Nei til EUs rådsmøte 18.–19. november på Folkets hus i Drammen. På talerstolen Sigmund Simmenes fra Hordaland.

Forsvar arbeidsmiljøloven og innleieforbudet mot ESA! 

Uttalelse fra Nei til EUs rådsmøte 19. november 2023.

Forbudet mot innleie fra bemanningsbyråer på byggeplasser i Oslo, Viken og Vestfoldtrådte i kraft i juli 2023. Samtidig ble det ikke lenger lov å leie inn til midlertidig arbeid, bare til vikariat. Bare fagforeninger i store forbund (med innstillingsrett) kan inngå avtale om unntak. Fellesforbundet og LO fikk endelig gjennomslag for et gammelt krav. Lov- og forskriftsendringene er avgjørende tiltak mot sosial dumping i bygg og anlegg. 

30 bemanningsselskaper prøvde å stoppe lovendringa. De mener at den nye forskriften til arbeidsmiljøloven er i strid med EØS-avtalen. Selskapene tapte i Oslo tingrett. 

Da EØS-avtalen ble vedtatt, avviste tilhengerne at Norge ville miste råderetten i arbeidslivspolitikken. 

ESA, tilsynet som overvåker etterlevelsen av EØS-avtalen, mener lovendringa er i strid med vikarbyrådirektivet og tjenestefriheten i EØS. Noen uker etter dommen i tingretten, sendte ESA et formelt åpningsbrev til Norge. Dette er første trinn i en formell sak om traktatbrudd som kan havne i EFTA-domstolen. EØS-avtalen har forrang over norsk lov, også på arbeidslivsområdet. 

«ESA mener at restriksjonene som Norge har innført, ikke kan begrunnes ut fra allmenne interesser, siden målsettingen er i strid med det todelte målet i vikarbyrådirektivet om å beskytte vikarer og sørge for fleksibilitet i arbeidslivet», heter det i brevet.   

Så langt har regjeringa stått på sitt. ESA truer med å sende saken til EFTA-domstolen hvis ikke regjeringa gjør «tilpasninger». Hvis slike tilpasninger skal gjøres, må det være for å styrke innleieforbudet, ikke å svekke det. 

Et hovedargument fra ESA er at forskriftens innleieunntak (§ 3) for helsesektoren innebærer «forskjellsbehandling» mellom privat og offentlig sektor. Dette kan regjeringa imøtegå ved å stramme inn innleiebestemmelsene også i helsesektoren.  

Innleieforbudet bør utvides til flere sektorer. Det skal ikke under noen omstendigheter innsnevres eller fjernes, uansett hva ESA og EFTA-domstolen måtte mene. 

Flere LO-kongresser har krevd at ILO-konvensjoner, norske tariffavtaler og norsk arbeidslivslovgivning må gis forrang foran EU-regler. Nei til EU støtter et unisont krav fra fagbevegelsen om å forsvare innleieforbudet mot ESA. 

ESA og EFTA-domstolen skal holde fingrene vekk fra arbeidsmiljøloven! 

Stort bilde i toppen: Nei til EUs rådsmøte 18.–19. november på Folkets hus i Drammen. På talerstolen Sigmund Simmenes fra Hordaland. (Foto: Sindre Humberset )

reLATERT

Se alle arrangementer

Tid for handling: Ta tilbake kontroll på krafta

02. des. 2024

Vi ønsker å reise full oppmerksomhet om forvaltningen av kraftressursene og norsk kraftpolitikk inn mot stortingsvalget 2025 under parolen ‘Krafta er vår – ta tilbake demokratisk kontroll over strømprisene’.

Nei til EU vil reise kampen mot EØS inn mot stortingsvalget

02. des. 2024

Nei til EU vil presse på for en kritisk debatt om EØS-avtalen. En avtale som underminerer selve folkestyret, og som har i seg ødeleggende elementer for norsk samfunnsliv.

Krever at handlingsrommet brukes

29. nov. 2024

- Det lokale selvstyret må hensyntas, er budskapet både fra KS og fylkeskommuner i høringen om EØS-utredningen. En rekke uttalelser krever at handlingsrommet brukes.

Stilte regjeringen til veggs på EU og EØS

28. nov. 2024

SVs stortingsgruppe markerte 30-årsjubileet for folkeavstemningen i 1994 med å stille regjeringen en rekke EU- og EØS-spørsmål i spørretimen på Stortinget.

– Om vi organiserer breitt så vinn vi

27. nov. 2024

Standpunkt samla i 2019 alle dei gjenlevande Nei til EU-leiarane til samtale om jubileet: – Den viktigaste lærdomen frå 1994 er at det er mogleg å utfordre den etablerte politiske og økonomiske makta, sa Stein Ørnhøi, leiar i Nei til EU 1995–1997.

Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet etter uttalelse fra EFTA-domstolen

20. nov. 2024

Bakgrunnen for de nye innleiereglene er at fagbevegelsen har krevd tiltak mot sosial dumping og innstramminger av innleie fra bemanningsforetak, for å sikre et trygt arbeidsliv. I dag kom EFTA-domstolen med sin uttalelse til saken som går i Oslo tingrett om innleieforbudet. Uttalelsen avklarer ikke saken, og utfallet i Oslo tingrett er fortsatt usikkert.

EFTA-domstolen: Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet  

20. nov. 2024

Norge må selv kunne bestemme over arbeidslivsspørsmål. Nei til EU ser på kampen for at innleiereglene skal bestemmes i Norge som en av de viktigste enkeltsakene akkurat nå.  

Innleieregler må bestemmes i Norge – ikke av ESA/EFTA-domstolen gjennom EØS

20. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte mener at det beste for norsk arbeidsliv er en handelsavtale med EU der Norge kan bestemme hva som tjener norsk arbeidsliv.

– Landbruket er sterkt påvirket av EØS-avtalen

19. nov. 2024

Landbruket skulle holdes utenfor EØS-avtalen, men næringen merker likevel konsekvensene, viser høringsuttalelser om EØS-utredningen. Importen av landbruksvarer fra EU har økt kraftig. Norge har fått et mindre handlingsrom på mat- og veterinærområdet.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!

19. nov. 2024

Norge må bruke reservasjonsretten i EØS mot EUs fornybardirektiv og resten av EUs fjerde energimarkedspakke. 

– Eldring-utvalget vil knytte Norge stadig tettere til EU

14. nov. 2024

I høringsmøtet om EØS-utredningen 13. november var Nei til EU-leder Einar Frogner kritisk til at Eldring-utvalget ønsker en raskere innføring av EU-tilpasninger i EØS-avtalen, og dermed knytte Norge stadig tettere til EU.

Einar Frogners landsmøtetale 2024

08. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte 2024 er nå i gang på Scandic Hamar Hotell. Einar Frogners ledertale er oppsparket til generaldebatt og meningsutveksling. Les hele talen her.