Uttalelse fra Nei til EUs rådsmøte 19. november 2023.
Forbudet mot innleie fra bemanningsbyråer på byggeplasser i Oslo, Viken og Vestfold trådte i kraft i juli 2023. Samtidig ble det ikke lenger lov å leie inn til midlertidig arbeid, bare til vikariat. Bare fagforeninger i store forbund (med innstillingsrett) kan inngå avtale om unntak. Fellesforbundet og LO fikk endelig gjennomslag for et gammelt krav. Lov- og forskriftsendringene er avgjørende tiltak mot sosial dumping i bygg og anlegg.
30 bemanningsselskaper prøvde å stoppe lovendringa. De mener at den nye forskriften til arbeidsmiljøloven er i strid med EØS-avtalen. Selskapene tapte i Oslo tingrett.
Da EØS-avtalen ble vedtatt, avviste tilhengerne at Norge ville miste råderetten i arbeidslivspolitikken.
ESA, tilsynet som overvåker etterlevelsen av EØS-avtalen, mener lovendringa er i strid med vikarbyrådirektivet og tjenestefriheten i EØS. Noen uker etter dommen i tingretten, sendte ESA et formelt åpningsbrev til Norge. Dette er første trinn i en formell sak om traktatbrudd som kan havne i EFTA-domstolen. EØS-avtalen har forrang over norsk lov, også på arbeidslivsområdet.
«ESA mener at restriksjonene som Norge har innført, ikke kan begrunnes ut fra allmenne interesser, siden målsettingen er i strid med det todelte målet i vikarbyrådirektivet om å beskytte vikarer og sørge for fleksibilitet i arbeidslivet», heter det i brevet.
Så langt har regjeringa stått på sitt. ESA truer med å sende saken til EFTA-domstolen hvis ikke regjeringa gjør «tilpasninger». Hvis slike tilpasninger skal gjøres, må det være for å styrke innleieforbudet, ikke å svekke det.
Et hovedargument fra ESA er at forskriftens innleieunntak (§ 3) for helsesektoren innebærer «forskjellsbehandling» mellom privat og offentlig sektor. Dette kan regjeringa imøtegå ved å stramme inn innleiebestemmelsene også i helsesektoren.
Innleieforbudet bør utvides til flere sektorer. Det skal ikke under noen omstendigheter innsnevres eller fjernes, uansett hva ESA og EFTA-domstolen måtte mene.
Flere LO-kongresser har krevd at ILO-konvensjoner, norske tariffavtaler og norsk arbeidslivslovgivning må gis forrang foran EU-regler. Nei til EU støtter et unisont krav fra fagbevegelsen om å forsvare innleieforbudet mot ESA.
ESA og EFTA-domstolen skal holde fingrene vekk fra arbeidsmiljøloven!