Kraftbørsen Nord Pool følger strømflyten og styrer handelen på spotmarkedet. Reguleringsmyndigheten for energi (RME) har tilsyn med børsen.

Kraftmyndighet utenfor kontroll

Det er både tilslørende og feilaktig å beskrive RME som en «norsk» myndighet, skriver Morten Harper i dette innlegget i avisa Klassekampen.

Konserndirektør i Statnett Gunnar G. Løvås skriver i et innlegg om strømpris og kraftbørs at «[n]orske myndigheter ved NVEs organ RME utøver tilsyn med kraftbørsen.» (Klassekampen 7. februar). Hvordan kan Løvås mene at «norske myndigheter» har et slikt tilsyn, når EØS-regelverket sier at RME (Reguleringsmyndigheten for energi) er uavhengig av nasjonal styring?

morten_harper
Morten Harper er utredningsleder i Nei til EU

Det tidligere Elmarkedstilsynet ble omgjort til RME i forkant av Norges tilslutning til EUs energipakke 3. Selv om RME inngår i kontorfellesskapet til NVE, er RME en uavhengig myndighet som styrer og fastsetter vilkår for nettselskaper, forsyning og kraftmarkedet. RME skal føre tilsyn med at reglene i EUs energipakker blir fulgt, og effektuere vedtak i Norge fra EU-byrået ACER som kommer via ESA.

Elmarkedsdirektivet, som inngår i Energipakke 3, fastslår i artikkel 35 at RME skal være helt uavhengig av norske myndigheter og kan ikke motta instrukser fra dem. Dette er nedfelt i energiloven § 2-3, andre ledd: «Reguleringsmyndigheten og klagenemnda er uavhengige og kan ikke instrueres om utøvelsen av tillagt myndighet.»

Det er EØS-regelverket som styrer RME. Norske myndigheter har gjennom innføringen av Energipakke 3 frasagt seg muligheten til å påvirke eller overstyre. Det er både tilslørende og feilaktig å beskrive RME som en «norsk» myndighet. For å ta tilbake den nasjonale kontrollen, kreves det en reforhandling av energiregelverket i EØS-avtalen.

Morten Harper er jurist og utredningsleder i Nei til EU.

Innlegget sto på trykk i Klassekampen 24. februar under overskriften «Tar feil om krafttilsyn».

Stort bilde i toppen: Kraftbørsen Nord Pool følger strømflyten og styrer handelen på spotmarkedet. Reguleringsmyndigheten for energi (RME) har tilsyn med børsen. (Foto: Nord Pool, Irja Hendel)

reLATERT

Se alle arrangementer

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

–Uakseptabel EU-innblanding

08. april 2024

– Det er totalt uakseptabelt at EUs energikommissær forsøker å blande seg inn i norske politiske beslutningsprosesser, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

05. april 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU angående det reviderte fornybardirektivet.

Helseunion og ACER med Morten Harper

03. april 2024

Se opptak av Sør-Trøndelag Nei til EUs åpne møte på Litteraturhuset i Trondheim 10. januar 2024 med Morten Harper.

Det EU-styrte kraftregimet kan gi nye prisbomber

20. mars 2024

Norge har mistet adgangen til ensidig å bestemme nye prisområder for strømmen.

Norge har flere verktøy i landbrukspolitikken utenfor EU

19. mars 2024

Bondeopprør i EU viser hvor viktig det er at Norge og landbruket holdes utenfor EU

Suverenitet på sokkelen

18. mars 2024

Ved å nøle om EUs helikopterforordning setter regjeringen ikke bare sikkerheten, men hele kontinentalsokkelen i spill.

Overleverte EØS-rapport til Stortinget 

14. mars 2024

Leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité, Freddy André Øvstegård fra SV, mener EØS bidrar til løsarbeid, sosial dumping og et race mot bunnen.