Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, november 2017.

Hvorfor gi EU styring over energipolitikken vår?

Nei til EU svarer Svein Roald Hansen om EUs nye energipakke: – Land der elektrisitet er hovedform for oppvarming, kraftkrevende og distriktsbasert industri blir taperne.

I mars 2018 skal Stortinget behandle EUs energipakke 3. Den store striden står om Norge skal gi fra seg myndighet til EUs energibyrå ACER. Sammen med bygging av flere overføringskabler for strøm til kontinentet og Storbritannia, frykter vi en europeisk strømpris i Norge. Taperne blir forbrukerne i et land der elektrisitet er hovedform for oppvarming. Taperne blir den store norske kraftkrevende og distriktsbaserte eksportindustrien.

Da blir det en fattig trøst når Svein Roald Hansen i Fredriksstad Blad forteller at vi nå får regler mot å stenge strøm i kuldeperioder og at vi skal få vite hva strømmen består av. Nå vet vi jo allerede at strømmen vår kommer fra vannkraft, det gjør 96 prosent av all strøm i Norge. Og det er faktisk forbudt å stenge strømmen i Norge i kuldeperioder og ellers når det er fare for liv, helse eller større skade.

Så forteller Hansen at direktivet gir adgang til å velge leverandører på tvers av landegrensene og forbud mot å forskjellsbehandle egne innbyggere og nabolandets innbyggere. Han forteller at EU nå følger etter den nordiske kraftbørsen og det integrerte nordiske energimarkedet.

Men det er jo nettopp dette vi advarer mot. Den dag Norge er med i et fullt integrert europeisk kraftmarked med en europeisk kraftbørs, da har vi også en europeisk kraftpris. Som Hansen sier selv, da kan både innbyggere og industri i EU bestille strøm fra Norge til samme pris som norske kunder. Det norske og nordiske kraftoverskuddet som har gitt lave strømpriser til nå dreneres bort. Og det hele styres direkte av EUs energibyrå ACER.

Hvorfor vil Hansen gi EU styring over vårt arvesølv?

Stort bilde i toppen: Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, november 2017. (Eivind Formoe)

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.