Einar Frogner, leder i Nei til EU.

Handelsavtale er svaret

En løsning med en reforhandlet handelsavtale og bilaterale avtaler på andre områder er ikke bare et reelt alternativ – det er svaret på framtidas samarbeidsform med EU-landene, skriver Einar Frogner.

Sverre Jervell hevder i et tilsvar til mitt innlegg i Klassekampen 13. september at en handelsavtale med EU ikke er et reelt alternativ til EØS-avtalen. La oss se litt på hva EØS-avtalen i realiteten innebærer. De 30 årene vi har hatt denne avtalen, viser flere politiske saker at det norske demokratiet og folkestyret er sterkt utfordret. Makt er overført til markedet, overnasjonale konsern, uavhengige forvaltningsorgan og rettslige institusjoner. Det sentrale elementet i denne utviklingen er EØS-avtalen og tolkninger og anvendelsen av den. Både fra juridisk og statsvitenskapelig hold er det anført at EØS-avtalen er udemokratisk og svekker norsk suverenitet.

Derfor handler EU- og EØS-debatten om både innholdet i politikken, hvordan beslutninger tas, på hvilke premisser og av hvilke organer og myndighetspersoner. Den handler også om hvilket handlingsrom som finnes, og i hvilken grad det kan brukes. Et handlingsrom krever modige politikere som benytter det.

Jeg vil anbefale Sverre Jervell å lese Nei til EU sin Folkestyrerapport. Den belyser og drøfter disse forholdene. Samtidig viser den at det finnes bedre alternativer som tar demokrati og folkestyre på alvor.

«Handlingsrommet krever modige politikere»

Jeg mener videre at det ikke er riktig, som Jervell hevder, at Norges andre avtaler med EU fordufter uten EØS. Det er inngått over hundre avtaler som fortsatt vil regulere samarbeidet. For eksempel startet samarbeidet mellom Norge/Efta-landene og EU før EØS-avtalen ble inngått. Dette med bakgrunn i Luxembourg-erklæringen fra 1984, der man uttrykte ønske om et samarbeid utover handelsavtalen. Norge inngikk i 1986 rammeavtaler med EU som ga både deltagelse i forskningsprogrammer og samarbeid på prosjektbasis. Norge har over tid vært en aktiv bidragsyter til EUs programsamarbeid. Vi kan delta videre i programmer om forskning, utdanning og kultur uavhengig av EØS-avtalens framtid.

La meg også ta med at EØS-skepsisen er økende i Norge. Meningsmålinger utført over flere år viser at en økende andel av befolkningen er sterkt skeptiske til EØS og ønsker en annen tilslutningsform.

En løsning med en reforhandlet handelsavtale og bilaterale avtaler på andre områder er ikke bare et reelt alternativ – det er svaret på framtidas samarbeidsform med EU-landene. Et svar som både sikrer politisk kontroll over viktige samfunnsområder og vår samhandling med landene i EU.

Innlegget har også stått i Klassekampen.

Stort bilde i toppen: Einar Frogner, leder i Nei til EU. (Foto: Eivind Formoe)

reLATERT

Se alle arrangementer

Demokrati, menneskerettigheter, sikkerhet og rettsstat i Europa

21. nov. 2024

Innspill fra Nei til EU til melding til Stortinget om demokrati i Europa.  

Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet etter uttalelse fra EFTA-domstolen

20. nov. 2024

Bakgrunnen for de nye innleiereglene er at fagbevegelsen har krevd tiltak mot sosial dumping og innstramminger av innleie fra bemanningsforetak, for å sikre et trygt arbeidsliv. I dag kom EFTA-domstolen med sin uttalelse til saken som går i Oslo tingrett om innleieforbudet. Uttalelsen avklarer ikke saken, og utfallet i Oslo tingrett er fortsatt usikkert.

EFTA-domstolen: Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet  

20. nov. 2024

Norge må selv kunne bestemme over arbeidslivsspørsmål. Nei til EU ser på kampen for at innleiereglene skal bestemmes i Norge som en av de viktigste enkeltsakene akkurat nå.  

Innleieregler må bestemmes i Norge – ikke av ESA/EFTA-domstolen gjennom EØS

20. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte mener at det beste for norsk arbeidsliv er en handelsavtale med EU der Norge kan bestemme hva som tjener norsk arbeidsliv.

– Landbruket er sterkt påvirket av EØS-avtalen

19. nov. 2024

Landbruket skulle holdes utenfor EØS-avtalen, men næringen merker likevel konsekvensene, viser høringsuttalelser om EØS-utredningen. Importen av landbruksvarer fra EU har økt kraftig. Norge har fått et mindre handlingsrom på mat- og veterinærområdet.

Vi er nok utafor EU i 2054 også

19. nov. 2024

Ja-sida er desperate med sitt revansjeprosjekt: Norge inn i EU. Men velgerne lar seg verken lokke eller true.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!

19. nov. 2024

Norge må bruke reservasjonsretten i EØS mot EUs fornybardirektiv og resten av EUs fjerde energimarkedspakke. 

– Eldring-utvalget vil knytte Norge stadig tettere til EU

14. nov. 2024

I høringsmøtet om EØS-utredningen 13. november var Nei til EU-leder Einar Frogner kritisk til at Eldring-utvalget ønsker en raskere innføring av EU-tilpasninger i EØS-avtalen, og dermed knytte Norge stadig tettere til EU.

– Vi trenger et nytt språk om EU

09. nov. 2024

Freddy André Øvstegård mener folkestyre-argumentet står sterkere enn noen gang, men at vi trenger et nytt språk i EU-debatten. Det kom fram under bokbadet på Nei til EUs landsmøte.

Einar Frogners landsmøtetale 2024

08. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte 2024 er nå i gang på Scandic Hamar Hotell. Einar Frogners ledertale er oppsparket til generaldebatt og meningsutveksling. Les hele talen her.

– Donald Trump skal ikke bestemme Norges forhold til EU

07. nov. 2024

– Vi skal skremmes inn i EU. Et EU som ikke kommer til å bli mer demokratisk fordi om vi frykter hva som kan skje i USA, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU.

Opptrapping for landbruket utenfor EU

05. nov. 2024

– Grensekontroll og suverenitet over landbrukspolitikken kan det ikke forhandles om. Det må EU forstå, fastslo Beat Röösli i Det sveitsiske bondelaget på Nei til EUs landbrukskonferanse.