Japansk storavis på besøk hos Nei til EU

Visst er Kathrine Kleveland en populær leder av Nei til EU, men det er ikke hver dag hun blir intervjuet av en av verdens aller største aviser.

asahi-shimbun-eng

Asahi Shimbun, «Soloppgangens nyhetsavis», ranker som nummer to i verden. Den er basert i Osaka og Tokyo og kommer ut med to utgaver daglig i et opplag på over seks millioner. Avisa regnes som mer samfunnskritisk enn sine konkurrenter til høyre, og har markert seg mot utvanning av Japans pasifistiske grunnlovsbestemmelser.

Europakorrespondenten i London er opptatt av å formidle brexit-prosessen til sine lesere, selv om hun medgir at japanere flest er mer opptatt av partnerskapsavtalen for landa rundt Stillehavet, CPTPP, enn av EU og Europa. Journalisten Kayoko Geji har liten tro på at Underhuset vil godta utmeldingsavtalen som er framforhandlet med EU, og mener at en EØS-løsning kan seile opp som et alternativ til ingen avtale. Derav interessen for Norge.

Kathrine Kleveland skisserte bakgrunnen for den breie norske nei-bevegelsen og understreket at vårt nei til EU alltid har vært basert på prinsipper som solidaritet, likeverd og folkestyre – ikke fremmedfrykt og nasjonal sjåvinisme.

Hun forklarte hvordan EU-byråene og EØS-dynamikken nå utfordrer hele den norske samfunnsmodellen, enten det gjelder kontroll over egne forvaltningsorganer eller solidaritetsprinsippet og allmenngjøring av kollektivavtaler i arbeidslivet. Derfor vil og kan Nei til EU ikke anbefale britene å velge en husmannskontrakt i form av EØS-avtalen, selv om den fremdeles er vesensforskjellig fra et EU-medlemskap. 

– Om britene likevel ender opp med å ønske EØS som en mulig overgangsordning på veien ut av EU, så må det stå dem fritt, sa Kleveland. – Vi forutsetter at den norske regjeringen ikke vil legge hindringer i veien for det, og vi vil uansett ønske Storbritannia velkommen tilbake til frihandelsforbundet EFTA hvis de vil.

Asahi Shimbun-korrespondenten skal også treffe stortingsrepresentanter og Europabevegelsen før hun formidler sin reportasje om EØS-landet Norge til redaksjonen hjemme i soloppgangens land.

Stort bilde: Europakorrespondent Kayoko Geji (t.h.) fra den japanske storavisa Asahi Shimbun i samtale med leder Kathrine Kleveland og politisk rådgiver Jan R. Steinholt. 

reLATERT

Se alle arrangementer

Lokallaget Alver Nei til EU etablerer seg i Nordhordland: – Kampen mot EU er ikkje over

20. mars 2019

Lokallaget Alver Nei til EU etablerer seg i Nordhordland. Velkomen på stiftingsmøtet 6. mai.

Lokallaget Alver Nei til EU etablerer seg i Nordhordland: – Kampen mot EU er ikkje over

20. mars 2019

Lokallaget Alver Nei til EU etablerer seg i Nordhordland. Velkomen på stiftingsmøtet 6. mai.

Er dette slutten på selvråderetten vår?

12. mars 2019

Vi har blitt kjent med at regjeringen har sendt et notat til EU, der tar de til orde for at Europakommisjonen sitt forslag om direktivet til meldeplikt for krav i tjenestevirksomhet skal innføres.

KrF må la tvilen komme norsk jernbane til gode

11. mars 2019

Det burde i denne saken være enkelt for KrF å holde fast ved sine prinsipper når det gjelder respekt for Grunnloven og EØS-avtalen, skriver Kathrine Kleveland.

Me ønskjer ein likeverdig handelsavtale med EU

08. mars 2019

NHO tviheld på ein 25 år gammel EØS-avtale som i sak etter sak undergrev norsk sjølvstyre og demokrati.

Meldepliktsdirektiv gjør demokratiet til en parodi. Grunnlovsstridig?

05. mars 2019

Uttalelse vedtatt av årsmøtet i Vesterålen og Lødingen Nei til EU, som avholdt sitt første årsmøte etter at kommunene Øksnes, Bø, Andøy, Hadsel og Sortland samt Lødingen slo seg sammen til et regionlag.

Hvordan vil meldeplikt til ESA slå ut i kommunen din?

05. mars 2019

Til høsten er det kommunevalg. Samtidig ivrer Regjeringen for at et nytt EU-direktiv som setter bissel på folkevalgte organer, tas inn i EØS-avtalen. Hvis det skulle skje, er det et dolkestøt mot lokaldemokratiet.

Staten prøver å avvise Nei til EUs ACER-søksmål

27. feb. 2019

Staten mener at Nei til EU ber om dom for et abstrakt rettsforhold og at organisasjonen ikke har aktuell interesse for saken. Nei til EU opprettholder kravet om rettssak.

Meldeplikt snur demokratiet på hodet

26. feb. 2019

Pålegg om forhåndssensur står fjernt fra den norske demokratiske tradisjonen.

Sier nei til kraftforordning fra EU

26. feb. 2019

Nei til EU mener Stortinget må si nei til EU-forordning for å beholde det som er igjen av nasjonal styring med vår viktigste ressurs, vannkraften.

Ulf Ulriksen valgt som leder i nyoppstarta Vefsna Nei til EU

25. feb. 2019

På årsmøte i Vefsn Nei til EU den 21. februar ble det vedtatt å slå sammen 3 lokallag i regionen, og det sammenslåtte laget skal hete Vefsna Nei til EU.

«Proaktiv» meldeplikt til ESA gjør demokratiet til en parodi

21. feb. 2019

EU forbereder et nytt direktiv som presiserer hvordan Tjenestedirektivet skal håndheves. Norge og de andre EFTA-statene i EØS legger seg ikke bare flate – de ber om forhåndssensur fra ESA før nye nasjonale reguleringer kommer opp til vedtak.