Fellesforbundets landsmøte blir en thriller

Fellesforbundets landsmøte er i gang. Sjelden har et landsmøte skapt så store overskrifter i forkant. Blir det ut av EØS-vedtak? Blir det krevd forbud mot bemanningsbransjen?

Fellesforbundets vedtak blir retningsgivende for LO-kongressen i 2021 som igjen danner bakteppet for Stortingsvalget i 2021. Innstillingen fra Fellesforbundets ledelse er verken ut av eøs eller forbud mot bemanningsbransjen. Det er kun krav om en offentlig utredning av alternativene og et håp om at alt vil bli bedre.

Atle Tranøy tillitsvalgt i Aker, en av de virkelig tunge veteranene på grasrota i Fellesforbundet, Atle Tranøy i Aker, sier i VG ja takk til utredning, men vil også ha et ut av EØS-vedtak. I uka som gikk kom rapporten fra LO sentralt som slår alarm om en dramatisk økning av innleie og at innleie nå også brer seg i industrien. I Klassekampen 10.10 skriver Pål Hellesnes om de store verftene. Rosenberg Verft i Stavanger: 300 fast ansatte, 600 innleide. Havyard i Leirvik, 180 faste av totalt 700. Klubbformann Erlend Nygård ved Rosenberg sier at de tjener norsk lønn og bor i Polen, så de har ikke lyst til å organisere seg.

LO frykter i sin rapport at det er en strukturell endring som er på gang, en varig endring. I Klassekampens reportasje forteller de tillitsvalgte om hvor vanskelig det er for bedriftene å finne fagarbeidere som kan ansettes for å slippe innleie. Tillitsvalgt Amram Hadida, Kværner Stord, forteller at de har 500 innleide industrimalere. Hele faget er overtatt av innleie.  Dette stiller de tillitsvalgte i en vanskelig situasjon. Blir bedriften utkonkurrert om de stanser innleie? Skal innleie erstattes med ansettelser så må det gjelde for alle bedrifter, et forbud. Og det haster, på et tidspunkt er det for seint å reversere.

VG-artikkelen siterer også Leo Grunfeld, EU tilhenger fra velrenommerte Menon Economics. Menon har laget en rapport som ser på de nye handelsavtalene EU har inngått med Canada og Japan og tar utgangspunkt i at Norge vil kunne forhandle fram tilsvarende avtaler. Han sier: «For deler av næringslivet vårt vil det være helt greit å leve med, men for en del sentrale næringer, vil det kunne få store negative konsekvenser. Det gjelder først og fremst leverandørindustrien til maritim og offshore – og for finanssektoren.»

Nå er nok neppe delegatene på landsmøtet bekymret for finanssektoren, som stort sett løser sine problemer ved å opprette datterselskap. Men leverandørindustrien er Norges største. Da er det greit å vite at her er det Storbritannia som er markedet. Ingen andre EU-land er blant de 10 største eksportmarkedene for leverandørindustrien. Her er avtalen med UK etter brexit avgjørende, ikke EØS-avtalen.

    

Stort bilde: Forbundsleder Jørn Eggum på talerstolen under Fellesforbundets landsmøte. FOTO: Rose Maiken Flatmo

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.