Bygging av vindkraftanlegg.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

Strøm er et samfunnsgode, ikke handelsvare. Strømmen må ut av markedet! Direktivene og forordningene i EUs fjerde energipakke må avvises i sin helhet.

Tilhengerne av EUs energiunion vil:

  • At EU skal styre norsk energiproduksjon.
  • Godta EUs energipakker med lover, direktiver og forordninger.

 

Nå legger de opp til at Norge skal godta EUs energipakke 4. 
Det såkalte fornybardirektivet er et helt sentralt direktiv i pakka.

EU vil ha norsk fornybar energi

I dag har Norge nærmere 75 prosent fornybar energi, i hovedsak vannkraft. Målet for EU-landene er at de skal ha 42,5 prosent fornybar energi innen 2030. EU vil at Norge skal bygge ut enormt mye ny fornybar kraft som skal gå til EU-land. Hvis Norge godtar fornybardirektivet, vil Norge være medansvarlig for at hele EU når sitt unionsmål, og bygge ut fort. Dette vil gå ut over kraftforedlende industri, øke de historisk høye strømprisene enda mer for folk flest og ødelegge enda mer natur. 

Norge må nedlegge veto mot fornybardirektivet

Strøm er et samfunnsgode, ikke handelsvare. Strømmen må ut av markedet! Direktivene og forordningene i EUs fjerde energipakke må avvises i sin helhet. Nei til EU advarer mot alle forsøk på å innlemme regelverket i EØS-avtalen bit for bit.

Nei til EU samarbeider med mange folkelige organisasjoner som Motvind, Industriaksjonen, miljøbevegelsen osv. Bli med i vår folkebevegelse for natur, levelige strømpriser og demokrati!

 

Teksten fortsetter under bildet. 

RoanVindkraft_Ole Martin Wold.jpg
Roan Vindkraft. (Foto: Ole Martin Wold, CC BY-NC-ND 2.0)

Fornybardirektivet truer norsk natur. Stans EUs energipakke 4

Vi vil ikke ha: 

  • massiv ødeleggelse av norsk natur 
  • høye norske strømpriser 
  • svekket konkurranseevne for norsk kraftforedlende industri. 
  • økte økonomiske byrder for nordmenn flest. 
  • svekka lokaldemokrati grunnet nye bestemmelser om urimelig korte behandlingstider for konsesjoner. 

 

EU vil ikke utrede konsekvenser for miljøet ved alle utbyggingsprosjekter.
Saksbehandlings-tida skal være ekstremt kort. I dag er vanlig behandlingstid sju år. EU legger opp til ett år i viktige områder og to år i andre. Dette undergraver lokaldemokratiet i kommunene der utbygginga vil skje. I dag må kommunene vedta utbygging etter plan- og bygningsloven før konsesjon til utbygging kan gis. 

Vedtas fornybardirektivet blir denne bestemmelsen illusorisk. Prosjekter med ødeleggende konsekvenser for natur vil kunne gjennomføres ved at utbygger betaler et pengebeløp. Men naturen er ikke en vare som kan kjøpes og selges!

Stort bilde i toppen: Bygging av vindkraftanlegg. (Foto: Ole Martin Wold, CC BY-NC-ND 2.0)

reLATERT

Se alle arrangementer

Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet etter uttalelse fra EFTA-domstolen

20. nov. 2024

Bakgrunnen for de nye innleiereglene er at fagbevegelsen har krevd tiltak mot sosial dumping og innstramminger av innleie fra bemanningsforetak, for å sikre et trygt arbeidsliv. I dag kom EFTA-domstolen med sin uttalelse til saken som går i Oslo tingrett om innleieforbudet. Uttalelsen avklarer ikke saken, og utfallet i Oslo tingrett er fortsatt usikkert.

EFTA-domstolen: Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet  

20. nov. 2024

Norge må selv kunne bestemme over arbeidslivsspørsmål. Nei til EU ser på kampen for at innleiereglene skal bestemmes i Norge som en av de viktigste enkeltsakene akkurat nå.  

Innleieregler må bestemmes i Norge – ikke av ESA/EFTA-domstolen gjennom EØS

20. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte mener at det beste for norsk arbeidsliv er en handelsavtale med EU der Norge kan bestemme hva som tjener norsk arbeidsliv.

– Landbruket er sterkt påvirket av EØS-avtalen

19. nov. 2024

Landbruket skulle holdes utenfor EØS-avtalen, men næringen merker likevel konsekvensene, viser høringsuttalelser om EØS-utredningen. Importen av landbruksvarer fra EU har økt kraftig. Norge har fått et mindre handlingsrom på mat- og veterinærområdet.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!

19. nov. 2024

Norge må bruke reservasjonsretten i EØS mot EUs fornybardirektiv og resten av EUs fjerde energimarkedspakke. 

– Eldring-utvalget vil knytte Norge stadig tettere til EU

14. nov. 2024

I høringsmøtet om EØS-utredningen 13. november var Nei til EU-leder Einar Frogner kritisk til at Eldring-utvalget ønsker en raskere innføring av EU-tilpasninger i EØS-avtalen, og dermed knytte Norge stadig tettere til EU.

Einar Frogners landsmøtetale 2024

08. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte 2024 er nå i gang på Scandic Hamar Hotell. Einar Frogners ledertale er oppsparket til generaldebatt og meningsutveksling. Les hele talen her.

Opptrapping for landbruket utenfor EU

05. nov. 2024

– Grensekontroll og suverenitet over landbrukspolitikken kan det ikke forhandles om. Det må EU forstå, fastslo Beat Röösli i Det sveitsiske bondelaget på Nei til EUs landbrukskonferanse.

Er SV fremdeles mot EØS?

30. okt. 2024

Det foreslåtte standpunktet er politisk krevende og pedagogisk uholdbart. Hvis målet er å å få også EØS-skeptikernes og -tvilernes stemme ved stortingsvalget 2025.

Island er langt unna et EU-medlemskap

28. okt. 2024

De fleste av Islands politiske partier avviser ideen om å bli med i EU. En regjeringskoalisjon som søker EU-medlemskap er ikke sannsynlig.

Vil sikre suverenitet og egen valuta

28. okt. 2024

Det er levert grunnlovsforslag som sier at enhver suverenitetsavståelse krever kvalifisert flertall i Stortinget og at Norge skal ha en egen valuta.

Fornybardirektivet på 1-2-3

24. okt. 2024

EU presser på for at Norge skal innføre fornybardirektivet i EØS-avtalen. Se videoen med Morten Harper her!