Advokat Bent Endresen (t.v.), politisk rådgiver i Nei til EU Jan Steinholt og advokat Kjell Brygfjeld, på advokatfirmaet EBTs kontor i Stavanger. (Foto: Nei til EU.)

Finpusser argumentene i ACER-søksmålet

Om to uker starter ACER-saken i Høyesterett. De siste forberedelsene gjøres nå av Nei til EU og våre advokater.

ACER-saken starter i Høyesterett tirsdag 5. september kl. 09. Rettsaken vil pågå til og med fredag den uken. Høyesterett er åpen for publikum, og du kan også følge rettsaken via videostrømming.

Advokatene Kjell Brygfjeld og Bent Endresen har nylig levert Nei til EUs skriftlige sluttinnlegg. På mandag var Nei til EUs politiske rådgivere Morten Harper og Jan Steinholt på advokatfirmaet Endresen Brygfjeld Torall (EBT) sitt kontor i Stavanger for videre saksforberedelser, før det braker løs om to uker.

Stavanger210823B.png
Advokat Kjell Brygfjeld (t.v.), Nei til EUs utredningsleder Morten Harper og advokat Bent Endresen. (Foto: Nei til EU.)

I sluttinnlegget skriver Nei til EU blant annet:

«Når det gjelder sakens materielle tvist, spørsmålet om myndighetsavståelsen til ACER/Kommisjonen/ESA er «lite inngripende», så bygger tolkingen av dette spørsmål på en totrinns konkret vurdering. For det første av det materielle innhold i de bestemmelser som myndighetsoverføringen omfatter. Dette gjelder både karakteren av myndighetsavståelsen, f.eks. forvaltningsmyndighet, og den avståtte myndighets materielle rammer. For det [andre] krever «lite inngripende»-vurderingen også en analyse av de samfunnsmessige effektene bruken av den avståtte myndighet vil kunne ha.»

«Videre anføres det at Høyesterett i en sak av denne karakter [m]å anlegge en høy intensitet i prøvingen av om Stortinget har vurdert spørsmålet om «lite inngripende» korrekt. Det anføres at denne saken ikke kan sammenliknes med de saker som Høyesterett tidligere har behandlet og som dreier seg om lovers grunnlovsmessighet.

Denne sak dreier seg om avståelse av lovgivings-, forvaltnings- og domstolsmyndighet som overføres til EU- og EØS-organer.»

Stort bilde i toppen: Advokat Bent Endresen (t.v.), politisk rådgiver i Nei til EU Jan Steinholt og advokat Kjell Brygfjeld, på advokatfirmaet EBTs kontor i Stavanger. (Foto: Nei til EU.)

reLATERT

Se alle arrangementer

Norwegian Supreme Court to rule on ‘unconstitutional’ transfer of sovereignty 

25. sep. 2023

Transfer of authority to the EU Energy Agency ACER is at odds with the Norwegian Constitution, according to the civil action claim against the State Ministry of Foreign Affairs.

Den nye Hansaregionen

17. sep. 2023

Effektiv strømutveksling i EU-markedet er ikke det samme sett fra Stavanger og Hamburg.

Nei, NRK. Nei til EUs ACER-søksmål handler ikke om å «sabotere EØS-avtalen»

14. sep. 2023

Når NRK omsider nevner søksmålet Nei til EU har reist mot staten, velger Nyhetsmorgen å gi en forvrengt og feilaktig framstilling av hva saken dreier seg om.

Kommuner, vannkraftverk og strømutgifter

11. sep. 2023

Ny rapport: Noen sammenhenger og konsekvenser av en liberalisert kraftbransje.

Acer kan stå for fall

11. sep. 2023

Uavhengig av tausheten til NRK og riksmedia er det skrevet rettshistorie i Høyesterett denne uka.

– Staten unnviker realitetene

08. sep. 2023

Fjerde dag i Høyesterett: – Skal man vurdere realitetene i konsekvensene av de beslutninger det avstås myndighet til? Selvsagt skal man det, uttalte Nei til EUs advokat i sluttreplikken for Høyesterett.

Runddans om RME

08. sep. 2023

Tredje dag i Høyesterett: Reguleringsmyndigheten for energi (RME) skal være uavhengig av norske myndigheter og gjennomføre vedtakene som kommer fra ESA og ACER. Er RME da et norsk organ?

RME korker igjen for utbetaling av flaskehalsinntekter

07. sep. 2023

Statnett ville bruke flaskehalsinntekter til å bremse nettleieøkning. Reguleringsmyndigheten for energi (RME) sa nei. RME fungerer som EU-byrået ACERs forvaltningsorgan i Norge.

Når alarmen går i Høyesterett

06. sep. 2023

Hvem vet: Kanskje lå det symbolikk i at alarmen uforvarende ble utløst under rettsforhandlingene i Høyesterett onsdag.

- En historisk og rettshistorisk sak

05. sep. 2023

Første dag i Høyesterett: ACER utøver en myndighet som er mer omfattende enn det som ble lagt til grunn da Stortinget gjorde sitt ACER-vedtak. - Utviklingen i EU slår også inn i det regelverket som ble innført med tredje energimarkedspakke, påpeker Nei til EUs advokat Kjell Brygfjeld.

ACER-saken er i gang i Høyesterett

05. sep. 2023

Nå har Høyesterett startet sin behandling av Nei til EUs anke i ACER-saken. Følg saken direkte her.

Når én pluss én blir én

04. sep. 2023

Vil Høyesterett sette strek for Stortingets praksis med å avstå suverenitet stykkevis og delt uten å gjøre opp samlet regnskap?