Island kan gi Acer-omkamp i Norge

Senterpartiet vil ha Acer-omkamp dersom Island legger ned veto, mens tidligere ESA-topp vil bryte EØS-avtalen med en spesialordning for å likevel legge Norge under Acer.

Senterpartiet mener Acer-saken må behandles på nytt i Stortinget om Island sier nei til EUs tredje energimarkedspakke og EUs energitilsyn Acer. Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ha omkamp om Norges deltagelse i EUs energibyrå dersom Island ikke blir med. 

«Holder dere på fortsatt? Er det virkelig nødvendig med Nei til EU som organisasjon, er ikke den kampen vunnet for lengst? Det spør folk meg om innimellom. Det EU-vennlige maktapparatet er rystet i sine grunnvoller. Nei-siden vant folket og debatten i kampen mot EUs tredje energipakke, selv om vi tapte på målstreken», skriver Kathrine Kleveland i Nationen.

Tidligere ESA-topp Per Andreas Bjørgan tviler på at islandsk veto vil hindre Norge fra å bli med i Acer. Etter EØS-avtalen vil et Islandsk veto stoppe Acer for Norge. Men den tidligere ESA-toppen tror EU og Norge vil finne «en pragmatisk løsning» uten Island. EØS-avtalen trenger altså ikke følges når målet er å innføre mer EU-politikk!

– Det spørsmålet alle stiller, er kvifor Jonas Gahr Støre påstår at han har fått garanti for norsk råderett når han må vita at regjeringa ikkje verken kan eller vil lova noko slikt, skriv Oddvar Skre i sitt innlegg.

Rasmus Hansson legger seg flat etter å ha påstått at ingen i norsk miljøbevegelse er mot Acer.

Siste skanse i Acer-striden. Islands svar på SV avgjør om det blir nei til Acer. Det er usikkert om veto vil hindre norsk medlemskap. – Det er en stor bekymring i Selvstendighetspartiet om EUs energipakke. Det handler om suverenitet over kraftproduksjonen og kontroll over ressursene, sier Njáll Trausti Friðbertsson, alltingsrepresentant for Selvstendighetspartiet, et av Islands tre regjeringspartier til Klassekampen.

Slik kan Island velte norsk Acer-deltagelse. Erna Solberg virket selvsikker i Stortinget forrige uke. Men Haraldur Ólafsson, leder for Islands Nei til EU-bevegelse, tror ikke norsk press vil påvirke Islands Acer-beslutning. For fem år siden var ikke EØS-medlemskap et spørsmål, det var en del av hverdagen. Men nå er mitt inntrykk at majoriteten av både politikere og befolkningen generelt er langt mer skeptiske, sier Haraldur Ólafsson, leder for Heimssýn, den islandske søsterorganisasjonen til «Nei til EU» til E24.no

«Et stort flertall av lokale partilag og fylkeslag som uttalte seg, var imot at Ap skulle si ja til regjeringens ACER-forslag. Den lyttingen Jonas Gahr Støre henviser til, må ha vært gjennomført med svært effektivt hørselsvern», skriver Hogne Hongset.

«Vi tror også denne saken har fått øynene opp på mange for hvordan EØS-avtalen har utviklet seg. Nei til EU har for eksempel fått over 1500 medlemmer som har meldt seg inn selv», skriver Kathrine Kleveland i Nationen.

Ny EØS-debatt

– Vi må lære oss å slåss for EØS. Statsminister Erna Solberg tror EØS-avtalen bare vil bli viktigere for Norge etter hvert som oljealderen ebber ut. Statsminister Erna Solberg mener EØS-avtalens tilhengere har vært for dårlige til å forsvare den. – Jeg tror vi må lære oss å slåss mer for EØS-avtalen politisk. De partiene som står bak EØS-avtalen, må slåss mer for den, oppfordrer Erna Solberg.

EU-kommisjonen har lagt fram et forslag til et nytt arbeidsmarkedsbyrå som skal håndheve EUs regelverk og mekle i konflikter mellom medlemslandene. Det er fortsatt uklart hvor sterk overnasjonal myndighet byrået vil få. Det som likevel er klart, er at flere og flere slike EU-byråer får overnasjonal myndighet.  «Når Norge på område etter område blir en del av dette, vil vi i stadig større grad inngå i den føderale EU-staten, stikk i strid med Grunnloven, to folkeavstemninger om EU og intensjonen i EØS-avtalen», skriver Klassekampen på lederplass.

Nytt EU-byrå under oppseiling. EU planlegger et nytt arbeidsmarkedsbyrå. Det kan bli problematisk for Norge. – Vi trenger ikke EU for å kjempe mot sosial dumping i Europa, skriver Nationen på lederplass. EU-kommisjonen foreslår å opprette et eget arbeidsmarkedsbyrå. Nationen skriver: – Det er et alvorlig inngrep i norsk selvråderett dersom EU gjennom byrået får makt til å bestemme over arbeidslivsspørsmål i Norge.

Opprørt over norske politikeres Brexit-uttalelser

Gjelsvik (Sp) opprørt over norske politikeres Brexit-uttalelser. Norske stortingspolitikere skal ha advart EU mot å gi Storbritannia en like god eller bedre avtale enn EØS. Det mener Sigbjørn Gjelsvik er et stort feilgrep. – Å advare EU mot å gi britene gode vilkår, er i strid med norske interesser, kan skade Norges forhold til Storbritannia og er en uklok måte å drive utenrikspolitikk på, sier Sigbjørn Gjelsvik.

Brexit-komité i Underhuset åpner for EØS eller EFTA. En innflytelsesrik komité i Underhuset anbefaler May-regjeringen å vurdere forhandlinger om fortsatt medlemskap i EØS. Alternativt mener komiteen at Storbritannia bør forhandle om en tilslutning til frihandelsorganisasjonen EFTA etter at landet har forlatt EU. #Brexit

Det er ett år til Storbritannia forlater EU 29. mars 2019. - Vi vil arbeide for enighet om en ny handelsavtale med minimale restriksjoner for handel med varer og tjenester, skriver Brexit-minister David Davis.

Andre saker

Hva skjer med EUs enorme melkeberg? Et av krisetiltakene til EU var å kjøpe opp store mengder melkepulver. EU har nå store berg av melkepulver på lager. Hva skjer hvis berget slippes på markedet? Siden 2015 har EU kjøpt opp 380 000 tonn melkepulver. Det er like mye som alle franske melkebønder produserte i hele 2016. – Hvis lageret slippes på markedet nå kan det forårsake et jordskjelv som vil ramme bøndene i EU hardt og merkes i meierimarkedene i store deler av verden.

Ansatte i det statlige jernbaneselskapet SNCF står i spissen for streikebølgen i Frankrike. Flere av reformforslagene fra president Macron har direkte sammenheng med EUs jernbanepakker, som bl.a. krever full konkurranseutsetting.

De økonomiske forventningene i euro-landene faller igjen. Det reiser tvil om EU-kommisjonens tidligere vekstprognoser.

reLATERT

Se alle arrangementer

Vett 1 2025 EUs energiunion og fjerde energipakke

03. april 2025

Ren energi eller dysfunksjonelt marked? Det er tema i Vett 1 2025 EUs energiunion og fjerde energipakke.

Seminar og fanemarkering i regi av Industriaksjonen

01. april 2025

Oslo 26. mars 2025 Kort oppsuppering av fylkesleiar Toril Mongstad.  

Er EUs energisparemål effektivt?

28. mars 2025

Energieffektiviseringsdirektivet kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv.

Aksjonsdag 26. mars: Veto mot EUs fjerde Energipakke

24. mars 2025

Industriaksjonen i lag med en rekke LO lokalorganisasjoner arrangerer aksjonsdag onsdag 26. mars. Bli med du også!

Norge som et selvstendig land i verden, ikke i EU

17. mars 2025

Uttalelse fra årsmøtet i Buskerud Nei til EU 2025. Vi vil ha norske politikere som forstår at de er valgt for å representere folket og for å jobbe for norske interesser, og ikke for å være EUs agenter i Norge.

Politisk kontroll over krafta

17. mars 2025

Uttalelse fra årsmøtet i Buskerud Nei til EU 2025. Vi krever at politikerne tar tilbake kontroll over vår egen kraft ved å ta strømmen av markedet og sørge for at strømmen selges til selvkost.

Fornybardirektivet: Mer marked og mindre demokrati

14. mars 2025

​​​​​​​Fornybardirektivet finnes i flere versjoner. Felles for dem er mer markedsordninger og hastebehandling av kraftutbygging. Vi har gjennomgått noen sentrale deler av fornybardirektivene fra 2018 og 2023, og sett på likhetene og forskjellene.

Klokka tikker i skogen

10. mars 2025

Fornybardirektivet er akkurat det norsk natur ikke trenger nå.

Vårt vern mot elektrosjokk: Ut av ACER!

27. feb. 2025

Strømpriskrisa rammer vanlige folk, industri og landbruk. Ta tilbake kontrollen!

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.