Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU.

Høyre og EUs energitvang

Stortinget skal over nyttår behandle regjeringens forslag om å underlegge Norge EUs energibyrå. Da kan EU regulere og bestemme over energipolitikken vår gjennom overvåkingsorganet ESA.

Nei til EU mener dette handler om å avgi kontrollen over vår viktigste evigvarende ressurs, fossefallene. Det handler om en forutsetning for norsk industri. Det handler om strømpris og forsyning i et kaldt langstrakt land. Det gjelder rett og slett arvesølvet vårt.

Mange er med god grunn bekymret for konsekvensene av å underlegge seg EUs energibyrå ACER. Fylkestingene både i Telemark og Nordland har relativt nylig sagt nei til en slik suverenitetsavståelse. Dette er bekymringer som Stortinget må ta på alvor!

Det er et dårlig utgangspunkt for denne viktige debatten når Høyres Lene Westgaard-Halle i Nationen lørdag 16. desember hevder at «å seie nei til Acer vil vere det same som å sette EØS-avtalen på spel». Mener altså Westgaard-Halle at Norge faktisk ikke har noen reservasjonsrett i EØS (også kalt vetoretten)? Er det slik at Norge i EØS er bastet og bundet, og ikke har noen muligheter til unntak fra de reglene som kommer fra EU, selv når de opplagt går på tvers av norske interesser?

Nei til EU mener Norge kan forhandle frem en bedre og mer demokratisk handelsavtale med EU enn dagens EØS-avtale. Samtidig vil vi bruke de unntaksmulighetene EØS-avtalen faktisk har for å sikre norske interesser. Mange EØS-tilhengere snakker varmt om avtalens handlingsrom og at det her ligger store muligheter for nasjonal politikk. Sittende regjering og Høyre snakker også om dette. Skal vi tro Westgaard-Halle er det fryktelig trangt i Høyres såkalte handlingsrom. Den eneste handlingen er å ville knytte Norge til EU på stadig nye måter.

Innlegget er trykt i Nationen 21.12.17.

Stort bilde i toppen: Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU. (Foto: Eivind Formoe)

reLATERT

Se alle arrangementer

Kraft og tvang mot folkestyre

29. april 2024

Fornybardirektivet går løs på selve grunnlaget for lokaldemokratiet.

Veto mot fornybardirektivet 

29. april 2024

EUs energikomissær Kadri Simson truer Norge med konsekvenser dersom ikke Fornybardirektivet innføres innen august 2024. EU kommer med direkte trusler mot Norge.  

EØS-debatten er et spørsmål om å ta demokratiet på alvor 

29. april 2024

For å sikre folkestyret må Norge stanse maktoverføringen til EU. Regjeringens lovnader om å bruke handlingsrommet i EØS må følges opp i praksis.

EUs reviderte avløpsdirektiv mangler lokal tilpasning 

29. april 2024

Forurensing fra avløp må reduseres, men EUs reviderte avløpsdirektiv mangler lokal tilpasning og går dermed feil vei inn i fremtiden. 

EUs bygningsenergidirektiv mangler lokal tilpasning 

29. april 2024

Klimagassutslipp fra bygg må ned, men bygningsenergidirektivet mangler lokal tilpasning og går dermed feil vei inn i fremtiden. 

Nyanser av EØS

22. april 2024

EØS-utredningen gjør rett i å avdramatisere konsekvensene ved å bruke vetoretten mot EU-regler.

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

18. april 2024

Nord-Trøndelag Nei til EU krever at regjeringa utnytter handlingsrommet i EØS avtalen til å legge ned veto mot fornybardirektivet. Fristen for høringssvar går ut 19. april. Høringsuttalelsen er gjengitt i artikkelen

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.