Japansk storavis på besøk hos Nei til EU

Visst er Kathrine Kleveland en populær leder av Nei til EU, men det er ikke hver dag hun blir intervjuet av en av verdens aller største aviser.

asahi-shimbun-eng

Asahi Shimbun, «Soloppgangens nyhetsavis», ranker som nummer to i verden. Den er basert i Osaka og Tokyo og kommer ut med to utgaver daglig i et opplag på over seks millioner. Avisa regnes som mer samfunnskritisk enn sine konkurrenter til høyre, og har markert seg mot utvanning av Japans pasifistiske grunnlovsbestemmelser.

Europakorrespondenten i London er opptatt av å formidle brexit-prosessen til sine lesere, selv om hun medgir at japanere flest er mer opptatt av partnerskapsavtalen for landa rundt Stillehavet, CPTPP, enn av EU og Europa. Journalisten Kayoko Geji har liten tro på at Underhuset vil godta utmeldingsavtalen som er framforhandlet med EU, og mener at en EØS-løsning kan seile opp som et alternativ til ingen avtale. Derav interessen for Norge.

Kathrine Kleveland skisserte bakgrunnen for den breie norske nei-bevegelsen og understreket at vårt nei til EU alltid har vært basert på prinsipper som solidaritet, likeverd og folkestyre – ikke fremmedfrykt og nasjonal sjåvinisme.

Hun forklarte hvordan EU-byråene og EØS-dynamikken nå utfordrer hele den norske samfunnsmodellen, enten det gjelder kontroll over egne forvaltningsorganer eller solidaritetsprinsippet og allmenngjøring av kollektivavtaler i arbeidslivet. Derfor vil og kan Nei til EU ikke anbefale britene å velge en husmannskontrakt i form av EØS-avtalen, selv om den fremdeles er vesensforskjellig fra et EU-medlemskap. 

– Om britene likevel ender opp med å ønske EØS som en mulig overgangsordning på veien ut av EU, så må det stå dem fritt, sa Kleveland. – Vi forutsetter at den norske regjeringen ikke vil legge hindringer i veien for det, og vi vil uansett ønske Storbritannia velkommen tilbake til frihandelsforbundet EFTA hvis de vil.

Asahi Shimbun-korrespondenten skal også treffe stortingsrepresentanter og Europabevegelsen før hun formidler sin reportasje om EØS-landet Norge til redaksjonen hjemme i soloppgangens land.

Stort bilde: Europakorrespondent Kayoko Geji (t.h.) fra den japanske storavisa Asahi Shimbun i samtale med leder Kathrine Kleveland og politisk rådgiver Jan R. Steinholt. 

reLATERT

Se alle arrangementer

Standpunkt 1-2019

12. des. 2018

I dette nummeret av Standpunkt kan du lese om at debatten om EØS-avtalen har tatt en ny vending etter vedtaket i Fellesforbundets største avdeling, og kravet om ny EØS-utredning fra SV.

Ja til mer kunnskap om Norges handelsmuligheter

09. des. 2018

Nei til EU støtter alle forslag i Stortinget om å igangsette en offentlig utredning av alternativer til EØS-avtalen. Det vil være uansvarlig av et parti, uavhengig av syn på EØS-avtalen, å ikke si ja til mer kunnskap om Norges handelsmuligheter.

Vil utrede alternativer til EØS-avtalen

06. des. 2018

Kathrine Kleveland og Nei til EU støtter SVs representantforslag om å utrede alternativer til EØS-avtalen.

Møtte KrF om jernbanepakke 4

05. des. 2018

Nei til EU-leder Kathrine Kleveland og nestleder Olaf Gjedrem møtte stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan og rådgiver Geir Arne Servan fra KrF på Stortinget på fredag.

Markerte Islands suverenitet mot ACER

04. des. 2018

1. desember var det 100 års jubileum for Islands suverenitet. Blant markeringene var et møte i Reykjavik mot å godta EUs tredje energipakke og ACER.

Spørsmål og svar om jernbanepakke IV

01. des. 2018

Finn raskt svar på det du lurer på når det gjelder jernbanepakke IV.

Dale trenger en sikkerhetssjekk

30. nov. 2018

Samferdselsministerens svar til meg i Østlands-Posten 24. november er en bekreftelse på det han selv skriver: Det lønner seg å undersøke saken før man uttaler seg.

Fisken er vår!

28. nov. 2018

Uttalelse fra Nei til EUs landsmøte 2018: Nei til EU mener at det er på høy tid at retten til de marine ressurser grunnlovsfestes, som en eiendomsrett for det norske folk i fellesskap.

EØS-avtalen fremmer sosial dumping og øker klasseskillene

28. nov. 2018

Uttalelse fra Nei til EUs landsmøte 2018: Klasseskillene øker i Norge og resten av Europa. EØS-avtalen bidrar til denne negative utviklingen.

Et «korrektiv» som sporer av

27. nov. 2018

Styremedlem Morten Selnes fra Europabevegelsen i Nordland tror at «en 4. jernbanepakke og et ERA kan være et nødvendig korrektiv til et nasjonalt jernbanesystem». Det skriver han i sitt svar til meg i AN 22. november.

5 fakta om Norges handel med EU og Europa

27. nov. 2018

En handelsavtale for vår tid? Fem viktige fakta om hvorfor norsk handel vil klare seg minst like godt med en handelsavtale som med EØS-avtalen.

Norge og EØS: Handelsmønstere og rammer for samhandel i EØS-avtalen

26. nov. 2018

Menon Business Economics ga i 2013 ut en rapport med tittel «Norge og EØS: Handelsmønstere og rammer for samhandel i EØS-avtalen».