Kritisk til EUs personvernforordning

Nei til EU er kritisk til regjeringens forslag til ny personopplysningslov, som skal gjennomføre EUs personvernforordning.

I en høringsrunde hos Justisdepartmentet, som avsluttes 16. oktober, anbefaler Nei til EU at personvernforordningen ikke tas inn i EØS-avtalen.

Nei til EU er bekymret for at norsk lov på et så viktig og grunnleggende område for den enkelte borgeren erstattes av en forordning fra EU. Krav til personvern og regelverk i tilknytning til dette endres kontinuerlig i samfunnsutviklingen. ”Gjennom en forordning vil muligheten for nasjonale tilpasninger etter vår vurdering bli kraftig svekket eller til og med umulig”, heter det i Nei til EUs høringsuttalelse.

I høringsnotatet fra Justisdepartementet står det på side 18: "Departementet foreslår å presisere at spesiallovgivningen må vike hvis den er i strid med forordningen. Etter EØS-loven § 2 skal bestemmelser i lov som tjener til å oppfylle forpliktelser etter EØS-avtalen, i tilfelle konflikt gå foran andre bestemmelser som regulerer samme forhold. En forskrift som tjener til å oppfylle forpliktelser etter avtalen, skal i tilfelle konflikt gå foran annen forskrift og også foran senere lov…"

Nei til EU mener denne forrangen for EØS-regelverk er mildt sagt problematisk. I og med at forordningen dessuten inntas i norsk lovverk ordrett, er det ikke muligheter til å endre innholdet med utgangspunkt i nasjonale behov eller tilpasninger.

Nei til EU er svært bekymret over at det nå ser ut til at konsesjonsplikt/meldeplikt bortfaller. I høringsnotatet side 9 heter det: "Ytterligere en målsetting med personvernforordningen var å fjerne unødvendige administrative byrder for bedrifter. På denne bakgrunn ble det bl.a. annet foreslått ikke å videreføre systemet med meldeplikt til tilsynsmyndighetene ved behandling av personopplysninger"

Dette viser med all tydelighet at fjerningen av meldeplikt kun er til arbeidsgivers fordel og etter all sannsynlighet vil føre til en mer inngripende grad av overvåkning i arbeidslivet uten myndighetskontroll. 

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.