Nei til EUs digitale rådsmøte 5. juni 2021 ble ledet med stødig hånd av Hilde Loftesnes Nylén og Heidi Larsen.

Jernbanen tilbake under nasjonal styring

Uttalelse vedtatt av Nei til EUs rådsmøte 5. juni 2021.

Stortingsflertallet (H, V, KrF og Frp) begår et overtramp mot demokratiske spilleregler når det har vedtatt å melde jernbanen inn i EU, med knappest mulig flertall. Suverenitetsavståelsen er i strid med EØS-avtalens prinsipper, og må derfor gjøres om av en ny regjering til høsten. 

Innlemmelsen av EUs fjerde jernbanepakke i EØS-avtalen handler om mye mer enn jernbane. Den varsler total avsporing for norsk demokrati og sjølstyre.

Når lysene nå blinker for EØS-avtalen, skyldes det ikke signalfeil. Det skyldes en bevisst undergraving fra EU-tilhengere som kamuflerer seg som EØS-tilhengere. 

Det finnes ingen presserende grunner til å innføre EUs fjerde jernbanepakke med tanke på fortsatt grensekryssende trafikk, felles styringssystemer (ERMTS) eller etterlevelse av internasjonalt regelverk. Alt dette er dagens praksis og ivaretas dessuten av internasjonale konvensjoner for jernbanesamarbeid (COTIF) hvor både Norge og EU deltar. Det er nettopp dette regelverket Storbritannia nå forholder seg til som «utenforland». 

Sjølstyre, sikkerhet og arbeidsvilkår må ha forrang foran obligatorisk konkurranse. Ved innføring av EUs fjerde jernbanepakke settes disse verdiene i fare, kun fordi regjeringen ønsker å blidgjøre EU.  

Jernbanepakka handler om demokratiske spilleregler og folkets påvirkningsmuligheter gjennom valg. Statsminister Erna Solberg og samferdselsminister Knut Arild Hareide vil med hjelp fra Brussel hindre at et nytt stortingsflertall kan velge en annen og mer fremtidsrettet jernbanepolitikk. De vil gjøre EU til den nye og uavsettelige sjefen for norsk jernbane. 

Måten de gjør dette på, ved å forvandle den dobbeltsporede EØS-avtalen til et enkeltspor regjert av EU, kan vanskelig kalles annet enn et åpenbart brudd med det som siden 1994 er kalt «et nasjonalt kompromiss» i EU-spørsmålet. Grunnlaget for Stortingets vedtak er følgelig i strid med EØS-avtalens kjøreregler og undergraver avtalens legitimitet.  

En ny regjering må ikke overføre myndighet til EU der vi ikke er medlem. Forslag til nye anbudspakker og pålegg fra EUs jernbanebyrå må avvises.  

Stort bilde i toppen: Nei til EUs digitale rådsmøte 5. juni 2021 ble ledet med stødig hånd av Hilde Loftesnes Nylén og Heidi Larsen. (Foto: Sindre Humberset)

reLATERT

Se alle arrangementer

EUs fornybardirektiv artikkel for artikkel

28. juni 2024

Et av de mest omstridte regelverkene i EUs energipakke 4 er fornybardirektivet.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

27. juni 2024

Strøm er et samfunnsgode, ikke handelsvare. Strømmen må ut av markedet! Direktivene og forordningene i EUs fjerde energipakke må avvises i sin helhet.

Forutsigbarheten som forsvant

19. juni 2024

Line Eldring og Olav Slettebø fra EØS-utredningen avfeier empiri som motsier eller nyanserer deres egne konklusjoner som «anekdotisk».

Einar Frogner hilset Bondetinget

13. juni 2024

– Vi skal kjempe sammen med dere for folkestyret. Derfor sier vi ja til folkestyre og nei til EU, sa Einar Frogner i hilsenen til Bondelagets årsmøte.

– Vi er tøffe

08. juni 2024

Tone Berg og resten av gjengen i Sør-Trøndelag Nei til EU står på stand og tar kampen for folkestyre og rettferdighet.  

EØS-utredningens slagside

05. juni 2024

De sentrale studiene EØS-utredningen viser til, omhandler ikke de siste ti-tolv årene, der EU har sakket akterut i økonomisk utvikling i forhold til flere andre deler av verden.

Vett 1 2024 30 år med EØS

28. mai 2024

Konsekvenser for folkestyre, arbeidsliv, klima og næringsliv. Alternativer til EØS-avtalen.

Økonomi og næringsliv

26. mai 2024

EØS-avtalen begrenser verktøykassen for at myndighetene kan drive en aktiv næringspolitikk. Gir avtalen forutsigbarhet for norsk næringsliv?

Handel og samarbeid med EU uten EØS

26. mai 2024

Hva skjer dersom EØS-avtalen sies opp?

Har EØS gitt gevinst?

26. mai 2024

Eldring-utvalget overser at norsk fastlandsindustri har fått et økende underskudd mot EU gjennom tiårene med EØS-avtalen.

Flere ønsker en handelsavtale enn EØS

26. mai 2024

Det er flere som er for en handelsavtale med EU enn EØS-avtalen. Et klart flertall mener EU har for mye makt i Norge.

Folkestyre og suverenitet under press

26. mai 2024

Makt er overført til markedet, multinasjonale konserner, uavhengige forvaltningsorganer og rettslige institusjoner – i Norge og i utlandet. EØS-avtalen står sentralt i denne utviklingen.