Advokat Bent Endresen (t.v.), politisk rådgiver i Nei til EU Jan Steinholt og advokat Kjell Brygfjeld, på advokatfirmaet EBTs kontor i Stavanger. (Foto: Nei til EU.)

Finpusser argumentene i ACER-søksmålet

Om to uker starter ACER-saken i Høyesterett. De siste forberedelsene gjøres nå av Nei til EU og våre advokater.

ACER-saken starter i Høyesterett tirsdag 5. september kl. 09. Rettsaken vil pågå til og med fredag den uken. Høyesterett er åpen for publikum, og du kan også følge rettsaken via videostrømming.

Advokatene Kjell Brygfjeld og Bent Endresen har nylig levert Nei til EUs skriftlige sluttinnlegg. På mandag var Nei til EUs politiske rådgivere Morten Harper og Jan Steinholt på advokatfirmaet Endresen Brygfjeld Torall (EBT) sitt kontor i Stavanger for videre saksforberedelser, før det braker løs om to uker.

Stavanger210823B.png
Advokat Kjell Brygfjeld (t.v.), Nei til EUs utredningsleder Morten Harper og advokat Bent Endresen. (Foto: Nei til EU.)

I sluttinnlegget skriver Nei til EU blant annet:

«Når det gjelder sakens materielle tvist, spørsmålet om myndighetsavståelsen til ACER/Kommisjonen/ESA er «lite inngripende», så bygger tolkingen av dette spørsmål på en totrinns konkret vurdering. For det første av det materielle innhold i de bestemmelser som myndighetsoverføringen omfatter. Dette gjelder både karakteren av myndighetsavståelsen, f.eks. forvaltningsmyndighet, og den avståtte myndighets materielle rammer. For det [andre] krever «lite inngripende»-vurderingen også en analyse av de samfunnsmessige effektene bruken av den avståtte myndighet vil kunne ha.»

«Videre anføres det at Høyesterett i en sak av denne karakter [m]å anlegge en høy intensitet i prøvingen av om Stortinget har vurdert spørsmålet om «lite inngripende» korrekt. Det anføres at denne saken ikke kan sammenliknes med de saker som Høyesterett tidligere har behandlet og som dreier seg om lovers grunnlovsmessighet.

Denne sak dreier seg om avståelse av lovgivings-, forvaltnings- og domstolsmyndighet som overføres til EU- og EØS-organer.»

Stort bilde i toppen: Advokat Bent Endresen (t.v.), politisk rådgiver i Nei til EU Jan Steinholt og advokat Kjell Brygfjeld, på advokatfirmaet EBTs kontor i Stavanger. (Foto: Nei til EU.)

reLATERT

Se alle arrangementer

Nyanser av EØS

22. april 2024

EØS-utredningen gjør rett i å avdramatisere konsekvensene ved å bruke vetoretten mot EU-regler.

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange i Oslo er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

18. april 2024

Nord-Trøndelag Nei til EU krever at regjeringa utnytter handlingsrommet i EØS avtalen til å legge ned veto mot fornybardirektivet. Fristen for høringssvar går ut 19. april. Høringsuttalelsen er gjengitt i artikkelen

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

–Uakseptabel EU-innblanding

08. april 2024

– Det er totalt uakseptabelt at EUs energikommissær forsøker å blande seg inn i norske politiske beslutningsprosesser, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.