Faksimile fra spalten «Orientering» i Klassekampen 08.03.25.

Klokka tikker i skogen

Fornybardirektivet er akkurat det norsk natur ikke trenger nå.

Som et lunt ly i haglet av vonde internasjonale hendelser, meldte FN forrige uke at det er oppnådd enighet om å fremskaffe 200 milliarder dollar til oppfølging av den viktige naturavtalen fra Montréal. Pengene skal brukes til å styrke bevaringen av planter og dyreliv innen 2030.

Det naturvernet som koster minst er trolig å sikre gode planprosesser, slik at verdifull natur ikke blir bygd ned. Arealendringer er den største trusselen mot naturmangfoldet. Krav til konsekvensutredning og høring skal ivareta også naturinteressene, men det er mange eksempler på alvorlige naturødeleggelser fordi utbyggingsvedtak fattes for raskt og på mangelfullt grunnlag.

I denne situasjonen vil EUs fornybardirektiv gjør vondt verre. Formålet med direktivet er mye mer kraftutbygging gjennom raskere konsesjonsprosesser. Direktivet pålegger en frist på bare to år for behandling av ny fornybar energi, fra vindkraft og solanlegg til vannkraft. En slik stoppeklokke er det myrene, elvene, fjellknausene og skogene trenger minst av alt.

 

Statsminister Støre hadde så stort hastverk med å innføre fornybardirektivet og to andre direktiver fra EUs fjerde energipakke at regjeringen som kjent sprakk. Likevel har direktivene ennå ikke kommet til Stortinget, og de er ikke på sakslisten når EØS-komiteen møtes i Brussel neste uke.

EØS-komiteen er der EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein møter EU for å ta nye EU-regler inn i EØS, ofte med forbehold om nasjonal godkjenning. Norge har rett til å avvise regelverk, gjerne kalt vetoretten. EU kan ikke iverksette straffetiltak på grunn av et veto. EØS-avtalens regler om frihandel med varer og tjenester vil gjelde som før. Det som kan bli berørt og satt ut av kraft, er deler av energiregelverket i EØS, som den omstridte tredje energipakken.

Fornybardirektivet i fjerde energipakke er fra 2018, mens EU i 2023 vedtok en ny versjon. Begge direktivene har en generell tidsfrist på to år. EUs nye versjon sier i tillegg at det skal utpekes områder for kraftutbygging der behandlingstiden skal være maksimalt ett år og med unntak fra krav til miljøkonsekvensutredning.

I fornybardirektivet fra 2018, som kommer i EØS i denne omgang, er toårsfristen nærmere regulert i artikkel 16. Ved «usedvanlige omstendigheter» kan fristen forlenges opptil ett år, men det ligger i ordlyden at terskelen for dette er høy. For små anlegg er tidsfristen bare ett år, og det samme for kapasitetsutvidelse av eksisterende anlegg.

 

Det er i dag ikke en tidsfrist for konsesjonsbehandling av kraft i Norge. Vanlig behandlingstid for et vindkraftprosjekt har for eksempel vært omkring seks år. Det er opplagt en motsetning mellom rask saksbehandling og et best mulig kunnskapsgrunnlag med involvering av berørte interesser.

Energidepartementet legger til grunn at kommunenes planprosesser er unntatt fra tidsfristen. Direktivteksten er derimot bredt formulert, og sier fristen gjelder «alle relevante kompetente myndigheters prosedyrer». Siden juli 2023 er kommunene planmyndighet for vindkraftanlegg på land. I og med at områdeplan er nødvendig for konsesjonsbehandlingen av vindkraft, er det en tvilsom tolkning at denne planprosessen er helt unntatt når formålet med direktivet er raskere konsesjonsprosesser. Direktivet gir bare unntak for klageadgang og søksmål.

 

Direktivet sier at klokka starter ved «mottagelse av søknad». I behandling av vindkraft legges det nå opp til en parallell prosess, der en kommunes områderegulering samordnes med søknaden om konsesjon. Også på denne måten slår tidsfristen inn i den kommunale planprosessen når konsesjonssøknaden behandles samtidig.

Da Riksrevisjonen i 2014 gjorde en omfattende undersøkelse av konsesjonsbehandling for fornybar energi, fant de at vindkraftsaker tar i snitt 5,5 år, småkraftsaker 3,7 år og store vannkraftsaker 7,9 år.

Siden har det vært et betydelig påtrykk om å redusere behandlingstiden, ofte med henvisning til regler og praksis i EU, som i Energikommisjonens rapport Mer av alt raskere (NOU 2023:3). NVE har oppgitt at deres typiske tidsbruk i vindkraftkonsesjoner nå er innenfor to år.

 

En så rask konsesjonsbehandling gir høy risiko. Det er vanskelig å se at man kan oppnå reelle demokratiske prosesser og gode nok konsekvensutredninger. I behandling av søknaden skal det være både høring og befaring, og det er ofte snakk om ekspropriasjon av grunn. For å få saken godt nok opplyst kan det være behov for tilleggsutredninger, som så skal ut på høring. Er samiske interesser berørt, skal Sametinget og reinbeitedistriktene involveres utover den vanlige høringen. Noen saker er enkle og kan behandles raskt, men i de fleste tilfeller er det ikke troverdig at det kan foretas en forsvarlig saksbehandling med en tidsfrist på to år.

Nylig ble det åpnet for kraftproduksjon også i vernede vassdrag. Hastverksbehandling av ny vannkraft med tidsfrist er et skummelt garn for naturmangfoldet.

Artikkelen er trykt i Klassekampen 8. mars 2025.

Stort bilde i toppen: Faksimile fra spalten «Orientering» i Klassekampen 08.03.25.

reLATERT

Se alle arrangementer

Forslag om nei til EUs fjerde energipakke i Stortinget

09. april 2025

10. april behandler Stortinget flere representantforslag om kontroll med krafta, EUs fjerde energipakke og ut av ACER.

Vett 1 2025 EUs energiunion og fjerde energipakke

03. april 2025

Ren energi eller dysfunksjonelt marked? Det er tema i Vett 1 2025 EUs energiunion og fjerde energipakke.

Seminar og fanemarkering i regi av Industriaksjonen

01. april 2025

Oslo 26. mars 2025. Kort oppsummering av Toril Mongstad, fylkesleiar Hordaland Nei til EU.  

Er EUs energisparemål effektivt?

28. mars 2025

Energieffektiviseringsdirektivet kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv.

Aksjonsdag 26. mars: Veto mot EUs fjerde Energipakke

24. mars 2025

Industriaksjonen i lag med en rekke LO lokalorganisasjoner arrangerer aksjonsdag onsdag 26. mars. Bli med du også!

Norge som et selvstendig land i verden, ikke i EU

17. mars 2025

Uttalelse fra årsmøtet i Buskerud Nei til EU 2025. Vi vil ha norske politikere som forstår at de er valgt for å representere folket og for å jobbe for norske interesser, og ikke for å være EUs agenter i Norge.

Politisk kontroll over krafta

17. mars 2025

Uttalelse fra årsmøtet i Buskerud Nei til EU 2025. Vi krever at politikerne tar tilbake kontroll over vår egen kraft ved å ta strømmen av markedet og sørge for at strømmen selges til selvkost.

Fornybardirektivet: Mer marked og mindre demokrati

14. mars 2025

​​​​​​​Fornybardirektivet finnes i flere versjoner. Felles for dem er mer markedsordninger og hastebehandling av kraftutbygging. Vi har gjennomgått noen sentrale deler av fornybardirektivene fra 2018 og 2023, og sett på likhetene og forskjellene.

Vårt vern mot elektrosjokk: Ut av ACER!

27. feb. 2025

Strømpriskrisa rammer vanlige folk, industri og landbruk. Ta tilbake kontrollen!

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.