Kritisk til EUs personvernforordning

Nei til EU er kritisk til regjeringens forslag til ny personopplysningslov, som skal gjennomføre EUs personvernforordning.

I en høringsrunde hos Justisdepartmentet, som avsluttes 16. oktober, anbefaler Nei til EU at personvernforordningen ikke tas inn i EØS-avtalen.

Nei til EU er bekymret for at norsk lov på et så viktig og grunnleggende område for den enkelte borgeren erstattes av en forordning fra EU. Krav til personvern og regelverk i tilknytning til dette endres kontinuerlig i samfunnsutviklingen. ”Gjennom en forordning vil muligheten for nasjonale tilpasninger etter vår vurdering bli kraftig svekket eller til og med umulig”, heter det i Nei til EUs høringsuttalelse.

I høringsnotatet fra Justisdepartementet står det på side 18: "Departementet foreslår å presisere at spesiallovgivningen må vike hvis den er i strid med forordningen. Etter EØS-loven § 2 skal bestemmelser i lov som tjener til å oppfylle forpliktelser etter EØS-avtalen, i tilfelle konflikt gå foran andre bestemmelser som regulerer samme forhold. En forskrift som tjener til å oppfylle forpliktelser etter avtalen, skal i tilfelle konflikt gå foran annen forskrift og også foran senere lov…"

Nei til EU mener denne forrangen for EØS-regelverk er mildt sagt problematisk. I og med at forordningen dessuten inntas i norsk lovverk ordrett, er det ikke muligheter til å endre innholdet med utgangspunkt i nasjonale behov eller tilpasninger.

Nei til EU er svært bekymret over at det nå ser ut til at konsesjonsplikt/meldeplikt bortfaller. I høringsnotatet side 9 heter det: "Ytterligere en målsetting med personvernforordningen var å fjerne unødvendige administrative byrder for bedrifter. På denne bakgrunn ble det bl.a. annet foreslått ikke å videreføre systemet med meldeplikt til tilsynsmyndighetene ved behandling av personopplysninger"

Dette viser med all tydelighet at fjerningen av meldeplikt kun er til arbeidsgivers fordel og etter all sannsynlighet vil føre til en mer inngripende grad av overvåkning i arbeidslivet uten myndighetskontroll. 

reLATERT

Se alle arrangementer

Nyanser av EØS

22. april 2024

EØS-utredningen gjør rett i å avdramatisere konsekvensene ved å bruke vetoretten mot EU-regler.

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

05. april 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU angående det reviderte fornybardirektivet.