EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen har hatt «konferansen om Europas fremtid» som en hovedsak. Den toårige prosessen om EUs utvikling skulle starte i mai, men er nå utsatt på ubestemt tid. (Foto: EU-kommisjonen.)

Hva skjer med Europeisk minstelønn?

Dersom det kommer et direktiv om at alle enten skal være dekket av en tariffavtale eller ha minstelønn så er det i strid med vårt kollektive avtalesystemet.  Det betyr også at EU tilriver seg en myndighet nordisk fagbevegelse mener EU ikke har.

Etter  EU-kommisjonspresident Ursula von der Leyens State of the Union tale onsdag 16.9 er det klart at det kommer et direktiv, et lovforslag om europeisk minstelønn.

Det støttes av et flertall i DEFS, også kalt EURO-LO. Men fagbevegelse og arbeidsgivere  i alle nordiske land er bastant imot.  Det samme gjelder Østerrike, Italia og Kypros. De mener en slik minstelønn vil undergrave det kollektive forhandlingssystemet. Det er land uten lovbestemt minstelønn som har høyest organisasjonsgrad og beste avtaler.

DEFS har sendt ut pressemelding etter et møte med EU-presidenten der hun har lovt at de aldri vil lovfeste minstelønn i de land som i dag utelukkende fastsetter lønninger gjennom kollektive forhandlinger.  I I Dagens Nyheter 14.9.2020 skriver von der Leyen:

«I stedet (for statlig fastsatt minstelønn) vil vi styrke tariffavtalen i de landene som har mye igjen å gjøre, og vi vil gjøre det uten å forstyrre det velfungerende systemet, som det i Sverige.»

Problemet er at hun i neste avsnitt skriver «alle skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom en tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn».

LOs representant i Brussel, Robert René Hansen sier til Fri Fagbevegelse 17.9. 2020:

– De sier at vi ikke skal tvinges til å innføre lovfestet minstelønn, men sier samtidig at alle skal dekkes av enten en lov eller gjennom avtaler. Det viser bare at kommisjonen ikke skjønner hvordan flere av de nordiske modellene fungerer, og kanskje aller minst hvordan lønnsdannelse som baserer seg på forhandlinger mellom partene i arbeidslivet fungerer. 

Han mener også at nordisk fagbevegelses grunnleggende utgangspunkt er at EU ikke har juridisk kompetanse til å fremme forslag som griper inn i lønnsdannelsen.

Saken står på dagsorden på ministerrådsmøte i oktober. I mai 2021 er det LO-kongress.

Stort bilde i toppen: EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen har hatt «konferansen om Europas fremtid» som en hovedsak. Den toårige prosessen om EUs utvikling skulle starte i mai, men er nå utsatt på ubestemt tid. (Foto: EU-kommisjonen.)

reLATERT

Se alle arrangementer

Gratulerer med dagen! 

26. april 2024

La oss bruke 1. mai til å stå sammen mot EU, og kjempe for en rettferdig og likestilt verden. Vi har kraften til å skape endring. La oss bruke den. 

Gå med Nei til EU 1. mai!

26. april 2024

1. mai markerer arbeidernes dag og Nei til EU samles over hele landet for å vise styrke og solidaritet i kampen for sosial rettferdighet.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Overleverte EØS-rapport til Stortinget 

14. mars 2024

Leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité, Freddy André Øvstegård fra SV, mener EØS bidrar til løsarbeid, sosial dumping og et race mot bunnen. 

Del 2 Arbeidsliv i forandring - kamp mot sosial dumping og løsarbeid

12. feb. 2024

EU og EØS-avtalen har forandret europeisk og norsk arbeidsliv dramatisk. Fagbevegelsen i Europa er sterkt svekket.

Krona for klima og arbeid

27. nov. 2023

Innføring av euro i Norge ville frata nye grønne næringer et formidabelt konkurransefortrinn.

Forsvar arbeidsmiljøloven og innleieforbudet mot ESA! 

21. nov. 2023

Uttalelse fra Nei til EUs rådsmøte 19. november 2023.

Dramatisk skifte om EØS, ACER og innleie i Fellesforbundet

27. okt. 2023

– Vedtakene på Fellesforbundets landsmøte er svært viktige, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU. 

Europas arme arbeidere

02. okt. 2023

​​​​​​​Arbeid skulle være veien ut av fattigdom, men de arbeidende fattige blir stadig flere i EUs indre marked.

Forsvar innleieforbudet mot ESA!

11. aug. 2023

Forbudet mot innleie fra bemanningsbyråer på byggeplasser i østlands-området trådte nylig i kraft. Fellesforbundet og LO fikk endelig gjennomslag for et gammelt krav. Forbudet er et viktig tiltak mot sosial dumping i bygg og anlegg.

Ris til egen bak

07. aug. 2023

Når EØS-tilsynet ESA vil stanse norske tiltak mot sosial dumping, er det Norge som betaler for jobben.

Drosjeutvalget balanserer på den gule veistripa

06. juli 2023

Ved å styre strengt etter den gule stripa håper Drosjeutvalget at de ikke blir overkjørt av ESA.