Advokat Bent Endresen (t.v.), politisk rådgiver i Nei til EU Jan Steinholt og advokat Kjell Brygfjeld, på advokatfirmaet EBTs kontor i Stavanger. (Foto: Nei til EU.)

Finpusser argumentene i ACER-søksmålet

Om to uker starter ACER-saken i Høyesterett. De siste forberedelsene gjøres nå av Nei til EU og våre advokater.

ACER-saken starter i Høyesterett tirsdag 5. september kl. 09. Rettsaken vil pågå til og med fredag den uken. Høyesterett er åpen for publikum, og du kan også følge rettsaken via videostrømming.

Advokatene Kjell Brygfjeld og Bent Endresen har nylig levert Nei til EUs skriftlige sluttinnlegg. På mandag var Nei til EUs politiske rådgivere Morten Harper og Jan Steinholt på advokatfirmaet Endresen Brygfjeld Torall (EBT) sitt kontor i Stavanger for videre saksforberedelser, før det braker løs om to uker.

Stavanger210823B.png
Advokat Kjell Brygfjeld (t.v.), Nei til EUs utredningsleder Morten Harper og advokat Bent Endresen. (Foto: Nei til EU.)

I sluttinnlegget skriver Nei til EU blant annet:

«Når det gjelder sakens materielle tvist, spørsmålet om myndighetsavståelsen til ACER/Kommisjonen/ESA er «lite inngripende», så bygger tolkingen av dette spørsmål på en totrinns konkret vurdering. For det første av det materielle innhold i de bestemmelser som myndighetsoverføringen omfatter. Dette gjelder både karakteren av myndighetsavståelsen, f.eks. forvaltningsmyndighet, og den avståtte myndighets materielle rammer. For det [andre] krever «lite inngripende»-vurderingen også en analyse av de samfunnsmessige effektene bruken av den avståtte myndighet vil kunne ha.»

«Videre anføres det at Høyesterett i en sak av denne karakter [m]å anlegge en høy intensitet i prøvingen av om Stortinget har vurdert spørsmålet om «lite inngripende» korrekt. Det anføres at denne saken ikke kan sammenliknes med de saker som Høyesterett tidligere har behandlet og som dreier seg om lovers grunnlovsmessighet.

Denne sak dreier seg om avståelse av lovgivings-, forvaltnings- og domstolsmyndighet som overføres til EU- og EØS-organer.»

Stort bilde i toppen: Advokat Bent Endresen (t.v.), politisk rådgiver i Nei til EU Jan Steinholt og advokat Kjell Brygfjeld, på advokatfirmaet EBTs kontor i Stavanger. (Foto: Nei til EU.)

reLATERT

Se alle arrangementer

Fornybare forviklinger

17. juli 2024

Erna Solbergs iver etter å innføre fjerde energipakke skaper usikkerhet for næringsliv og natur.

EUs fornybardirektiv artikkel for artikkel

28. juni 2024

Et av de mest omstridte regelverkene i EUs energipakke 4 er fornybardirektivet.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

27. juni 2024

Strøm er et samfunnsgode, ikke handelsvare. Strømmen må ut av markedet! Direktivene og forordningene i EUs fjerde energipakke må avvises i sin helhet.

Forutsigbarheten som forsvant

19. juni 2024

Line Eldring og Olav Slettebø fra EØS-utredningen avfeier empiri som motsier eller nyanserer deres egne konklusjoner som «anekdotisk».

Einar Frogner hilset Bondetinget

13. juni 2024

– Vi skal kjempe sammen med dere for folkestyret. Derfor sier vi ja til folkestyre og nei til EU, sa Einar Frogner i hilsenen til Bondelagets årsmøte.

– Vi er tøffe

08. juni 2024

Tone Berg og resten av gjengen i Sør-Trøndelag Nei til EU står på stand og tar kampen for folkestyre og rettferdighet.  

EØS-utredningens slagside

05. juni 2024

De sentrale studiene EØS-utredningen viser til, omhandler ikke de siste ti-tolv årene, der EU har sakket akterut i økonomisk utvikling i forhold til flere andre deler av verden.

Vett 1 2024 30 år med EØS

28. mai 2024

Konsekvenser for folkestyre, arbeidsliv, klima og næringsliv. Alternativer til EØS-avtalen.

Taxifrislipp truer organisert næring

28. mai 2024

– Under forrige regjering ble det påstått at frislipp av taxinæringen kom til å føre til billige priser. Det har ikke skjedd.

Økonomi og næringsliv

26. mai 2024

EØS-avtalen begrenser verktøykassen for at myndighetene kan drive en aktiv næringspolitikk. Gir avtalen forutsigbarhet for norsk næringsliv?

Handel og samarbeid med EU uten EØS

26. mai 2024

Hva skjer dersom EØS-avtalen sies opp?

Har EØS gitt gevinst?

26. mai 2024

Eldring-utvalget overser at norsk fastlandsindustri har fått et økende underskudd mot EU gjennom tiårene med EØS-avtalen.