Fylkeshuset i Oppland. Foto fra Wikipedia.

Flere fylkesting advarer mot jernbanepakke IV

Fem sentrale jernbanefylker advarer Stortinget mot å innføre EUs fjerde jernbanepakke.

Fylkestinget i Trøndelag mener norske myndigheter må ha mulighet til avgjøre om jernbanestrekninger skal legges ut på anbud eller ikke. Fylkestinget mener det fortsatt må være mulig å stille nasjonale krav til sikkerhet på jernbanen.

- Å låse fast ein bestemt jernbanepolitikk for all framtid er i strid med grunnleggande demokratiske prinsipp.

«Å låse fast ein bestemt jernbanepolitikk for all framtid er i strid med grunnleggande demokratiske prinsipp. Jernbanen i Oppland treng ikkje meir konkurranse, men løysingar tilpassa typiske utfordringar for Norge og for vårt område», uttalte fylkestinget i Oppland oppunder jul.

Nabofylket Hedmark er av samme mening: «Hedmark fylkesting vil uttrykke sterk bekymring over at Stortinget kan komme til å frasi seg retten til å bestemme over norsk jernbanepolitikk i framtida.» Fylkestinget ber derfor Stortinget «stanse innføringen av Jernbanepakke IV i Norge, slik Norge har adgang til etter EØS-avtalen».

Fylkespolitikerne i Nordland fattet i oktober et tilsvarende vedtak hvor Stortinget blir bedt om å si nei til EUs fjerde jernbanepakke og bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen. Også Østfold fylkesting vedtok i desember en interpellasjon som advarer mot Jernbanepakke IV. De fem fylkene dekker tilsammen mer enn halve jernbane-Norge.

I Trøndelag, Oppland og Østfold var Kristelig Folkeparti del av det politiske flertallet som sikret vedtaket mot stemmene til Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet. I Østfold valgte de to KrF-representantene hver sin side under voteringa.

Det er fremmet lignende interpellasjoner for flere fylkesting, uten at vi i skrivende stund har full oversikt. Det som er helt klart, er at motstanden mot innføring av EUs anbudstvang på jernbanesporet er økende. Dette bør ikke minst KrF ta med seg inn i de pågående regjeringsforhandlingene.

Saken blir løpende oppdatert.

Stort bilde: Oppland fylkeshus. Foto fra Wikipedia.

Stort bilde i toppen: Fylkeshuset i Oppland. Foto fra Wikipedia. (Wikipedia)

reLATERT

Se alle arrangementer

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange i Oslo er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

Sikkerhetspolitikk på 15 minutter

08. april 2024

På 15 minutter vil Heming Olaussen, medlem av Nei til EUs folkestyreutvalg, forklare hvorfor Norges sikkerhet best ivaretas utenfor EU, og uten tettere tilknytning til EUs militærunion.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Kan EU erstatte Nato?

03. april 2024

En europeisk forsvarsgaranti er lite annet enn en ønskedrøm på ja-sida.

Norge har flere verktøy i landbrukspolitikken utenfor EU

19. mars 2024

Bondeopprør i EU viser hvor viktig det er at Norge og landbruket holdes utenfor EU

Framtida er ikke i EU

13. feb. 2024

Aktivistene i Natur og ungdom har visst glemt at Norge hadde strengere miljøkrav enn EU før innlemmelsen av EØS-avtalen.

Del 7 Beredskap i en urolig tid

12. feb. 2024

Denne delen omhandler fire områder innen beredskap: mat, transport, helse og energi.

Del 6 Digitale trusler mot demokratiet

12. feb. 2024

EU ønsker å lage reguleringer som er i forkant av den hurtige digitale utviklingen, hvilket er fornuftig.

Naturen taper på et mineralkappløp

26. jan. 2024

Så langt har ikke EØS-direktivene reddet Førdefjorden, slik miljøorganisasjonene satset på gjennom Fjordsøksmålet. Derimot pusher EU på for at Norge skal utvinne mer mineraler, og det raskt.