Island: Acer vil kunne ødelegge konkurranseevnen

– Islandsk Acer-medlemskap medfører en betydelig risiko for Islands økonomi og vår levestandard, sier Bjarni Jónsson.

Jónsson er sivilingeniør i elektroteknikk og styremedlem i den islandske nei-organisasjonen Heimssýn. Han er aktuell med en ny video på norsk der han viser de alvorlige konsekvensene en Acer-tilknytning vil kunne få for Island.

– Islands kraftsystem er et kombinert system forsynt sytti prosent av vannkraft og tretti prosent av geotermisk kraft. EU sitt kraftsystem er 74 prosent basert på fossil energi og 26 prosent på fornybare kilder.

  • Se videoen her: [Artikkelen fortsetter under videoen]

Betydelig risiko

– Om det islandske kraftmarkedet blir integrert i EU sitt kraftmarked vil prisdannelsen bli fullstendig unaturlig for forholdene i Island. Kraftprisen vil kunne ødelegge arbeidslivets konkurranseevne. Islandske energikilder vil ikke lenger forsyne kraft til konkurransedyktige priser innenlands.

– Derfor medfører islandsk medlemskap i Acer en betydelig risiko for Islands økonomi og vår levestandard. EU lager tiårige nettutviklingsplaner som omfatter en liste over prioriterte prosjekter. På denne lista finner vi Ice Link, en kraftkabel mellom Island og Skottland, som skal stå ferdig i 2027.

Kan Island si nei til kraftkabel?

– Kan Island si nei til en utenlandsk kraftkabel om Acer ønsker en slik? Dersom Alltinget sier ja til EUs energiunion og dermed avgir suverenitet til EUs energibyrå Acer, vil en eventuell tvist om en slik kabel bli avgjort innenfor EUs rettssystem. Ikke i Islands rettssystem.

– Et islandsk nei til en utenlandskabel ville bryte med selve grunntanken for energiunionen.

– Acer og den islandske avleggeren RME har til oppgave å overvåke at Island følger EUs nettutviklingsplan. Ved å opprette RME og innlemme den tredje energimarkedspakken i energiloven vil Island godta dette premisset.

– Acer skal arbeide for gjennomføring av EUs nettutviklingsplan og vil starte forberedelse til realisering av Ice Link om Alltinget ikke bruker sin vetorett mot EUs energipakke i EØS.

reLATERT

Se alle arrangementer

Suverenitet på sokkelen

18. mars 2024

Ved å nøle om EUs helikopterforordning setter regjeringen ikke bare sikkerheten, men hele kontinentalsokkelen i spill.

Overleverte EØS-rapport til Stortinget 

14. mars 2024

Leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité, Freddy André Øvstegård fra SV, mener EØS bidrar til løsarbeid, sosial dumping og et race mot bunnen. 

57 % mener EU har for mye makt i Norge

14. mars 2024

Et stort flertall mener EU har for mye makt i Norge, viser en ny meningsmåling. Bare 27 % mener EU ikke har for mye makt.

30 år med EØS i 30 punkter

13. mars 2024

Folkestyreutvalgets rapport kort fortalt.

EØS-rapporten overrakt til regjeringen 

13. mars 2024

Tirsdag 12. mars overrakte Einar Frogner Folkestyreutvalgets EØS-rapport til statssekretær Eivind Vad Petersson i Utenriksdepartementet. 

– Folkestyret er sterkt truet

12. mars 2024

– Folkestyreutvalget har konkludert med at folkestyret er sterkt truet med EØS-avtalen, sa Fanny Voldnes, som sitter i Folkestyreutvalget som la fram sin EØS-rapport 12. mars.  

30 år med EØS-avtalen

12. mars 2024

Et spørsmål om å ta demokratiet på alvor. Rapport fra Folkestyreutvalget

Rekordlav oppslutning om EØS

10. mars 2024

Det er flere som er for en handelsavtale med EU enn EØS-avtalen, viser en ny meningsmåling. Mange er usikre.

Folkestyreutvalgets EØS-rapport lanseres 12. mars 

07. mars 2024

Folkestyreutvalgets nye rapport «30 år med EØS-avtalen» påviser konsekvenser på en rekke samfunnsområder, samt alternativer til dagens avtale.  

Sveitsiske tilstander

04. mars 2024

EU har gitt etter for Sveits. Nye forhandlinger mellom Brussel og Bern kan aktualisere debatten om alternativer til EØS.

Del 3 Energi og kontrollen med krafta

12. feb. 2024

EU/EØS-regelverket har hatt stor innvirkning på norsk olje-, gass- og kraftsektor. Det gjelder på alt fra konsesjonspolitikk og ressursforvaltning til eierskap, selskapsstrukturer og markedsliberalisering.

Del 10 Handel og samarbeid med EU uten EØS

12. feb. 2024

Dersom EØS-avtalen sies opp, skal handelsavtalen som ble inngått mellom Norge og EU før EØS igjen regulere handelen.