tingrett er fortsatt usikkert.