Japansk storavis på besøk hos Nei til EU

Visst er Kathrine Kleveland en populær leder av Nei til EU, men det er ikke hver dag hun blir intervjuet av en av verdens aller største aviser.

asahi-shimbun-eng

Asahi Shimbun, «Soloppgangens nyhetsavis», ranker som nummer to i verden. Den er basert i Osaka og Tokyo og kommer ut med to utgaver daglig i et opplag på over seks millioner. Avisa regnes som mer samfunnskritisk enn sine konkurrenter til høyre, og har markert seg mot utvanning av Japans pasifistiske grunnlovsbestemmelser.

Europakorrespondenten i London er opptatt av å formidle brexit-prosessen til sine lesere, selv om hun medgir at japanere flest er mer opptatt av partnerskapsavtalen for landa rundt Stillehavet, CPTPP, enn av EU og Europa. Journalisten Kayoko Geji har liten tro på at Underhuset vil godta utmeldingsavtalen som er framforhandlet med EU, og mener at en EØS-løsning kan seile opp som et alternativ til ingen avtale. Derav interessen for Norge.

Kathrine Kleveland skisserte bakgrunnen for den breie norske nei-bevegelsen og understreket at vårt nei til EU alltid har vært basert på prinsipper som solidaritet, likeverd og folkestyre – ikke fremmedfrykt og nasjonal sjåvinisme.

Hun forklarte hvordan EU-byråene og EØS-dynamikken nå utfordrer hele den norske samfunnsmodellen, enten det gjelder kontroll over egne forvaltningsorganer eller solidaritetsprinsippet og allmenngjøring av kollektivavtaler i arbeidslivet. Derfor vil og kan Nei til EU ikke anbefale britene å velge en husmannskontrakt i form av EØS-avtalen, selv om den fremdeles er vesensforskjellig fra et EU-medlemskap. 

– Om britene likevel ender opp med å ønske EØS som en mulig overgangsordning på veien ut av EU, så må det stå dem fritt, sa Kleveland. – Vi forutsetter at den norske regjeringen ikke vil legge hindringer i veien for det, og vi vil uansett ønske Storbritannia velkommen tilbake til frihandelsforbundet EFTA hvis de vil.

Asahi Shimbun-korrespondenten skal også treffe stortingsrepresentanter og Europabevegelsen før hun formidler sin reportasje om EØS-landet Norge til redaksjonen hjemme i soloppgangens land.

Stort bilde: Europakorrespondent Kayoko Geji (t.h.) fra den japanske storavisa Asahi Shimbun i samtale med leder Kathrine Kleveland og politisk rådgiver Jan R. Steinholt. 

reLATERT

Se alle arrangementer

Nei til EU og Ungdom mot EU på skolebesøk på Jessheim

23. jan. 2019

Onsdag tok Nei til EU, sammen med Ungdom mot EU, turen ut til Jessheim videregående skole for å snakke om EU og EØS med elevene på skolens splitter nye Europa-linje.

EU vil ha torsken vår uansett

22. jan. 2019

Det er merkelig at fisk, som i all hovedsak ikke er omfattet av EØS-avtalen, nå blir gjort til viktigste argument for å beholde avtalen.

NtEU Fakta: EØS og fiskerinæringa

21. jan. 2019

Fiskerinæringa omfattes bare delvis av EØS-avtalen, men det har likevel kommet en rekke EU-tilpasninger og EØS har svekket den nasjonale styringen av oppdrettsnæringen.

25 år med EØS og 25 år med nei til EU

18. jan. 2019

Ved inngangen av dette året for 25 år siden, trådte EØS-avtalen i kraft. Mot slutten av året vil vi kunne markere at det er 25 år siden folket sa nei i folkeavstemningen om EU-medlemskapet 28. november 1994.

Eksisterer det alternativer til dagens EØS avtale?

16. jan. 2019

I år er det 25 år siden Norge sa nei til EU medlemskap for andre gang. I stedet for medlemskap i EU kom EØS avtalen. En avtale som ble utarbeidet i 1992 og trådte i kraft fra 1 januar 1994, og var ment å være inngangsporten for Norge med mål om fullt medlemskap i EU. Dette til tross for folkets nei ved folkeavstemninger.

NHO-kamporganisasjon for EØS-avtalen

15. jan. 2019

NHO sine direktører rundt om i Norge har fått kalde føtter, fordi vi er stadig flere som ønsker at landet skal styres av oss sjøl og våre egne demokratiske institusjoner.

Nei til EU sender åpent brev til KrF

09. jan. 2019

– Nei til EU har sendt et åpent brev om Grunnloven og EØS til Kristelig Folkeparti som nå sitter i regjeringsforhandlinger, sier Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU.

Åpent brev til KrF-forhandlerne på Hadeland

09. jan. 2019

På vegne av Nei til EU tillater jeg meg å gi forhandlingsdelegasjonen noen god råd med på veien, siden grunnfjellet i KrF er solide EU-motstandere, skriver Kathrine Kleveland i dette åpne brevet.

Forskjellene som øker

03. jan. 2019

EUs frislipp av konkurranse svekker fagbevegelsens forhandlingsmakt både i Norge og i EU.

Stans forskrifter om EUs energipakke

03. jan. 2019

Regjeringen har laget forskrifter som skal gjennomføre EUs tredje energimarkedspakke i Norge. Gjennomføringen bør stanses fordi energipakken ennå ikke er tatt inn i EØS-avtalen og Nei til EU har reist søksmål om brudd på Grunnloven.

Lav lønn som fortrinn

02. jan. 2019

Veipakka som øker konkurransen mellom lastebileiere, busselskap og sjåfører

Acer-søksmålet er i gang: Saksøker Erna Solberg

20. des. 2018

Nei til EU går nå til søksmål mot statsminister Erna Solberg om å ikke gjennomføre EUs energipakke 3 fordi stortingsvedtaket om norsk tilslutning til ACER er ugyldig.