Skjermbilde fra overrekking av NOU om EØS fra utvalgsleder Line Eldring til utenriksminister Espen Barth Eide.

Forutsigbarheten som forsvant

Line Eldring og Olav Slettebø fra EØS-utredningen avfeier empiri som motsier eller nyanserer deres egne konklusjoner som «anekdotisk».

De gjentar («Nei til EUs slag i luften», DN 10. juni) at EØS «har gagnet Norge økonomisk», men tross flere innlegg har de aldri svart på hva som er nullalternativet som de sammenligner med.

Som kjent er det tollfrihet for alle industrivarer mellom Norge og EU uten EØS, på basis av handelsavtalen fra 1973, og tollen for fersk eller kjølt laks vil også være uendret.

Line Eldring og Olav Slettebø skriver at forhandlingene mellom Sveits og EU står «mer eller mindre i stampe». Faktum er at de nye forhandlingene åpnet formelt i mars. I prosessen med mandatene for forhandlingene, oppga EU sitt krav om en EØS-aktig rammeavtale fordi Sveits avviste dette. Sveits har ikke hastverk med å konkludere i de pågående forhandlingene. De har avtaler som ivaretar nasjonal suverenitet på en helt annen måte enn EØS-avtalen, samtidig som handelen mellom EU og Sveits har få hindringer.

Den differensierte arbeidsgiveravgiften er nok et eksempel på fraværet av minuser i EØS-utredningens «regnestykke». Avgiften har flere ganger blitt endret brått, og ble en periode helt avviklet, på grunn av EØS-avtalen. Dette har skapt uforutsigbarhet for næringslivet i distriktene. Utredningen har en rimelig balansert fremstilling av historikken (side 224-226), men dette usikkerhetsmomentet forsvinner i konklusjonene. Uten noen egentlig drøfting, gjentar utredningen flere ganger at EØS-avtalens fortrinn er forutsigbarhet.

I den grad utredningen ser ulemper med EØS-avtalen, er det der EØS er ulik et EU-medlemskap. For eksempel beskrives det som et problem at EØS ikke omfatter EUs tollunion. Med Europakommisjonens nylige initiativ for høy toll på kinesiske elbiler som aktuelt eksempel skulle vel dette utenforskapet, med egen handelspolitikk, være til å leve med.

Stort bilde i toppen: Skjermbilde fra overrekking av NOU om EØS fra utvalgsleder Line Eldring til utenriksminister Espen Barth Eide.

reLATERT

Se alle arrangementer

Strømkrisa

15. okt. 2024

Strøm

Vi har ingen garantier for framtida

07. okt. 2024

EØS-avtalen setter arbeidsplasser i spill og begrenser verktøykassen for at myndighetene kan drive en aktiv næringspolitikk, skriver Einar Frogner.

Striden om EU-medlemskap kan både vinnes og tapes

02. okt. 2024

Hvordan bør vi tenke og hvordan bør vi handle? Innledning av Ole Langeland på medlemsmøte i Vest-Agder Nei til EU 17. september 2024.

560 underskrifter på 24 timer

24. sep. 2024

Det manglet ikke på engasjement da Telemark Nei til EU sto på stand under Dyrsku’n og samlet inn underskrifter for veto mot Fornybardirektivet.

Utbyggernes fortelling

23. sep. 2024

EUs fornybardirektiv skriver utbyggerinteressenes fortelling. Da er det ikke rart at NHO lar seg rive med.

Norske EU-penger til Israel?

20. sep. 2024

Utenriksministeren måtte svare om norsk deltakelse i EUs samarbeid med Israel, i lys av Norges folkerettslige forpliktelser om ikke å bidra til krigsforbrytelser.

Handelsavtale er svaret

18. sep. 2024

En løsning med en reforhandlet handelsavtale og bilaterale avtaler på andre områder er ikke bare et reelt alternativ – det er svaret på framtidas samarbeidsform med EU-landene, skriver Einar Frogner.

Fornybardirektivet og folkestyre

13. sep. 2024

Hva blir igjen av kommunal sjølråderett om vindkraft om fornybardirektivet vedtas inn i EØS?

Høringssvar fra Vest Agder Nei til EU

13. sep. 2024

Vest-Agder Nei til EU synes det er trist at vi ikke kan få en NOU som ærlig går inn og diskuterer alternativene til EØS.

Alternativet handels­avtale er høyst levende

12. sep. 2024

Det å anta at EU-landene ikke vil være villige til å reforhandle eller inngå nye handelsavtaler er etter mitt syn en grov feilvurdering, skriver Einar Frogner.

Utgått på dato

09. sep. 2024

Norske myndigheter satser hardt på EØS, men hva om tida har løpt fra det indre markedet?

En verden utenfor EØS

05. sep. 2024

NHOs avvisning av alternativer til EØS-avtalen minner om skremslene deres før folkeavstemningen i 1994 om at 100 000 norske arbeidsplasser ville gå tapt ved et nei til EU-medlemskap. Skremsler som raskt ble gjort til skamme.