Japansk storavis på besøk hos Nei til EU

Visst er Kathrine Kleveland en populær leder av Nei til EU, men det er ikke hver dag hun blir intervjuet av en av verdens aller største aviser.

asahi-shimbun-eng

Asahi Shimbun, «Soloppgangens nyhetsavis», ranker som nummer to i verden. Den er basert i Osaka og Tokyo og kommer ut med to utgaver daglig i et opplag på over seks millioner. Avisa regnes som mer samfunnskritisk enn sine konkurrenter til høyre, og har markert seg mot utvanning av Japans pasifistiske grunnlovsbestemmelser.

Europakorrespondenten i London er opptatt av å formidle brexit-prosessen til sine lesere, selv om hun medgir at japanere flest er mer opptatt av partnerskapsavtalen for landa rundt Stillehavet, CPTPP, enn av EU og Europa. Journalisten Kayoko Geji har liten tro på at Underhuset vil godta utmeldingsavtalen som er framforhandlet med EU, og mener at en EØS-løsning kan seile opp som et alternativ til ingen avtale. Derav interessen for Norge.

Kathrine Kleveland skisserte bakgrunnen for den breie norske nei-bevegelsen og understreket at vårt nei til EU alltid har vært basert på prinsipper som solidaritet, likeverd og folkestyre – ikke fremmedfrykt og nasjonal sjåvinisme.

Hun forklarte hvordan EU-byråene og EØS-dynamikken nå utfordrer hele den norske samfunnsmodellen, enten det gjelder kontroll over egne forvaltningsorganer eller solidaritetsprinsippet og allmenngjøring av kollektivavtaler i arbeidslivet. Derfor vil og kan Nei til EU ikke anbefale britene å velge en husmannskontrakt i form av EØS-avtalen, selv om den fremdeles er vesensforskjellig fra et EU-medlemskap. 

– Om britene likevel ender opp med å ønske EØS som en mulig overgangsordning på veien ut av EU, så må det stå dem fritt, sa Kleveland. – Vi forutsetter at den norske regjeringen ikke vil legge hindringer i veien for det, og vi vil uansett ønske Storbritannia velkommen tilbake til frihandelsforbundet EFTA hvis de vil.

Asahi Shimbun-korrespondenten skal også treffe stortingsrepresentanter og Europabevegelsen før hun formidler sin reportasje om EØS-landet Norge til redaksjonen hjemme i soloppgangens land.

Stort bilde: Europakorrespondent Kayoko Geji (t.h.) fra den japanske storavisa Asahi Shimbun i samtale med leder Kathrine Kleveland og politisk rådgiver Jan R. Steinholt. 

reLATERT

Se alle arrangementer

Løgn om ACER,EU og arvesølvet vårt, Terje Søviknes.

23. mai 2019

Olje og energiminister, Terje Søviknes virkar som han føler seg pressa til å gå ut i norske aviser og roa ned den store motstanden i folket mot å overføra kontroll og reguleringsmynde frå NVE,Noregs vassdrags og energibyrå til ACER, som er EU sitt energibyrå.

EU-guiden kjem i sjette utgåve

23. mai 2019

Vett-abonnentar får no sjette utgåve av EU-guiden som vedlegg til Standpunkt. Dei førre utgåvene har vorte distribuert i tusenvis av eksemplar til skular over heile landet.

Europas valg

21. mai 2019

Ved hvert EU-parlamentsvalg siden 1979 har deltakelsen sunket. Vil man klare å snu trenden i vårens valg? Og hva vil skje med de store partiene, blir de ofre for økende EU-skepsis og misnøye? Svaret får vi om kort tid.

Nytt brexit-parti større enn konservative og Labour

20. mai 2019

Brexit Party leder i EU-parlamentsmålingene: – Brexit-partiet har som mål at resultatet av folkeavstemningen 23. juni 2016 skal respekteres, sier Helle Hagenau.

Norske bier trues av EU-regler

20. mai 2019

Norske honningbiers helse er truet, om nye EU-regler for dyrehelse får overstyre norsk regelverk via EØS-avtalen.

Biene trues av EØS-regler

14. mai 2019

Nei til EU og Norges Birøkterlag ber om møte med landbruks- og matminister Olaug Bollestad om smitterisikoen ved at norske grenser åpnes for EU-bier.

Vett nr 2 2019: EU-guiden

14. mai 2019

Ny utgave av Nei til EUs innføringshefte om EU og Norges forhold til EU. Det du må vite på 48 sider.

Standpunkt 2-2019

09. mai 2019

I dette nummeret av Standpunkt kan du lese om at EØS-avtalen griper inn i det kommunale selvstyret. Og Nei til EU feirer at det er 25 år siden folkeavstemningen i 1994.

EØS og veterinær grensekontroll

06. mai 2019

Hva er forskjellen på import og samhandel av dyr og mat, og hva betyr det for kontrollen med smittestoff?

Kathrine Klevelands tale i Arendal 1. mai

02. mai 2019

Nei til EU-leder Kathrine Kleveland var invitert og holdt tale for dagen på på Arendal Senterpartis familiearrangement på vakre Hove leirsted i Arendal 1. mai.

Nei til EU på 1. mai

29. april 2019

Nei til EU deltar på 1. mai rundt om i landet. Mange steder er det paroler om EU og EØS.

Ja til oppsigelse av EØS-avtalen.

26. april 2019

Drammen Nei til EU avholdt årsmøte 26 mars 2019. Også i år vil EØS-avtalen stå i fokus for lagets arbeid. EU og EØS er to sider av samme sak.