Ikke før hadde Wizz Air pakket sammen og dermed redda samferdselsminister Hareide fra å måtte stå til ansvar for EØS-pålagt kabotasje i norsk innenriks luftfart, før det dansk-litauiske selskapet DAT snappet en ny anbudskontrakt med sosial dumping som hovedingrediens.
DAT vant kontrakten for ruta mellom Oslo og Florø, men lar sitt litauiske datterselskap DOT fly ruta. Bemanninga vil vekselvis bestå av ansatte med base i Danmark og Litauen.
I konkurransegrunnlaget for den statssubsidierte ruta het det at flyselskapet sjøl i hovedsak måtte stå for flygningene, angivelig for å unngå såkalt «wet leasing» der fly, bemanning og ruter blir leid inn fra et annet flyselskap. Med sin kreative variant omgår DAT denne bestemmelsen.
Konsekvensen er at litauiske arbeidsvilkår blir importert i norsk luftfart.
– Vi ser dette som den største liberaliseringa av luftfarten siden EØS-avtalen, sier Yngve Carlsen i Norsk Flygerforbund.
Det er EØS-avtalen som pålegger Norge å tillate denne formen for kabotasje fra selskaper i EØS-området. Kabotasje er at selskaper registrert i andre land kan drive innenrikstrafikk i Norge. Den internasjonale luftfartskonvensjonen gir alle land rett til å nekte slik kabotasje, men den overstyres av EØS-avtalen hva selskaper i EØS-området angår.
Stort bilde i toppen: Avgangshall. (CC BY Marco Lopéz, Unsplash)