Europakorrespondent Kayoko Geji (t.h.) fra storavisa Asahi Shimbun i samtale med leder Kathrine Kleveland og politisk rådgiver Jan R. Steinholt.

Japansk storavis på besøk hos Nei til EU

Visst er Kathrine Kleveland en populær leder av Nei til EU, men det er ikke hver dag hun blir intervjuet av en av verdens aller største aviser.

asahi-shimbun-eng

Asahi Shimbun, «Soloppgangens nyhetsavis», ranker som nummer to i verden. Den er basert i Osaka og Tokyo og kommer ut med to utgaver daglig i et opplag på over seks millioner. Avisa regnes som mer samfunnskritisk enn sine konkurrenter til høyre, og har markert seg mot utvanning av Japans pasifistiske grunnlovsbestemmelser.

Europakorrespondenten i London er opptatt av å formidle brexit-prosessen til sine lesere, selv om hun medgir at japanere flest er mer opptatt av partnerskapsavtalen for landa rundt Stillehavet, CPTPP, enn av EU og Europa. Journalisten Kayoko Geji har liten tro på at Underhuset vil godta utmeldingsavtalen som er framforhandlet med EU, og mener at en EØS-løsning kan seile opp som et alternativ til ingen avtale. Derav interessen for Norge.

Kathrine Kleveland skisserte bakgrunnen for den breie norske nei-bevegelsen og understreket at vårt nei til EU alltid har vært basert på prinsipper som solidaritet, likeverd og folkestyre – ikke fremmedfrykt og nasjonal sjåvinisme.

Hun forklarte hvordan EU-byråene og EØS-dynamikken nå utfordrer hele den norske samfunnsmodellen, enten det gjelder kontroll over egne forvaltningsorganer eller solidaritetsprinsippet og allmenngjøring av kollektivavtaler i arbeidslivet. Derfor vil og kan Nei til EU ikke anbefale britene å velge en husmannskontrakt i form av EØS-avtalen, selv om den fremdeles er vesensforskjellig fra et EU-medlemskap. 

– Om britene likevel ender opp med å ønske EØS som en mulig overgangsordning på veien ut av EU, så må det stå dem fritt, sa Kleveland. – Vi forutsetter at den norske regjeringen ikke vil legge hindringer i veien for det, og vi vil uansett ønske Storbritannia velkommen tilbake til frihandelsforbundet EFTA hvis de vil.

Asahi Shimbun-korrespondenten skal også treffe stortingsrepresentanter og Europabevegelsen før hun formidler sin reportasje om EØS-landet Norge til redaksjonen hjemme i soloppgangens land.

Stort bilde: Europakorrespondent Kayoko Geji (t.h.) fra den japanske storavisa Asahi Shimbun i samtale med leder Kathrine Kleveland og politisk rådgiver Jan R. Steinholt. 

Stort bilde i toppen: Europakorrespondent Kayoko Geji (t.h.) fra storavisa Asahi Shimbun i samtale med leder Kathrine Kleveland og politisk rådgiver Jan R. Steinholt. (Nei til EU | Eivind Formoe)

reLATERT

Se alle arrangementer

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

05. april 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU angående det reviderte fornybardirektivet.

Helseunion og ACER med Morten Harper

03. april 2024

Se opptak av Sør-Trøndelag Nei til EUs åpne møte på Litteraturhuset i Trondheim 10. januar 2024 med Morten Harper.

Det EU-styrte kraftregimet kan gi nye prisbomber

20. mars 2024

Norge har mistet adgangen til ensidig å bestemme nye prisområder for strømmen.