Island: Acer vil kunne ødelegge konkurranseevnen

– Islandsk Acer-medlemskap medfører en betydelig risiko for Islands økonomi og vår levestandard, sier Bjarni Jónsson.

Jónsson er sivilingeniør i elektroteknikk og styremedlem i den islandske nei-organisasjonen Heimssýn. Han er aktuell med en ny video på norsk der han viser de alvorlige konsekvensene en Acer-tilknytning vil kunne få for Island.

– Islands kraftsystem er et kombinert system forsynt sytti prosent av vannkraft og tretti prosent av geotermisk kraft. EU sitt kraftsystem er 74 prosent basert på fossil energi og 26 prosent på fornybare kilder.

  • Se videoen her: [Artikkelen fortsetter under videoen]

Betydelig risiko

– Om det islandske kraftmarkedet blir integrert i EU sitt kraftmarked vil prisdannelsen bli fullstendig unaturlig for forholdene i Island. Kraftprisen vil kunne ødelegge arbeidslivets konkurranseevne. Islandske energikilder vil ikke lenger forsyne kraft til konkurransedyktige priser innenlands.

– Derfor medfører islandsk medlemskap i Acer en betydelig risiko for Islands økonomi og vår levestandard. EU lager tiårige nettutviklingsplaner som omfatter en liste over prioriterte prosjekter. På denne lista finner vi Ice Link, en kraftkabel mellom Island og Skottland, som skal stå ferdig i 2027.

Kan Island si nei til kraftkabel?

– Kan Island si nei til en utenlandsk kraftkabel om Acer ønsker en slik? Dersom Alltinget sier ja til EUs energiunion og dermed avgir suverenitet til EUs energibyrå Acer, vil en eventuell tvist om en slik kabel bli avgjort innenfor EUs rettssystem. Ikke i Islands rettssystem.

– Et islandsk nei til en utenlandskabel ville bryte med selve grunntanken for energiunionen.

– Acer og den islandske avleggeren RME har til oppgave å overvåke at Island følger EUs nettutviklingsplan. Ved å opprette RME og innlemme den tredje energimarkedspakken i energiloven vil Island godta dette premisset.

– Acer skal arbeide for gjennomføring av EUs nettutviklingsplan og vil starte forberedelse til realisering av Ice Link om Alltinget ikke bruker sin vetorett mot EUs energipakke i EØS.

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.