Folkestyret trenger et aktivt KrF

Kristelig Folkeparti viste ryggrad da partiet sa nei til norsk underlegging for EUs finanstilsyn i 2016.

Nei til EU er glade for at partiet mener at de samme argumentene gjør seg gjeldende når det gjelder suverenitetsavståelse «på et et så viktig område for Norge som energi, så lenge ESA bare skal strø sand på det ACER kommer fram til». Dette var partiets klare svar på spørsmålet om tilslutning til EUs energibyrå i Nei til EUs kandidatundersøkelse før valget sist høst.

KrF har det høyeste antall EU-motstandere. Samtidig er KrF er tilhengere av EØS-avtalen, men mener også at «(R)eservasjonsretten i EØS må benyttes når det er nødvendig». Nå er det nødvendig! 

Nei til EU håper at KrF nå kommer aktivt på banen og gir sitt bidrag i den brede alliansen som motsetter seg at Norge blir tvunget inn i EUs energiunion.

Stortingsbehandlingen om norsk underkastelse for EUs energibyrå ACER og EUs regler for grensekryssende handel med elkraft starter om få uker. Hvis disse to forordningene bli tatt ordrett inn i norsk rett, vil de legge Norge i en energipolitisk tvangstrøye med alvorlige og uoverskuelige konsekvenser for industri, miljø, land og folk. 

De tre regjeringspartiene Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre ønsker å tvinge gjennom Prop. 4 S (2017–2018) uten at suverenitetsavståelsen blir behandlet etter Grunnlovens § 115. 
Vi forutsetter at KrF er enige med oss og juridiske eksperter i at en slik omgåelse av Grunnloven ikke kan aksepteres. KrF har tidligere stått opp for mer aktiv bruk av §115 (tidligere 93).
 
KrF har nå en glimrende anledning til å vise hvorfor partiet har valgt å beholde sin uavhengighet ved å stå utenfor den sittende regjeringskonstellasjonen. 
 
Nei til EU håper at KrF nå kommer aktivt på banen og gir sitt bidrag i den brede alliansen som motsetter seg at Norge blir tvunget inn i EUs energiunion. Folkestyret trenger et aktivt KrF i alliansen for å sikre råderetten over energien vår! 

  • Innlegget har stått på trykk i Vårt Land. 

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.