Fellesforbundets landsmøte er i gang. Sjelden har et landsmøte skapt så store overskrifter i forkant. Blir det ut av EØS-vedtak? Blir det krevd forbud mot bemanningsbransjen?
Fellesforbundets vedtak blir retningsgivende for LO-kongressen i 2021 som igjen danner bakteppet for Stortingsvalget i 2021. Innstillingen fra Fellesforbundets ledelse er verken ut av eøs eller forbud mot bemanningsbransjen. Det er kun krav om en offentlig utredning av alternativene og et håp om at alt vil bli bedre.
Atle Tranøy tillitsvalgt i Aker, en av de virkelig tunge veteranene på grasrota i Fellesforbundet, Atle Tranøy i Aker, sier i VG ja takk til utredning, men vil også ha et ut av EØS-vedtak. I uka som gikk kom rapporten fra LO sentralt som slår alarm om en dramatisk økning av innleie og at innleie nå også brer seg i industrien. I Klassekampen 10.10 skriver Pål Hellesnes om de store verftene. Rosenberg Verft i Stavanger: 300 fast ansatte, 600 innleide. Havyard i Leirvik, 180 faste av totalt 700. Klubbformann Erlend Nygård ved Rosenberg sier at de tjener norsk lønn og bor i Polen, så de har ikke lyst til å organisere seg.
LO frykter i sin rapport at det er en strukturell endring som er på gang, en varig endring. I Klassekampens reportasje forteller de tillitsvalgte om hvor vanskelig det er for bedriftene å finne fagarbeidere som kan ansettes for å slippe innleie. Tillitsvalgt Amram Hadida, Kværner Stord, forteller at de har 500 innleide industrimalere. Hele faget er overtatt av innleie. Dette stiller de tillitsvalgte i en vanskelig situasjon. Blir bedriften utkonkurrert om de stanser innleie? Skal innleie erstattes med ansettelser så må det gjelde for alle bedrifter, et forbud. Og det haster, på et tidspunkt er det for seint å reversere.
VG-artikkelen siterer også Leo Grunfeld, EU tilhenger fra velrenommerte Menon Economics. Menon har laget en rapport som ser på de nye handelsavtalene EU har inngått med Canada og Japan og tar utgangspunkt i at Norge vil kunne forhandle fram tilsvarende avtaler. Han sier: «For deler av næringslivet vårt vil det være helt greit å leve med, men for en del sentrale næringer, vil det kunne få store negative konsekvenser. Det gjelder først og fremst leverandørindustrien til maritim og offshore – og for finanssektoren.»
Nå er nok neppe delegatene på landsmøtet bekymret for finanssektoren, som stort sett løser sine problemer ved å opprette datterselskap. Men leverandørindustrien er Norges største. Da er det greit å vite at her er det Storbritannia som er markedet. Ingen andre EU-land er blant de 10 største eksportmarkedene for leverandørindustrien. Her er avtalen med UK etter brexit avgjørende, ikke EØS-avtalen.
Stort bilde: Forbundsleder Jørn Eggum på talerstolen under Fellesforbundets landsmøte. FOTO: Rose Maiken Flatmo