Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, november 2017.

Hvorfor gi EU styring over energipolitikken vår?

Nei til EU svarer Svein Roald Hansen om EUs nye energipakke: – Land der elektrisitet er hovedform for oppvarming, kraftkrevende og distriktsbasert industri blir taperne.

I mars 2018 skal Stortinget behandle EUs energipakke 3. Den store striden står om Norge skal gi fra seg myndighet til EUs energibyrå ACER. Sammen med bygging av flere overføringskabler for strøm til kontinentet og Storbritannia, frykter vi en europeisk strømpris i Norge. Taperne blir forbrukerne i et land der elektrisitet er hovedform for oppvarming. Taperne blir den store norske kraftkrevende og distriktsbaserte eksportindustrien.

Da blir det en fattig trøst når Svein Roald Hansen i Fredriksstad Blad forteller at vi nå får regler mot å stenge strøm i kuldeperioder og at vi skal få vite hva strømmen består av. Nå vet vi jo allerede at strømmen vår kommer fra vannkraft, det gjør 96 prosent av all strøm i Norge. Og det er faktisk forbudt å stenge strømmen i Norge i kuldeperioder og ellers når det er fare for liv, helse eller større skade.

Så forteller Hansen at direktivet gir adgang til å velge leverandører på tvers av landegrensene og forbud mot å forskjellsbehandle egne innbyggere og nabolandets innbyggere. Han forteller at EU nå følger etter den nordiske kraftbørsen og det integrerte nordiske energimarkedet.

Men det er jo nettopp dette vi advarer mot. Den dag Norge er med i et fullt integrert europeisk kraftmarked med en europeisk kraftbørs, da har vi også en europeisk kraftpris. Som Hansen sier selv, da kan både innbyggere og industri i EU bestille strøm fra Norge til samme pris som norske kunder. Det norske og nordiske kraftoverskuddet som har gitt lave strømpriser til nå dreneres bort. Og det hele styres direkte av EUs energibyrå ACER.

Hvorfor vil Hansen gi EU styring over vårt arvesølv?

Stort bilde i toppen: Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, november 2017. (Eivind Formoe)

reLATERT

Se alle arrangementer

Kraft og tvang mot folkestyre

29. april 2024

Fornybardirektivet går løs på selve grunnlaget for lokaldemokratiet.

Veto mot fornybardirektivet 

29. april 2024

EUs energikomissær Kadri Simson truer Norge med konsekvenser dersom ikke Fornybardirektivet innføres innen august 2024. EU kommer med direkte trusler mot Norge.  

EØS-debatten er et spørsmål om å ta demokratiet på alvor 

29. april 2024

For å sikre folkestyret må Norge stanse maktoverføringen til EU. Regjeringens lovnader om å bruke handlingsrommet i EØS må følges opp i praksis.

EUs reviderte avløpsdirektiv mangler lokal tilpasning 

29. april 2024

Forurensing fra avløp må reduseres, men EUs reviderte avløpsdirektiv mangler lokal tilpasning og går dermed feil vei inn i fremtiden. 

EUs bygningsenergidirektiv mangler lokal tilpasning 

29. april 2024

Klimagassutslipp fra bygg må ned, men bygningsenergidirektivet mangler lokal tilpasning og går dermed feil vei inn i fremtiden. 

Nyanser av EØS

22. april 2024

EØS-utredningen gjør rett i å avdramatisere konsekvensene ved å bruke vetoretten mot EU-regler.

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

18. april 2024

Nord-Trøndelag Nei til EU krever at regjeringa utnytter handlingsrommet i EØS avtalen til å legge ned veto mot fornybardirektivet. Fristen for høringssvar går ut 19. april. Høringsuttalelsen er gjengitt i artikkelen

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.